Laddar annons
3 Feb, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin| med vårbäckschardonnay

Utmärkt bascabernet, två nordRhônska Syrahviner och en vårbäcks chardonnay är några av veckans sju nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v05 2016 på Röttorps Bästa

Utmärkt bascabernet

Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon, 2014 för 79 kronor är ett ständigt bra billig välbyggd cabernet som även utvecklas lite med lagring några år. I denna årgång har den en tuch av mint och eucalyptus som är tillräckligt diskret för att bidra. Bra koncentration och täthet för prisläget, med både fruktighet och seriös struktur. Bland de viner som görs i riktigt stor upplaga är detta ett av världens allra bästa.

NordRhônsk Syrah

Crozes-Hermitage Les Launes, 2013 för 144 kronor är en nordRhônsk lite delikat och mild Syrah med lätt rökighet. Komplext och trots sin ungdom trevligt redan nu. Från det ”gamla” fina vinhuset Delas. Har just anlänt i ny bra årgång och är ett perfekt val när Du vill ha ett måttligt tungt och samtidigt nyanserat klassiskt franskt Syrah vin.

Vårbäcks chardonnay

Bourgogne Blanc Jurassique, 2014 för 99 kronor är en frisk chablis tonad burgundisk chardonnay. Lätt och frisk som en vårbäck och riktigt bra för årgången. Från Chablisspecialisten Brocard.

Mousserande Loirevin

Langlois Crémant de Loire Brut, för 129 kronor är en specialcuvée med extra lång lagring på jästfällningen. Gjord på samma sätt som champagne på druvorna chenin blanc, chardonnay och blå cabernet franc i Loiredalen. Numera lite mindre mineralisk och mer fruktigt lättillgänglig med bra struktur, syra och längd. Ett av de riktigt bra mousserande vinerna runt hundralappen.

Förförisk roséchampagne

De Saint Gall Brut Rosé för 289 kronor är en läcker liten frisk och förförisk ”äkta” roséchampagne. Stilig rosé med klassisk mycket lätt färg och bra eftersmak till rimligt pris. Finns i ett fåtal butiker och i BS.

Hygglig Chardonnaybox

Robertson Chardonnay box, 2015 för 199 kronor per 3l är en hygglig chardonnay i balanserad stil med en liten mullighet, till trevligt billigt pris.

Cornas för källaren.

Cornas Chante-Perdrix Delas, 2012 för 241 kronor är ännu en stor nordRhônsk Syrah.Den är ett mycket långsiktigare vin i ännu rätt outvecklad och stram stil. Men som alla bra Cornas viner är det ett utmärkt lagringsvin (5-15 år i källaren). Det kommer att komma ut som en stor mogen Syrah med fin mognadskomplexitet för alla som kan vänta.