Det är mitten av oktober och dags för höstmiddag. Vad kan passa bättre än en mustig köttgryta. Köttgrytan framför andra torde vara fransk burgundisk köttgryta eller boeuf bourguignon. Mustiga smaker, rik, lyxig, läcker och tidskrävande. Den senare detaljen kommer garanterat passera när middagen väl står på bordet.
Passar till gör vin av shirazdruvan, här är tre förslag i grupper om fest, medel, budget.
Tre bra röda viner av syrah och shirazdruvan
Crozes-Hermitage 2011 (2802), E Guigal, Frankrike, 175 kr
Medelfyllig till fylligt, fruktig smak med fruktiga tanniner, bra ungdomlig stramhet, kryddiga noter, smak av örter, läder och viol. Fat.
Suveränt köp för personlig och ursprungstypisk smak och som ett (det!) elegant middagsvin.
Koonunga Hill 2012 (6253), Penfolds, South Eastern Australia, 99 kr
Druvsammansättningen är en blandning av cabernet sauvignon till shiraz som utgör merparten. Shiraz och syrah, same same but different. Smak av mörka bär, björnbär är druvtypiskt medan smaken av vinbär kommer av cabernet. Lägg till en dos lakrits och möjligen, vanilj. Mustig. Trevligt, säkert vinval.
Cycliste Côtes du Rhône Villages 2014 (76065) BS, Côtes du Rhône Frankrike, 89 kr
Ekologiskt och smakrikt vin av mörka bär med mjuka tanniner och ektonerna från faten är i exakt fas och balans.Toppval och mycket vin, därtill med ursprungstypicitet, för pengarna!
Recept| Kött| Mustig köttgryta - boeuf bourguignon
Cirka 6 personer, Boef Bourguignonne
Ca 2 kg märgpipa (benet ger fin smak)
eller 1,5 kg rostbiff alt fina grytbitar av fransyska, benfri, högrev eller ytterlår av nöt
smör eller margarin
2 buljongtärningar
4 pressade vitlöksklyftor
ca 1 msk franska örtkryddor
3 lagerblad
15 svartpepparkorn
4 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater, låt rinna av men spar spad
2 hg rimmat sidfläsk
400 g små champinjoner
15 små gula lökar
2 morötter
0,5 rotselleri
eller 2 palsternackor
1 msk soya
örtsalt
Rött vin, cirka 5 dl
salt och peppar, efter eget önskemål
hackad persilja till garnering
Gör så här
- Putsa till och skär köttet i bitar. Bryn dem fint i omgångar och lägg över i en gryt med märgbenet i botten. Helst ska det brynas först, lite lätt och innan köttet läggs ner.
- Koka ur stekpannan med vatten och sila över köttet.
- Lägg i pepparkorn, lagerblad, vitlök, örtkrydda, buljongtärningar, tomatpuré och de krossade tomaterna (helst avrunna).
- Låt köttet småputtra cirka 45 minuter under lock.
- Förväll champinjoner, stek dem lätt i en klick smör. Fräs upp det strimlade fläsket med lätt förvällda smålökar, strimlad morot och selleri eller palsternacka. Blanda ner i grytan tillsammans med en skvätt vinet (cirka 5 dl, beror på grytans tjocklek).
- Koka ur pannan med lite vatten och soya och häll över. Låt köttet puttra till dess det är mört, cirka 40 minuter. Grytan ska inte vara för tjock, späd med tomatspad eller mer vin. Smaka av.
Servera med kokt potatis eller pasta.