
Akvavit drink | Haymarket World n Beyond med Lysholms Linie Aquavit
AKVAVIT. Haymarket Àr Stockholms nya stjÀrnskott pÄ hotellkartan. Stilen Àr familjÀr samtidigt flÀrdfullt internationell. Den prisbelönte barmÀstaren, Christian Grevius tipsar Vinbanken om hur man anvÀnder Linie Aquavit i spÀnnande och goda drinkar.
Haymarkets insida Àr lika vacker som inspirerande förÀnderlig med olika rum som följer dygnets timmar för alla som vill umgÄs. Starta med frukost, vidare till arbetshörnan, det frÀckt rosa lunchstÀllet för att flera stopp senare avsluta dagen i den softa, coola baren vars stora fönster blickar ut över Hötorgets myller av vackra fÀrger. I baren pÄ Haymarket befinner dig pÄ första parkett i ett skÄdespel som rullar pÄ live. HÀr kan du följa barmÀstarnas proffsiga arbete eller blicka ut över gatulivet med den livliga kommersen hos blomster och grönsaksförsÀljarna. Under tiden sippar du lugnt pÄ en drink.
Det Ă€r Linie Aquavit som stĂ„r som bas i de tre nya drinkarna vi ska prova. Bakgrunden till besöket Ă€r de otaliga gĂ„nger vi noterat buteljen med det kryddade brĂ€nnvinet som hĂ€ngt med âallaâ Midsomrar samtidigt som jag funderat över hur mĂ„nga sill-luncher rĂ€cker en helflaska till, egentligen.
Christian Grevius Àr prisbelönt barchef pÄ signaturhotellet Haymarket i Stockholm
Och kan man verkligen inte anvÀnda akvavit vid fler tillfÀllen Àn att dricka nubbe?
FrÄgan bollades vidare till Christian Grevius, barchef pÄ Haymarket. Det visade sig att jag inte hÀngt med i det senaste vad gÀller vÄra akvaviter. PÄ Haymarket erbjuds gÀsterna drinkar som World n Beyond, Mature Heritage och Cross the Border, alla gjorda av Lysholms Linje Aquavit.
Grevius berÀttade att mÄnga, precis som jag, inte kÀnner till det unika kulturarv de skandinaviska akvaviterna stÄr för och han menar att vi borde anvÀnda akvavit oftare och vid fler tillfÀllen Àn Ärets högtider. Som att go all in, lÀtta pÄ trycket av traditioner, bli modern och tÀnka nya serveringstillfÀllen och andra serveringssÀtt Àn att enbart dricka nubbe.
Internationella gĂ€ster Ă€r mycket intresserade av det svenska och nĂ€r de slĂ„r dig ned i baren pĂ„ Haymarket Ă€r det nĂ€rapĂ„ âdammigt gammalmodigtâ att förslĂ„, exempelvis en sexa O.P Andersson eller Linie. FĂ„ klarar, eller uppskattar att dricka alkohol pĂ„ det sĂ€ttet i en bar.
Ingredienser: Limejuice, Linie Aquavit, vaniljsockerlag och morotsjuice.
- DÀrför mÄste vi kunna anvÀnda vÄra hÀrliga snapsar pÄ fler sÀtt. Att inspirera och introducera vÄra bargÀster till drycker och drinkar som man kanske inte tidigare provat tidigare, vilka Àr av skandinaviskt ursprung, Àr en av vÄra roligaste utmaningar i jobbet, sÀger Grevius.
Möjligheterna att anvÀnda kryddat brÀnnvin vid fler tillfÀllen Àn till sillunch Àr utan tvekan oÀndliga och för att vÀcka vÄrt intresse bjöds Vinbanken in till Haymarket. Vi blev inte besvikna, Linie Aquavit drinkarna smakade frÀscht, spÀnnande, nytt och ovÀntat gott och du blandar dem lika gÀrna och lÀtt sjÀlv, hemma.
Akvavit drink | Haymarket World n Beyond med Linie Aquavit
50 ml Linie akvavit
30 ml Morotsjuice
20 ml Limejuice
10 ml Vaniljsockerlag
Ăggvita
Vinbankens recension
Omdöme: Nyanserad, en frÀsch smaklökskittling och supergod som start!
Passar till: innan maten
SvÄrighetsgrad: 4
Betyg: 4+
Recept | sockerlag
Ingedienser
âą 1 dl vatten
⹠1 dl strösockerTillagning
1. Blanda ingredienserna i en kastrull.
2. LÄt det koka upp lÄngsamt. FÀrdigt dÄ sockerkristallerna löst sig.
3. LÄt kallna och blanda goda drinkar!
Fler drinktips frÄn Haymarket och Christian Grevius publiceras 3 respektive 17 augusti 2016.