Laddar annons
Bäst i test vecka 15 - fem vita pärlor från Portugal
9 Apr, 2024

Bäst i test vecka 15 - fem vita pärlor från Portugal

I Bäst i test vecka 15 tar vi oss ytterligare en titt på några spännande och prisvärda vita viner med ursprung i Portugal som kan höra hemma i sommarskafferiet.

I förra veckans Bäst i test bekantade vi oss med tre kända vinmakare som har varit delaktiga i att sätta Portugal på vinkartan. Idag fortsätter vi med fem mycket prisvärda viner från producenten Aveleda. 

De två första vinerna är Aveledas instegsviner som båda håller hög klass för fantastiska 119 kronor. Därefter kommer Solos de Xisto, en Alvarinho som är lysande för futtiga 169 kronor. De två sista vinerna är vingårdsviner som görs i små serier, återigen en alvarinho och en loureiro. Har ni besök av vinintresserade vänner är det en rolig övning att ställa två glas framför varje kuvert och servera loureiro i första glaset och alvarinho i andra glaset. Nivån väljer ni själva – 119 kronor eller 255 kronor. 

Veckans viner

  • Loureiro Vinho Verde
  • Aveleda Alvarinho
  • Solos de Xisto
  • do Roseiral
  • do Convento

Bäst i test vecka 15 - fem vita pärlor från Portugal

1870 startade Manuel Pedro Guedes företaget Aveleda som fick namn efter familjens egendom. Idag, drygt 150 år senare, drivs företaget fortfarande av samma familj. Vid rorkulten sitter femte generationen Guedes i form av António och Martim. Verksamheten har vuxit och gruppen är Portugals största producent av vitt vin med huvudsakligt ursprung Vinho Verde men man producerar även vin i Douro på Quinta Vale do Sabor och Quinta Vale D. Maria, i Bairrada på egendomen Quinta d’Aguieira och sedan 2019 i Algarve under namnet Villa Alvor. Vinerna marknadsförs av Philipsson & Söderberg.

Detta är Bäst i test

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. 

Vårat fokus i artikelserien Bäst i test är viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.