Laddar annons
2 Oct, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Rostad Paprikasoppa till Vinho Verde

Vinho Verde, det gröna vinet från Portugal i all ära fungerar utmärkt till veckans rostade paprikasoppa. Njut av hösten!

Den gröna regionen kallas den nordvästra delen av Portugal, med all rätt. Atlantklimat dominerar men utgå inte från att Vinho Verde är en homogen plats med samma klimat eller väderförutsättningar rakt igenom. De böljande, ibland mer spetsiga bergen, dalgångarna och försänkningarna ger helt skilda förutsättningar för druvodlarna.

Det finns nio subregioner som fått namn efter byar eller floder, Moncão och Melgaco, Lima, Cávado, Ave, Basto, Sousa, Balão, Paiva och Amarante. De lokala druvsorterna kan också variera. Alvarinho är sorten som ofta skrivs på etiketter för vin med samma namn och den odlas främst i den norra delen av Vinho Verde, som i Moncão och Melgaco. Nederbörden är lägre i dessa två än i övriga sub-regioner.

Druvtypicitet man kan leta efter är inslag av aprikos, persika och citrusfrukter med inslag av mineral, ibland som en rökig puff. Vinerna är medel till fylliga och lämpar sig utmärkt till mat, till skaldjur och till rätter med asiatisk kryddsättning.

I de södra delarna av Vinho Verde kan druvsorterna även vara loureiro, arinto (pedernã) och trajadura. Vinerna är friska och delikata till sin stil och man kan hitta inslag av citrus med lätt blommig rondör.

Vintips

Casal Garcia (2596), Aveleda, Vinho Verde Portugal, 55 kr
Låga 8,5% alk h. Restsockerhalt 9 gr/L.
Lättsamt, lätt pärlande vin för okomplicerade tillfällen och gärna som här, till den rostade paprikasoppan.

i Beställningssortimentet finns,
Quinta Da Aveleda 2013 (78866), Aveleda, Vinho Verde Portugal, 85 kr
Läckert Vinho Verde vin för en spottstyver. Smakrik, grönörtig och fruktig av både äpple, citrus och melon. Fin eftersmak.
Omdöme: Fantastiskt bra även till skaldjur naturell.
Betyg: 4+

 

Recept Rostad Paprikasoppa

Tid: cirka 3 tim
Serverar: 4-6 portioner

 

Ingredienser

250 g körsbärstomater
3 msk olivolja
6 röda paprikor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2-1 röd chili
ca 1/2 zucchini
2 morötter
1,2 liter grönsaksbuljong
400 gr krossade tomater
250 g kokta vita bönor, avrunna
2 tsk strösocker
1 dl risoni
1/2 dl hackad basilika
salt och peppar
gräddfil till servering

Gör så här

Värm ugnen till 125 grader
Dela tomaterna i halvor. Lägg dem i en långpanna tillsammans med 1 msk olja och låt dem stå i ugnen ca 2 tim. Ta ut och lägg tomaterna åt sidan.
Höj temperaturen på ugnen till 250 gr.
Dela och kärna ur paprikorna. Lägg dem med skalet uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Grilla dem i ugnen ca 25 min., till dess att de är brunsvarta. Lägg dem i en plastpåse och knyt om. Låt svalna i 20 min och dra försiktigt av skalet. Mixa paprikan i matberedare eller med stavmixer.

Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Skala morötterna. Skär morötter och zucchini i små tärningar. Fräs löken och chilin i resten av oljan i några minuter. Tillsätt zucchini och morötter och fräs ytterligare några minuter.

Tillsätt buljong, krossade tomater, vita bönor, socker och paprikapuré. Låt sjuda i 10 min. Tillsätt risoni och låt sjuda i ytterligare 10 min.

Blanda ner körsbärstomaterna och basilikan och smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med mer buljong om så önskas. Servera soppan varm med en klick gräddfil.

Receptet är från favoritboken, Till bords med systrarna Eisenman. Kolla gärna in tidigare recept med söta dessertförslag - Eton Mess!