Laddar annons
Brygga öl - såhär gör du!
22 Nov, 2023

Brygga öl - såhär gör du!

Brygga öl i liten skala har blivit ett mode gränsande till farsot. Inte bara kommersiella hantverksbryggerier etablerar sig en masse – även antalet hembryggare fördubblas i takt med... Tja, i takt med att du hinner läsa den här texten.

Den som torskat dit på hembryggning ställer sig ganska snart frågan: Varför går inte varenda ölälskare tillbaka till ruta 1 och brygger sitt eget öl? (Ruta 1 är här liktydigt med bondesamhället vid förra sekelskiftet, då varenda gård hade sitt eget brygghus.)

Att brygga öl är en relativt billig, vansinnigt rolig och inte alltför komplicerad hobby som ger ett fantastiskt utbyte, jämfört med vad till exempel entomologer, numismatiker och såna som leker med modelljärnvägar kan räkna med.

Utrustning för egen ölbryggning

Så vad behöver du, och vad behöver du inte? Du behöver knappast ett halvautomatiskt bryggverk för tjugofemtusen. Med ett sådant går känslan av hantverk förlorad. Nöj dig i stället med ett enklare startpaket, för ungefär en femtedel av priset. Alltihop finns att köpa i specialbutiker – eller på nätet, förstås.

För att brygga öl behövs tre rejäla, rostfria grytor

  • en kittel på 20 liter att koka upp vatten i.
  • en mäskpanna, också på 20 liter. Det här är den enda specialgrytan som krävs. Den ska ha kran längst ner och en silplåt (falskbotten) ovanför kranen (alternativt en bazooka screen).
  • en riktigt stor gryta – 30 till 40 liter – att koka vörten i.

Refraktometern är viktig när man brygger öl. Utan den vet man inte vilken OG (original gravity), dvs sockerhalt, vörten har. OG avgör vilken alkoholhalt det färdiga ölet får. Mikael har örnkoll.

Dessutom behöver du

  • Kokplatta
  • Termometer
  • Hushållsvåg som väger på grammet när
  • Refraktometer att mäta densiteten i vörten med
  • Pipett (till refraktometern)
  • Slev
  • Isolering till mäskkärl och vörtpanna (liggunderlag av campingmodell funkar fint)
  • Kylspiral, helst av kopparrör
  • Jästunna (30-liters) med jäsrör. Plast går bra.
  • "Saftsil" med silduk och ställning
  • Rengöringsmedel

Kylspiralen är hemmabryggarens bäste vän. Kostar en tusenlapp men är värd varje krona. Vörten ska snabbt ner i temperatur för bästa resultat.

Till buteljeringen av ditt öl

  • Hävert
  • Flaskor
  • Kapsyleringsapparat
  • Kapsyler

Mycket prylar, men det är egentligen bara kittlarna och kylspiralen som är dyrt, resten handlar om hundralappar tillsammans.

Kompis med en kemist - grattis!

Jo, en sak till behöver du. En bryggarkompis. Ölbryggning är ett tvåpersonersjobb, eftersom sex timmar ensam i köket, tvättstugan eller var ni nu håller till, med en massa dödtid mellan alla moment, är trist. Har du en kemist i vänkretsen, är du att gratulera.

Renlighet är en dygd. Kemisten Mikael Sturén lämnar inget åt slumpen när han sköljer jästunnan med desinficeringsmedlet Saniclean före tappning.

Kemister är nästan löjligt noggranna med såväl hygien som med proportioner och dokumentation, vilket är ett stort plus. Speciellt om du själv är van vid att höfta till i köket. Det duger inte här. Jag har Mikael. Pensionerad kemist. Utan hans petimätermentalitet hade det ganska säkert blivit skit av varenda brygd.

Hur brygger man öl

Den som googlar "Brygga öl" hittar åtskilliga manualer på nätet – varav en del betraktar ölbryggning som en mer avancerad del av kärnfysiken, medan andra ser på bryggarkonsten med häpnadsväckande lättsinne.

Här är vårt sätt att brygga öl i 15 steg. Följ dem – och ni bör kunna njuta uppemot 20 liter "american pale ale" av hög kvalité om sex veckor.

Malt är billigt, framför allt om man köper en hel säck. Lite dyrare är humle och jäst, men en hemmabrygd kostar totalt mindre än tio kronor per liter. Köpeöl av hög kvalitet springer lätt upp i det tiodubbla.

Råvaror för att brygga egen öl

  • 6 kg pale ale-malt
  • 100 gram amerikansk humle, gärna 50 g amarillo och 50 g chinook
  • 1 paket ale-jäst

En håller, en häller. Bryggning är ett tvåmannajobb. Här silas vörten ner i jästunnan.
Koka upp 15 liter vatten i kitteln.

  1. Blanda det mesta av det kokande vattnet med kallt vatten i mäskkärlet, så att du får 15 liter drygt 70-gradigt vatten.
  2. Rör långsamt och noggrant i 6 kilo pale ale-malt i vattnet. Malten bör sänka vattentemperaturen till cirka 63–65 grader. Där får du mest utbyte av de enzymer som i slutet av processen bildar såväl jäsbara som ojäsbara sockerarter.
  3. Låt malten dra i 80 minuter, medan du kokar upp 15 liter nytt vatten i kitteln.
  4. Öppna kranen på mäskkärlet lite grand och låt vätskan långsamt rinna ner i vörtpannan, medan du försiktigt fyller på mäskkärlet med hett lakvatten från kitteln. (Lakning är ett tråkigt moment som tar lite för lång tid.)
  5. Mät densiteten på vörten kontinuerligt. Bryt lakningen när refraktometern visar cirka 1,060 – ett bra värde för det som så småningom ska bli en APA, med balans mellan kropp, alkohol och restsötma. Vid OG (original gravity) 1,060 bör det finnas knappt 25 liter sötvört i grytan.
  6. Koka upp vörten. Den ska koka en timme. Räkna med att minst fem liter kokar bort.
  7. Häll i 25 gram amarillohumle när det börjar koka.
  8. Häll i 25 gram chinook efter 40 minuter.
  9. Häll i 25 gram amarillo efter ytterligare 10 minuter.
  10. Häll i 25 gram chinook efter 8 minuter till.
  11. När hela timmen är till ända: kyl vörten till drygt 20 grader. Med kylspiralen, kopplad till en trädgårdsslang, går det på några minuter.
  12. Sila den kylda vörten genom silduken ned i den väl rengjorda jästunnan.
  13. Sprid ut jästen över vörten, förslut tunnan med lock, skaka och tryck i jäsröret.
  14. Ställ tunnan i rumstemperatur (cirka 20 grader).
  15. Vänta ett dygn eller så. Om det inte börjat bubbla i jäsröret då, har något gått snett. Men det ska inte behöva hända.  

Efter två veckor bör brygden ha jäst ut (flera minuter mellan varje bubbla i jäsröret) och det är dags att buteljera.

  1. Rengör tillräckligt många flaskor med desinficeringsmedel.
  2. Häll lite strösocker i botten på varje flaska (ett rågat kryddmått för en 33:a, två strukna mått för halvlitersflaskor). Detta krävs för att kolsyra – och skum! – ska bildas.
  3. Fyll flaskorna med hjälp av hävert och sätt på kapsyl.
  4. Lagra flaskorna upprätt i rumstemperatur under två veckor. Därefter i källare under ytterligare fyra veckor.

Drick!

Är öl inte för dig kan du läsa om hur man gör eget äpplvin, alternativt must, här, Gör eget äppelvin och recept