Tack för i år! Ännu ett spännande och kul år på Vinbanken går mot sitt slut. Jag vill tacka för alla glada mail som jag fått från er.
För er som önskar kan ni under jul och nyår följa mitt matlagande, ätande och drickande via facebook om ni addar mig som Fredagskocken, Mattias Larsson.
Den här veckan tipsar jag om en trevlig nyårsmeny och förstås ett par grymma och väl matchande viner. Njut, ät och drick gott under jul och nyår och kom ihåg att man blir snygg av snygg mat. Bästa från Mattias!
Recept |Senaps- och oreganobakad lammytterfilé med tartufatarisotto och syrlig schalottenlök | 4 pers
Vintips:700 g putsad lammytterfilé
2 msk ströbröd
2 msk finhackad oregano
2 msk skånsk senap
salt, olivolja och smör4 små schalottenlökar
½ dl rödvinsvinäger
1 msk strösocker
½ dl vatten
salt½ gul lök
1 klyfta vitlök
2 dl arborio- eller carnaroliris
1 dl torrt vitt vin
Ca 6 dl buljong (gärna kyckling)
2 msk tartufata
50 parmesanost
Smör, olivolja och salt
Gör så här
1. Skala och skiva schalottenlöken. Lägg löken i en kastrull tillsammans med övriga ingredienser och koka i 5 minuter. Sila bort resterande vätska och servera löken ljummen.
2. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök, och ris i olivolja i en vid kastrull ca 1 minut. Häll i vinet och koka upp.
3. Häll i 3 dl av buljongen. Koka risotton sakta och rör om hela tiden.
4. Späd vartefter med den resterande buljongen och riv parmesanosten.
5. Efter ca 15 minuter när riskornen blivit mjuka men med ett lätt tuggmotstånd, rör då ner en klick smör, tartufatan och parmesanosten.
Smaka av med salt och servera direkt.
6. Värm en stekpanna till högsta temperatur och värm ugnen till högsta grillvärme. Salta lammfilén och bryn det hastigt i olivolja till fin färg och lägg upp på en ugnsplåt.
7. Blanda oregano med ströbrödet. Stryk senapen ovanpå lammfiléerna och fördela ströbrödet ovanpå.
8. Hyvla (med en osthyvel) över lite kallt smör och ugnsbaka lammet ca 5 minuter tills kärntemperaturen är 52 C.
9. Låt lammet vila på en skärbräda några minuter och skiva sedan upp det.
Recept |Saffranspannacotta med citrussallad, sockersaltade nötter och vispad apelsingrädde | 4 pers
Vintips:Saffranspanna cotta (räcker till 6 personer)
2 gelatinblad
5 dl grädde
1 dl strösocker
1 påse saffran80 g blandade nötter
2 msk socker
1 tsk flingsalt½ apelsin
1 dl vispgrädde
1 tsk strösocker
Gör så här
1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Koka upp grädde, socker och saffran.
3. Dra av från plattan och låt stå i 10 minuter.
4. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i grädden. Häll upp panna cottan i 6 portionsformar och kyl.
5. Rosta nötterna i en stekpanna på medelhög temperatur i c:a en minut.
6. Häll på sockret och rör om tills det smält. Sätt i flingsaltet, rör om och lägg upp nötterna på en tallrik för avsvalning.
7. Finriv det yttersta skalet av apelsinen och blanda med socker och grädde. Lättvispa grädden och servera tillsammans med nötterna och panna cottan.
Trevlig helg! /Mattias Larsson
Modern Gastronomi-Fredagskocken
Thanks for the cover photo: au.lifestyle.yahoo.com
Visar förvisso inte spot-on receptet men det är lammstek med oregano som bas!