Laddar annons
Påsköl 2016 - torrare, lättare och lite nyttigare
5 Mar, 2016

Påsköl 2016 - torrare, lättare och lite nyttigare

ÅRETS PÅSKÖL 2016. Dags för årets påsköl – denna lite blygare lillebror till den tuffare julbrygden. 2016 års upplaga känns överlag lite torrare, lite mer användbar till buffématen, än föregående års arsenal.

Många bryggerier hoppar över påsken (”för kort säsong, svårt att motivera kommersiellt”, är oftast skälet), men en radda på 15 sorter i ordinarie utbudet och ett dussin lokala varianter därtill räcker och blir över. Dock verkar genren, i motsats till julölet, vara en i huvudsak svensk historia. Av de 27 etiketterna finns bara två utländska – båda från danska Fyn och dessutom så gott som grannar.

Så ni som letar efter högtidsöl från amerikanska Anchor, belgiska La Chouffe, engelska Fuller’s eller tyska Ayinger får vänta till jul. Och däremellan kommer fasta lanseringar i massor på Systembolaget. I mars är det till exempel tre olika nyhetslanseringar på ölsidan. Mer om dem lite längre fram i månaden.




      1. Mohawk Dolorosa Double India Pale Ale (30906)

        Mohawk Brewing Co, Göteborg, 8,5%, 32 kr fär 330 ml
        Stefan Mohawk Gutavsson går som vanligt mot strömmen. Starkt, amerikanskt, citrusbemängt, gott. Passar strålande till både kallrökt, varmrökt och gravad lax, samt till sill. Påskens överlägset bästa öl. Så kostar det också. Bryggt av Mohawk själv på Vegabryggeriet.








      1. Nils Oscar Kalaspåsköl (1360)

        Nils Oscar Co, Nyköping, 5,6%, 19,90 kr för 330 ml
        Ale. Stadig och pålitlig produkt som tickar på år efter år, med alla grejer packade i trunken. Skön ton av knäck, kavring och citrus. Passar till i stort sett allt på ett dignande påskbord. Snudd på femma.




      2. Göteborgs Häxbrygd (30909)

        Göteborgs Nya Bryggeri, 5,8%, 25,90 kr för 500 ml
        Mörk lager. Bryggeriet som annekterade gamla Pripps lokaler i höstas gör ingen blyg påskdebut. Sticker ut rejält, med överraskande fyllighet och rostade toner i malten. En lätt medicinal ton gör ölet intressant. Kunde varit lite beskare. Lokal produkt som kan beställas till hela landet.




      3. Oppigårds Easter Ale (1374)

        Oppigårds, Hedemora, 5,3%, 27,80 kr för 330 ml
        Ale. Ett gentlemannaöl som utan att bullra får sitt budskap framfört. Silkeslent, bra balans mellan malt och humlebeska. Bra till sill och lax, men chanslöst mot rökta grejer eller när kryddig mat sätter in stöten. Noterat i kanten: Den spinkiga gammeltuppen på etiketten från förr har fått nog och farit. En ny tupp är ordnad redan. En snyggare.




      4. Dugges Easter Lager (1382)

        Dugges, Härryda, 5,6%, 19,70 kr för 330 ml
        Mörk lager. Riktigt mustigt för att vara ett lageröl. God doft av rostad malt – faktiskt en regelrätt stoutdoft, med sina chokladtoner – och generös fyllighet i munnen. Möjligen lite snål i beskan, men något ska ju passa till den kallrökta laxen också …




      5. Gathenhielm Påskbrygd (30905)

        Onsala Hantverksbryggeri, 5,1%, 35 kr för 500 ml
        Ale. Maria Martinsson brygger som vanligt med elegant finess och utan buller & bång i sitt garagebryggeri. Det här är piccolaflöjten i årets påskölsorkester. Ett friskt, vårligt öl att dricka till lax och det lätta, gröna på buffébordet. Säljes enbart lokalt.




      6. Ryentorps Påskbrygd 2016 (30910)

        Ryentorps bryggeri, Falun, 5,6%, 24,90 kr för 330 ml
        Ale. Personlig brygd med en aning bränd rökighet och rejäl dos humle (amerikansk citrus) från litet familjebryggeri. Ryentorp är ett efternamn och inte en ort, om ni undrar. Inget man dricker fem på raken av, men som ackompanjemang till charkuterier och korv tar jag gärna ett par klunkar. Säljes lokalt. Faluborna lär tjacka upp sig, men ölet går att beställa.









