Röttorps Bästa med ”etisk” vit torr box

Favoritmarkera

En stor mogen rioja, både en härlig lätt pinot noir och en stor rik lyxig samt ett vitt överkomligt lagringsvin är några av veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v04 2016 på Röttorps Bästa

Bra husvin i ny årgång

Réserve de la Condamine, 2014 för 74 kronor byter just nu årgång till 2014. Provade i veckan och den är minst lika bra som förra, aningen rikare. Ett ständigt bra seriöst rödvin från vilda Fitou i södra Frankrike på grenache, carignan och syrah i måttligt hård stil och redan nu bra eftersmak. Kommer att växa lite till. Bra till nästan all mat och alla människor.

Stor Rioja med mognad

La Rioja Alta Gran Reserva 904, 2004 för 299 kronor är nu som 12 åring en utmärkt klassisk nyanserad rioja med mognad och utvecklade eleganta andra och tredje generationens smaktoner. Torrt elegant slut på detta storslagna vin till smakrika finare kötträtter. Kommer att utvecklas mycket väl även vid fortsatt lagring.

Härlig lätt pinot noir

Saint Clair Pinot Noir, 2014 för 119 kronor är i sin nya årgång en riktigt trevlig lätt och lite spirituell pinot noir med friskhet och druvtypiska aromer. Lättillgängligt matvin i den lättare kategorin. Mycket trevligt för den som vill ha ett delikat rött vin till sin fina kycklingrätt.

Grüner Veltliner

Leth Grüner Veltliner, 2014, för 79 kronor är även denna genomsnittligt ganska svaga årgång i Österrike fortfarande ett riktigt bra vitt vin med en liten kryddighet. Aningen lättare än tidigare år med bra struktur, längd och innehåll. Ett allroundvin till både kött och fisk.

Enda bra halvtorra boxen

FM Riesling box, 2013 för 245 kronor per 3l är en frisk, balanserad halvtorr premiumbox från Pfalz. Totalt överlägsen alla andra halvtorra boxar.

Lyxig USA pinot noir

De Loach Pinot Noir O.F.S, 2011 för 319 kronor är veckans nya röda lyxvin på Röttorps Bästa. Snygg rik och mäktig komplex och välbalanserad USA pinot. Härlig genomklang och längd i ljuvlig aningen  inställsam stil med bra toner bakom. Har redan lite mognadskomplexitet och fin utveckling. Ett generöst toppvin för alla vanliga vinkonsumenter.

Bra ”etisk” druvblandning i vit box

Fairview Roussanne/Chenin Blanc/Viognier/Grenache Blanc box, 2015 för 214 kronor per 3l. Ett innehållsrikt och ganska komplext bra boxvin med längd och bra seriösa toner har man fått till på denna ovanliga och omfattande druvblandning. Viner i det här prisläget blir ofta intressantare när det görs på flera olika druvor. Det mest prisvärda  vinet med ”etisk” märkning på Systembolaget just nu.

Vitt överkomligt lagringsvin.

Vouvray Vieilles Vignes la Coulée d’Argent Sec, 2014 för 139 kronor är en utmärkt seriös och välbyggd torr och rik komplex ung och outvecklad Vouvray från Loire. Ett vitt vin på chenin blanc med stor framtid för den som har lagringsmöjligheter till mycket rimligt pris.

Lämna ett svar

 1. Johan
  27 januari 2016

  Hej!

  Verkar som att länken till tabellen för Röttorps bästa inte fungerar som den ska. Den länkar till tabellen för v1. Under Arkiv hittar man också bara tabellen för v1, senare veckor saknas.

  Mvh

  Johan

  • Redaktör
   29 januari 2016

   Kollar, tack att du hojtar till!