Laddar annons
20 May, 2016

Vinköplistan #20 | sista helgen för amarone?

AMARONE. De mustiga amaronevinerna från Valpolicella passar dito, smakrika kötträtter. Tid för kraftiga rödviner till helgen är långt ifrån självklara val när sommarkökets lätta sallader snart äger måltidsarenan. Vita krispiga viner är också med för alla 'alternativare', som Ullaredskapet med ny årgång Muscadet Sevre et Maine sur lie 2015.

För precis en vecka sedan besökte Christophe Gadais Sverige för att visa upp den nya årgången av sitt vin Muscadet Sevre et Maine sur lie. Det var många med mig som var imponerade av hur denna producent lyckas hålla den goda till mycket höga kvalitetsnivån. Extra intressant var även provningen av samma vin, i magnumflaska av äldre årgångar. Det visade sig att den lätta muscadeten utvecklades bra över tid. Superintressant.

Vitt vin nummer två, Sancerren är i PET-flaska. Ett synnerligen bra vin i grymt miljövänlig förpackning som är väl värd att testa. Visste du att en av de tyngre glasflaskorna som finns på bolaget närmar sig 1,3 kg i vikt. Koldioxidavtrycket blir ungefär 900 poäng, i "normal-glasbuteljen" är belastningen mellan 300-400, flaskan av återvunnet glas 75-76, för PET-flaskan 102 och vinet i box belastar miljön i koldioxidavtryck med 74.

Réserve de la Condamine görs av ett kooperativ i södra Frankrike, närmare bestämt i Fitou och vindistriktet Corbieres. Kooperativet Mont Tauch grundades av åtta medlemmar redan 1913, idag är de 300. Réserve de la Condamine är ett av de där "bus-säkra" vintipsen vi alltid kan ha nytta av.

Amarone kräver ingen närmare presentation men det gör producenten Luigi Righetti vilka tillverkar cirka 0,5 miljoner flaskor amarone/år. Det gör dem till en av de största, privatägda amaroneproducenterna i regionen. Husets första amarone kom 1961!

Veckans vinköplista #20

Vintips – vitt vin upp till 90 kr

1. Muscadet Sevre et Maine sur lie 2015 (2275), Gadais Pere & Fils, Muscadet de Sevre-et-Maine Frankrike, 79 kr

Druvor: Melon de bourgogne
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av krusbär, mogna päron och äpplen med bra längd.
Omdöme: Trevligt vin som levererar utöver vardagssmak!
+

Passar till

Till tapas, småplock med röror av sardeller, skaldjur som ostron eller en klassisk 70-tals, räkcocktail. För inspiration finns recept på vinkokta musslor

Vintips – vitt vin upp till 170 kr

2. Sancerre Domaine Michel Girard et Fils 2015 (2420), Domaine Michel Girard et Fils, Sancerre Frankrike, 139 kr

Druvor: Sauvignon blanc
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig och mogen, grön frukt av äpplen och päron.
Omdöme: Trevlig, bra val i PET-butelj.

Passar till

Till tapas, småplock med röror av sardeller, skaldjur som ostron eller en klassisk 70-tals, räkcocktail. För inspiration finns recept på vinkokta musslor eller matigare, torskrygg med smörslungad potatis.

Vintips – rött vin upp till 90 kr

3. Réserve de la Condamine 2014 (12804), Mont Tauch, Fitou Frankrike, 74 kr

Druvor: Grenache, carignan och syrah
Smak: Medelfyllig. Mörk frukt, lättsam stramhet och dito syra. Bra längd.
Omdöme: Fyndvin till budgetpris!
+

Passar till

Suveränt husvin. Här väljer jag kyckling som i receptet: "fylld kyckling"

Vintips – rött vin upp till 185 kr

4. Capitel de'Roari Amarone 2012 (12366), Luigi Righetti, Amarone della Valpolicella Classico, Italien, 185 kr

Druvor: 75% corvina, 15% corvinone, 5% rondinella, 5% övriga
Smak: Fyllig sötkryddig smak av körsbär, örter och fat med inslag av viol och choklad.
Omdöme: Enklare amarone med extra allt.

Passar till

Smakrik måltid, när kött är på menyn. Passar lika bra till lamm, som nöt eller vilt. Så passa på till helgen, kanske är det sista tillfället för mustig köttgryta innan det soliga sommarköket tar vid. Prova exempelvis till Karins, Burgundiska gryta till rött vin.

Tidigare #vinköplistor

# 19 | Grymt köpvärda viner

# 18 | Favoritvin från Rasteau och fler

# 17 | Smakrika shirazröda och roliga vita

# 14 | Med ostförslag till alla viner

På den här sidan hittar Du de snabba, säkra, och för tillfället bästa rekommendationerna bland vinerna jag nyligen provat, främst från annonsörers portföljer.

Bild: telegraph.co.uk