        1. Electric Nurse Easter Porter (30907)

          G:a Slottskällan, Uppsala, 4,2%, 25,80 kr för 500 ml
          Mycket smak för rimlig peng, men inte lika bra som i fjol. Maltigt, mörkt och torrt. Hamnar i mittfåran och ger insatsen tillbaka men inte mer. Nu finns tre årgångar ENEP på Systemet och jag skulle rekommendera 2015 års upplaga (1399, 28,80) som kan beställas.




        2. Pumpviken Påsköl 2016 (1341)

          Nynäshamns Ångbryggeri, 5,8%, 30,30 kr för 50 ml
          Ale. I tunnaste laget för att komma från det utmärkta Nynäshamnsbryggeriet. Jag må vara grinig nu, men var det inte bättre förr? Väntade mig mera kraft, men fick nöja mig med ett alldagligt öl med något för hög maltsötma.




        3. Dugges Easter Porter (1388)

          Dugges, Härryda, 4,5%, 19,70 kr för 330 ml
          Trendkänsliga Dugge slår av på alkoholen här, men då tappar man fyllighet också. En något blek porter, som med möda kan ta matchen mot ett rökt rådjursben och andra smakrika läckerheter på buffébordet.




        4. Poppels Mörk påsklager tvåtusensexton (30914)

          Poppels Bryggeri, Härryda, 5,7%, 22,90 kr för 330 ml
          Poppels mitt i flyttbestyr debuterar i påskölssammanhang. Levererar en alldaglig, ganska kostsam ale i flaska med buntband försedd. Märkligt. Säljs bara lokalt.




        5. Wisby Påsköl (1390)

          Gotlands Bryggeri, Visby, 6%, 19,90 kr för 330 ml
          Mörk lager. Smakrikt öl av Märzentyp (gammal tysk senvinterbrygd), med lång, mild efterbeska från generösa humlegivor. Spendrups lilla Gotlandspärla levererar som vanligt. Inte bara innehåll – utanverket är alltid trevliga flaskor (här en påsktupp), som pryder borden till högtiderna. Bra pris.




        6. Grebbestads Påsköl (30911)

          Grebbestads Bryggeri, 5,2%, 23,70 kr för 500 ml
          Mörk lager. Felfritt, utan något extra. Smakar som en neutral mörk lager, med lite maltighet och medelstor beska, för att tala med torraste VDN-deklarationen. Är det riktigt säkert att dt här helt enkelt inte är Grebbestads julöl, fast med annan etikett? Säljes lokalt, men kan beställas.




        7. Jämtlands Påsköl (1385)

          Jämtlands Bryggeri, Pilgrimstad, 6%, 20,90 kr för 330 ml
          Ale. Hygglig ale i mittfilen. Det är lagom av allt men ingenting extra. Jämtland gör en Chelsea i år och hamnar beklämmande långt ner i tabellen. Märkligt så bleka de båda JB-produkterna är den här påsken, jämfört med toppnumren i fjol.




        8. Mariestads Påsköl (1315)

          Spendrups, Grängesberg, 6%, 19,40 kr för 500 ml
          Mörk lager. Placerades direkt efter Three Hearts (se längst ner) i provningen, vilket föranledde mig att fundera över hur olika två massproducerade bulköl, med ungefär samma produktionkostnad (min gissning), kan smaka. Här finns en stadga av såväl malt som humle – inte så man jublar, men helt okej.




        9. Hare of the Dog Easter Ale (30915)

          Folkared 15, Långås, 5,4%, 32,50 kr för 500 ml
          Lite funky doft, men neutral smak. Hamnar i mittfåran av påskölsfloden, som så mycket annat. Jag önskar att de små lokala bryggerierna vågade sticka ut lite mer. Men namnet är roligt och priset OK.




