De Saint Gall Premier Cru Blanc de Blancs Brut | Champagne till pilgrimsmussla med trattkantareller
CHAMPAGNE. De Saint Gall Premier Cru Blanc de Blancs Brut är en torr champagne. Vinbanken matchar den med smörstekta pilgrimsmusslor och trattkantareller.
De Saint Gall Premier Cru Blanc de Blancs Brut (77086) BS, Champagne, Frankrike, 299 kr
Vinbankens recension av dipl. sommelier Elke Jung
Torr, medel/fyllig smakrik champagne av mogen grön frukt, smak av nötter, lätt smörton och fin mineralstringens. Skönt rostad smak, rik och rund champagne som smakar mer!
Omdöme: Ett fynd, bäst till mat. Beställ nu för säker leverans till nyår.
Vinöst vetande
En flaska champagne innehåller i runda slängar 49 miljoner bubblor. Visste du förresten att Benediktmunken Dom Pierre Pérignon inte uppfann mousserande vin utan såg det som sin livsuppgift att lösa och få bort bubblorna från champagnevinet, det vill säga att minska risken för att det uppstod en jäsning i hans stilla champagneviner.
Här kan du läsa mer fakta och kuriosa om champagne.
Recept | Pilgrimsmussla med trattkantareller och brynt smör | 2 portioner
4-6 pilgrimsmusslor
2 msk smör
1 tsk fin soja
1 msk färskpressad citronjuice
50 g trattkantareller
1 schalottenlök, finhackad
smör och olja till stekning
salt och peppar
Gör så här:
Torka av musslorna och lägg dem på ett fat, salta och peppra dem. Stek löken så att den blir genomskinlig. Bryn smöret i en kastrull och häll i citronjuice och soja. Fräs svampen i het panna. Precis före servering steks musslorna cirka en minut per sida.
Fördela lök och svamp på två tallrikar. Lägg musslorna över. Skeda över den varma smörblandningen. Dekorera med exempelvis finhackad gräslök, färsk timjan, krasse eller lyxigt med en klick löjrom.
Fler goda tips:
Här finns det fler goda förslag på vin till skaldjur: Vin till gratinerad hummer – se våra vinförslag!