mandagsmatchen-gron-artsoppa-med-champagne

De Saint Gall Premier Cru Blanc de Blancs Brut | Grön ärtsoppa med pumpaströssel

Favoritmarkera

CHAMPAGNE. Härligt, mousserande vin av ädlaste sort, med god och tydlig smak, bra ursprungstypicitet och som passar för middagsbordet. De Saint Gall är huset med de billigare champagner, väl värda varje krona.

Om någon månad är det maj och jubileum, skolavslutningar, studentmottagningar och examansfesterna avlöser varandra. Självklart vill man skåla i champagne.

Priserna diffar enormt mellan de olika champagnehusen och deras respektive viner. För de stora sällskapen och mingeltillställningar passar inte de allra ädlaste (läs dyraste) dropparna (vinet får inte den uppmärksamhet som det förtjänar) utan det är de bra, goda valen med moderata priser som man ska leta efter.

mandagsmatchen-de-saint-gall-BdB-premier-cruVinet

De Saint Gall Premier Cru Blanc de Blancs Brut (77086), Champagne Frankrike, 299 kr

Druvor: chardonnay
Smaken är torr, medelfyllig av mogna gula äpplen och päron, inslag av smör, citrus och en nypa mineral. Eftersmaken är bra, lång.

Passar till

Fyndköp bland prisvärda champagner, precis som övriga från champagnehuset. Passar utmärkt vid middagsbordet. till en lyxig förrätt som gåslever men också till fest när du serverar munsbitar och tilltugg. Se gärna Karins förslag: 10 Enkla tilltugg till fördrink

En klassisk kombination är champagne med grön ärstoppa, Crème Ninon som ska serveras med lättvispad grädde och champagne!

Maten

Recept | Grön ätsoppa med pumpaströssel | 4 portioner

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
100 g rotselleri
1 palsternacka
1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
1 msk smör
1 liter kycklingbuljong (välj grönsaksbuljong om du är vegeterian)
saften från 0,5 citron
1 tsk salt
1,5 dl vispgrädde
400 g tinade frysta gröna ärter
0,5 dl crème fraiche till servering

Pumpaströssel
1 dl pumpakärnor
1 msk hackad färsk dragon eller 1 tsk torkad
1 nypa flingsalt
nymald svartpeppar
0, 5 dl olivilja

 

Recept ur boken

| Mat som gör Gott – Ny vardag med Tareq Taylor
Foto: Peter Carlsson

Kommentera