        10. Kvastflygaren Påsköl (30904)

          Migranten, Danmark, 4,7%, 27,10 kr för 330 ml
          Klart grumlig brygd med fin citrusdoft. Men när vi kokar ner alltihop smakar det här faktiskt mycket likt det mesta. likt allt annat. Får gå på priset när jag sätter betyg










        1. Hönöbryggeriet Påsköl (30908)

          Hönöbryggeriet, Öckerö, 5,3%, 29,20 kr för 330 ml
          Grumliga öl är lite svårbegripliga. Men det här smakar ganska okej, som en ordinär, torr, mörk lager eller lite stickig och gles ale. Förstaval enbart på Öckerö och Hönö. Säljs lokalt.




        2. Örbaek Påskebryg (1345)

          EKOLOGISKT
          Ørbæk bryggeri, Danmark, 7,2%, 56,20 kr för 750 ml
          Mörk lager. Något gles bocköl, där alkoholen slår igenom lite för mycket. Faktiskt hela påskutbudets alkoholstarkaste nummer, men när det kommer till kvalité saknar jag saknar såväl fylligheten (framför allt den) som humlebeskan. Och Örbaek … vad ska det likna, Systemet? Antingen får ni väl skriva Ørbæk eller Örbäk. Lite konsekvens i sökfälten har aldrig skadat någon.




        3. Södra Bunny Brown (1323)

          EKOLOGISKT
          Södra Maltfabriken, Handen, 4,5%, 16,50 kr för 330 ml
          Ale. Södra Maltfab har jag hyllat åtskilliga gånger för dess ambition att alltid öka på humlegivan ett snäpp, så det här var oväntat blekt. Nåja, brown ale av brittisk typ har aldrig varit min favoritstil (hur kul är t ex Newcastle BA?), så jag borde väl egentligen bytas ut som medlem i påskölsjuryn. Billigt, så långt kan jag sträcka mig.




        4. Bryggmästarens Bästa Påsköl (1397)

          Åbro, Vimmerby, 7%, 19,90 kr för 330 ml
          Mörk lager. Smålänningarna är duktiga på att hitta massor av olika namn på öl, som smakar i stort sett likadant. Det vill säga precis lagom med ingenting extra. Utom alkohol. Det här är inget undantag. Felfritt men ointressant. Förgyller ingens påskbuffé, men förstör ingens heller.




        5. Klackabacken Påsköl (30913)

          Klackabackens Bryggeri, Kristianstad, 25,90 kr för 330 ml
          Ale. Lätt syrlig, lätt maltig, eller snarare alltför lätt i malten, vilken gör beskan lite burdus. Ordinärt och lite glest. En typ av öl du köper enkom för att gynna ditt lokala bryggeri. Kan beställas.










        1. Jämtlands Påskebrygd (1338)

          Jämtlands Bryggeri, Pilgrimstad, 4,5%, 19,90 kr för 330 ml
          Ale. Årets besvikelse. Urvattnad, spinkig, på gränsen till tråkig. Jämtlands högtidsöl som brukade vara så bra …
          En märklighet: baksidestexten på det här skvalpet är exakt densamma som på Jämtlands mycket bättre variant.




        2. Barlingbo Hynen (1357)

          Barlingbo Bryggeri, Gotland, 4,5%, 19,70 kr för 330 ml
          Doften av rökt halm följer med in i gommen och får mig att undra om man måste vara gotlänning, med speciella smakpreferenser, för att gilla sånt här. I så fall: gutår, alla gutar – jag avstår.




        3. Three Hearts Påskebrygd (1327)

          Krönleins, Halmstad, 6%, 16,80 kr för 500 ml
          Mörk lager. Svag doft av melass och platt, lite söt smak utan karaktär. Måste jag välja mellan att dricka en sån här öl eller att packa diskmaskinen, väljer jag att dricka ölen. Efter en stunds funderande.




        4. Frequency Oatmeal Porter (1304)

          Nils Oscar Co, Nyköping, 6,1%, 24,50 kr för 330 ml
          Märklig smak med biton av badskum. Fel på batchen? Hoppas det.




        5. Våreld Skånsk mellanmörk (30912)

          Charlis brygghus, Kristianstad, 5,7%, 24,90 kr för 330 ml
          Halmig, lite småsur brygd, som både doftar och smakar misstänkt “felsmak”. Avstå.





Författare: Thomaz Grehn