sommarens-basta-mousserande

Sommarens bästa mousserande| vinköplistan #22

Favoritmarkera

MOUSSERANDE OCH CHAMPAGNE. I dag gör vi ett avsteg från mallen för att fokusera på mousserande viner. Vinbanken har valt ut några av de bästa bubblarna, för olika tillfällen och plånböcker.

Mousserande viner är härliga och de ramar in alla tillfällen och fester till något extra. Men att göra som festdeltagarna på huvudbilden är inget vi vill rekommendera när det gäller champagne. Bara fotot är bevis på hur galet komiskt och korkat det är att vaska champagne. Och tyvärr, det funkar inte ens om det är sommar och man är döläcker eller snygg ;-)!

Mousserande vin upp till 50 kr

Pol Rémy (76100), Frankrike, 49 kr
Restsocker: 10 g/L

Torr (halvtorrt)mousserande vin som smakar av krusbär, päron och söt citrus. Lättsam, enklare okomplicerat bubbel för studentmottagning eller buffé med asiatiskt tema.
Betyg: 3+

Mousserande vin upp till 120 kr

Veuve Ambal Crémant de Bourgogne (7911), Frankrike, 119 kr
Restsocker: 8 gr/L

Torr, medelfyllig äppelfruktig smak med inslag av bröd. Citrusfrisk smak med en nypa fruktmogen rondör och bra längd.
Bra val när äkta vara (champagne) kostar lite för mycket.
Betyg: 4

Champagne upp till 260 kr

Palmer & Co Brut Reserve (7372), Champagne, 259 kr
Restsocker: 7 g/L

Torr, medelfyllig fruktig av gula och gröna äpplen, smak av bröd, lätt rostat inslag och en trevlig eftersmak. Kan starkt rekommendera köp av magnumflaska som ni sedan lägger undan två år eller mer. Smakutvecklingen med lagring är häftig och väl investerad tid. Vem hade trott det om en av bolagets billigare champagner!
Betyg: 4

Saint Gall Premier Cru Extra Brut Blanc de Blancs (7885), Champagne, 259 kr. Beställningssortimentet.
Restsocker: 5 g/L

Torr, medelfyllig fruktig, äpplen- och en lätt päronsmak, tydligt inslag av rostat bröd, en nypa mineral och frisk citrus. Smakrik, med lång eftersmak.
Betyg: 4+

Söt champagne

Veuve Clicquot Sec Gula Änkan (7421), Champagne, 409 kr
Restsocker: 20 g/L

Halvtorr/söt. Fruktig av gula äpplen, nyanserad med liten karamellton och en lätt söt förnimmelse av den generösa frukten, pricken över i är den avslutande mineraltonen. Det här vinet vill jag lufta (hälla över i karaff) eller för att spara något år eller mer. Gör luftningen skillnad, testa?
Betyg: 3+

Louis Roederer Carte Blanches (7699), Champagne, 399 kr
Restsocker: 38 g/L

Söt. Bred och rik. Mogen gul frukt, äpplen och persikor, lätt smörig och nötig, samt smak av choklad. Balanserad.
Detta är bolagets enda, söta champagne. Och apropå att vinerna vi dricker blir allt sötare, generellt, kan det vara intressant att kolla upp en av de söta, som inte sticker under stol med att smaken är just – söt. Plus att söt champagne är underskattad, – för vad slår ett glas sött bubbel, efter maten? Prova till en mörk choklad- nougatpralin.
Betyg: 4

Stekarchampagne, the sky is the limit

Amour de Deutz 2008 (96025), 795 kr
Cuvée Sir Winston Churchill 2004 (7548), 1375 kr. Här måste du vara strategisk-spara gärna!
Gosset Celebris Extra Brut 2002 (76649), 999 kr
Louis Roederer Brut Vintage 2008 (76510), 549 kr
Bruno Paillard Blanc de Blancs 1999 (99068), 1304 kr för 1,5 L. Får ni tag på denna, slå till bums och drick den nu!

Servera till:
Tilltugg till champagne
Läckra tilltugg till champagne
Champagnefrukost
Champagnefrukost till student

Lästips:
Gosset – champagne utan filter
Champagnehistoria med Gula Änkan

Kommentera