Laddar annons
Akvavit drink | Haymarket World n Beyond med Lysholms Linie Aquavit
20 Jul, 2016

Akvavit drink | Haymarket World n Beyond med Lysholms Linie Aquavit

AKVAVIT. Haymarket Àr Stockholms nya stjÀrnskott pÄ hotellkartan. Stilen Àr familjÀr samtidigt flÀrdfullt internationell. Den prisbelönte barmÀstaren, Christian Grevius tipsar Vinbanken om hur man anvÀnder Linie Aquavit i spÀnnande och goda drinkar.

Haymarkets insida Ă€r lika vacker som inspirerande förĂ€nderlig med olika rum som följer dygnets timmar för alla som vill umgĂ„s. Starta med frukost, vidare till arbetshörnan, det frĂ€ckt rosa lunchstĂ€llet för att flera stopp senare avsluta dagen i den softa, coola baren vars stora fönster blickar ut över Hötorgets myller av vackra fĂ€rger. I baren pĂ„ Haymarket befinner dig pĂ„ första parkett i ett skĂ„despel som rullar pĂ„ live. HĂ€r kan du följa barmĂ€starnas proffsiga arbete eller blicka ut över gatulivet med den livliga kommersen hos blomster och grönsaksförsĂ€ljarna. Under tiden sippar du lugnt pĂ„ en drink.

Det Ă€r Linie Aquavit som stĂ„r som bas i de tre nya drinkarna vi ska prova. Bakgrunden till besöket Ă€r de otaliga gĂ„nger vi noterat buteljen med det kryddade brĂ€nnvinet som hĂ€ngt med ”alla” Midsomrar samtidigt som jag funderat över hur mĂ„nga sill-luncher rĂ€cker en helflaska till, egentligen.

Christian Grevius Àr prisbelönt barchef pÄ signaturhotellet Haymarket i Stockholm

Och kan man verkligen inte anvÀnda akvavit vid fler tillfÀllen Àn att dricka nubbe?

FrĂ„gan bollades vidare till Christian Grevius, barchef pĂ„ Haymarket. Det visade sig att jag inte hĂ€ngt med i det senaste vad gĂ€ller vĂ„ra akvaviter. PĂ„ Haymarket erbjuds gĂ€sterna drinkar som World n Beyond, Mature Heritage och Cross the Border, alla gjorda av Lysholms Linje Aquavit.

Grevius berÀttade att mÄnga, precis som jag, inte kÀnner till det unika kulturarv de skandinaviska akvaviterna stÄr för och han menar att vi borde anvÀnda akvavit oftare och vid fler tillfÀllen Àn Ärets högtider. Som att go all in, lÀtta pÄ trycket av traditioner, bli modern och tÀnka nya serveringstillfÀllen och andra serveringssÀtt Àn att enbart dricka nubbe.

Internationella gĂ€ster Ă€r mycket intresserade av det svenska och nĂ€r de slĂ„r dig ned i baren pĂ„ Haymarket Ă€r det nĂ€rapĂ„ ”dammigt gammalmodigt” att förslĂ„, exempelvis en sexa O.P Andersson eller Linie. FĂ„ klarar, eller uppskattar att dricka alkohol pĂ„ det sĂ€ttet i en bar.

Ingredienser: Limejuice, Linie Aquavit, vaniljsockerlag och morotsjuice.

- DĂ€rför mĂ„ste vi kunna anvĂ€nda vĂ„ra hĂ€rliga snapsar pĂ„ fler sĂ€tt. Att inspirera och introducera vĂ„ra bargĂ€ster till drycker och drinkar som man kanske inte tidigare provat tidigare, vilka Ă€r av skandinaviskt ursprung, Ă€r en av vĂ„ra roligaste utmaningar i jobbet, sĂ€ger Grevius.

Möjligheterna att anvÀnda kryddat brÀnnvin vid fler tillfÀllen Àn till sillunch Àr utan tvekan oÀndliga och för att vÀcka vÄrt intresse bjöds Vinbanken in till Haymarket. Vi blev inte besvikna, Linie Aquavit drinkarna smakade frÀscht, spÀnnande, nytt och ovÀntat gott och du blandar dem lika gÀrna och lÀtt sjÀlv, hemma.

Akvavit drink | Haymarket World n Beyond med Linie Aquavit

50 ml Linie akvavit
30 ml Morotsjuice
20 ml Limejuice
10 ml Vaniljsockerlag
Äggvita

Vinbankens recension

Omdöme: Nyanserad, en frÀsch smaklökskittling och supergod som start!
Passar till: innan maten
SvÄrighetsgrad: 4
Betyg: 4+

Recept | sockerlag

Ingedienser
‱ 1 dl vatten
‱ 1 dl strösocker

Tillagning
1. Blanda ingredienserna i en kastrull.
2. LÄt det koka upp lÄngsamt. FÀrdigt dÄ sockerkristallerna löst sig.
3. LÄt kallna och blanda goda drinkar!

Fler drinktips frĂ„n Haymarket och Christian Grevius publiceras 3 respektive 17 augusti 2016.