Vinhotellet, The Winery Hotel, vid Järva Krog i Solna

Favoritmarkera

VINHOTELL. The Winery Hotel är nytt och spännande, byggt i en mix mellan tegel och järn med inspiration hämtad från ombyggda industrilokaler i Brooklyn. Vinhotellet är ett så kallat koncepthotell, det vill säga ett hotell med genomgående tema, vin.

Svårare än så är det inte och ändå, hur kan man förverkliga ”vin” i alla skrymslen och vrår som ett hotell med 184 rum, rymmer? Och hur anpassar man ett lite lagom allmänt, lockande vin-tema till effektiv drift och därtill passande utbud, så hur i hela friden kom det sig att det blev just ett vinhotell? Det är många frågor som väcks när The Winery Hotel kommer på tal och därför dags för ett besök.

Ejnar Söder är grundare och delägare i The Winery Hotel, är rutinerad med sin gedigna branscherfarenhet av att ha öppnat ett 30-tal hotell, varav 14 i egen regi som väl kända Nordic Light och Nordic Sea Hotel i Stockholm.

Nu brinner Söder för detta sitt senaste hotellprojekt men säger också att det är en så pass stor satsning som han inte ville ge sig in på själv. The Winery Hotel ägs av tre familjer. Förutom Eijnar Söder av familjen Rune som även har vingården Terreno i Toscana samt familjen Östlundh vilka står bakom HKC Hotels. Marken som hotellet står på ägs av Fabege vilka investerar 300 miljoner i bygget.

Av en händelse träffades Eijnar Söder och Klaus Hansen Wikström, Fabeges affärsutvecklingschef, för några år sedan. De listade snabbt ut att de hade ett stort gemensamt intresse, vin, och raskt överens om att de vill göra något gemensamt.

Onsdagen den 23 april: Pehr Granfalk (Solna stad), Ejnar Söder (grundare The Winery Hotel), Marcus Östlundh (HKC Hotels) samt Klaus Hansen Vikström (Fabege) markerade byggstarten med att sätta en vinplanta i jorden. Foto: Fabege.

Det var Wikström som väckte idén om ett koncepthotell på den tomma tomten i vinkeln mellan E4 och E18, platsen som är Järva Krog, vid Stockholms norra infart. Eijnar Söder ska först ha varit mycket tveksam. Det han såg vid första besöket var en platt tomt en trist, gråmulen dag med bilar brusande i hög fart från ”alla håll”. Men han tänkte om, och just läget är hotellets styrka.

– Jag har gjort så många vanliga hotell, nu ville jag ha ett totalt annorlunda koncept, säger Eijnar Söder.

The Winery Hotel har förutom konferensmöjlighet för stora och mindre grupper en stor matsal med 150 sittplatser, allmänna utrymmen som kan användas för allt från kaffepauser, mingel och events till fördrinkar. På taket finns bar som har öppet säsongsvis och det finns en pool som (snart) står öppen året om. Högst upp på långsidan längs E4:an sticker gymet ut i huskroppen där alla som svettas kan insupa fantastisk utsikt (snarare än vin) över Brunnsviken. Därtill finns en delibutik med 30 sittplatser i bottenplanets ena hörn.

Hotellet har en egen vinfabrik för att gäster ska kunna följa processen hur druvor förvandlas till färdigt vin. För att säkerställa kvalitet har hotellet anlitat en av Italiens främsta önologer som rådgivare, Luca Rettondini, produktionsansvarig vid vingården Le Macchiole i Toscana. Tillsammans med svenska vinmakaren Johan Zälle, från Högberga vinfabrik på Lidingö, borgar de för en vinproduktion av högsta klass. Den lilla fabriken beräknas producera 8 000 egna flaskor om året. Utöver det kommer hotellet också att ha ett vinotek, där besökarna kan testa viner från världens alla hörn. Självklart kan all personal på hotellet något om vin.

Marcus Östlundh, VD för The Winery Hotel berättar,
– Varje kväll har vi visningar av vineriet, vilka är fria för hotellets gäster, och jag kan glatt konstatera att rundturen redan är succé.

Hotellet har i dag 12 sommelierer och vi jobbar aktivt med olika underteman varför menyn i restauranger är förhållandevis smal. Vi vill erbjuda bra och genomtänkta vinpaket till maten, säger Marcus Östlundh.

I den spatiösa lobbyn kan man sjunka ned i härlig fåtölj med en vintidning eller sätta sig vid ett bord med vänner för en egen spontanprovning. Vinprovarkort säljs i receptionen och sedan kan man fritt prova sig fram mellan vinerna som är uppe till tema. Vin säljs på glas genom smarta ’tank’stationer och du kan välja vin i egen takt, och av ett stort urval. Skulle man behöva rådfråga någon finns personalen i receptionen på en armslängds avstånd.

The Winery Hotel

Plats: Kvarteret Järvakrogen 3, Frösunda, Solna
Invigning: Våren 2016
Antal rum: 184

Våningar: 6
Yta: 7 500 kvadratmeter

Ägare: HKC Hotels, Star Management
Förvaltare: Fabege
Byggentreprenör: Veidekke

Arkitekt: Archus Arkitekter

Lämna ett svar