Röttorps Bästa Vin | Fyndig aussiblend

Favoritmarkera

Tillgänglig röd bordeaux, en balanserad bättre chardonnay och en billig chardonnaybox och ett ädelt bubbel är några av veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v14 2016 på Röttorps Bästa Vin

Fyndig aussiblend

Rawson’s Retreat Shiraz/Cabernet, 2015 för 79 kronor är Penfolds billiga ständigt bra röda basvin. Nya årgången 2015 är även lite bättre och rikare  än vanligt för denna aussiblend och når nu upp till fyndnivå. Utmärkt bättre basrödvin som även finns som box för 239 kronor.

Tillgänglig röd bordeaux

Chateau Croix de Thomas, 2010 för 129 kronor är en klassisk lite mullig bordeaux från ett område kring  Saint Emillon. Bra och mycket tillgänglig från detta toppår i trakten med lång klassisk eftersmak. Kan gärna lagras lite och ger äkta bordeauxstuk redan nu. Hög andel merlot 80% merlot och inslag av båda cabernet sorterna.

Balanserad chardonnay

Dusk til Dawn Chardonnay, 2014 för 99 kronor. Bra balanserad chardonnay med friskhet och lätt mullig  nya världen stil. Lättillgängligt utan överdrifter och utmärkt för chardonnay diggare och den som vill ha ett bra och aningen inställsamt mulligt vin vitt torrt vin.

Ädelt bubbel

Ferrari Brut för 155 kronor är ett ganska distingerat, friskt och lätt fruktigt, champagnelikt vin från Trentino i norra Italien. Bra längd, stor fräschör och fin syra med längd och balans. Bättre än de flesta riktigt billiga äkta champagnerna.

Mousserande rosé

Rotari Rosé, 2010 för 109 kronor är den allra mest prisvärda bubblande rosén i min gom i dagens utbud. Friskt utmärkt innehållsrikt och fräscht med lite mognadskomplexitet efter lång tid på jästfällningen i källaren innan degogeringen. En riktigt topprosé för både drink och mat.

Lyxvin

Sfursat 5 Stelle, 2011 för 449 kronor är veckans nya lyxvin på Röttorps Bästa Vin. Mycket intressant och komplext nyansrikt och lovande specialvin från alpdalen Valtelinas södersluttning i norra Italien. Det är gjort på samma sätt som Amarone, genom rejäl torkning av druvorna före jäsningen. Här är druvan Nebbiolo, samma druva som ger de stora Piemontevinerna Barolo och Barbaresco. Torkningen gör att det blir ett ganska starkt torrt vin på ca 16% alkohol efter jäsningen. Unikt och delikat mäktigt vin till någon storslagen rätt i den fina middagen eller en ostbricka. Växer också med lagring under många år. Det är också en perfekt lyxpresent till den vinintresserade som redan har det mesta.  

Billig chardonnaybox

Robertson Chardonnay 3lbox, 2015 för 189 kronor. En av de bättre riktigt billiga boxarna. Nu prissänkt med en tia. Riktigt hygglig chardonnay i lätt balanserad stil med tuch av mullighet.

Den gamla telegrafen

Dom. du Vieux Télégraphe, 2013 för 549 kronor är veckans nya dyra lagringsvin på Röttorps Bästa Vin. Ungt, stramt och mycket lovande i delikat stil. Bör få minst fem år till innan den öppnas. En av de allra bästa Châteauneuf-du-Paperna år efter år. En mindre tillfällig exklusiv post nu i mars. Brukar försvinna rätt fort.

Lämna ett svar