RHEINHESSEN. Rheinhessen är Tysklands till ytan största vinregion med 120 miljoner stockar. Vin utgör 20 procent av den odlingsbara marken i detta varierande jordbrukslandskap och merparten, 70 procent, är för vitt vin.
I år (2016) har det regniga vädret gett vinmakare bekymmer och sömnlösa nätter då det krävs återkommande besprutning mot mögelangrepp. Trots tuffa utmaningar som är, milt sagt, utöver de vanliga är ”EKO” eller bättre, hållbar odling, mer aktuell än någonsin tidigare i Rheinhessen.
Trenden är tydlig, allt fler producenter ställer om till miljövänliga jordbruk. Många är bara något år från sin certifiering, andra certifierar inte men arbetar hållbart. Och distriktets ekologiskt certifierade producenter, som Weingut Stefan Sander (även bio) utanför Osthofen, ger inte upp. Tvärtom, det är nu han kan bevisa att sättet som han själv och hans far före honom, brukat jorden på verkligen fungerar.
Rheinhessen har kallats regionen med de 1000 kullarna. Men på vissa platser kan man faktiskt se vin så långt ögat når. Horisonten ter sig oändlig. Vingårdslägena ligger på flodens vänstra sidan och ju närmare floden Rhen man kommer och när på resa norröver blir landskapet trängre, det vill säga fram till den remsa som tidigare var flodbädd. På vissa platser är vingårdslägena bland de brantaste i världen. Självklart måste de branta lvingårdarna skördas och skötas om för hand, allt annat är otänkbart.
Att priserna på distriktets viner kan sticka i väg är inte konstigt och ändå, är inte 10 till 30 Euro ganska billigt ändå? Det är inte heller förvånande att Rheinhessen möjligen är den just nu mest dynamiska vinregionen i Tyskland med många unga vinmakare som utmanar tidigare vinmakargenerations förhållningssätt i vingården.
Och visst krävs det spänst och uthållighet för att sköta om vinstockar på lägen så branta som i Roter Hang. Vill inte ens tänka tanken om någon, ung som gammal, skulle trampa fel en dag på jobbet i Brudersberg (Einzellage) där lutningen är 100 procent.
Stefan Sander, från Weingut med samma namn, arbetar som tredje generationen ekologiskt. I dag är han även biodynamiskt certifierad.
Gone are days of Liebfraumilch
Liebfraumilch i all ära men det är ett vin-varumärke som är starkt förknippat med enklare vin, från främst Rheinhessen. Liebfraumilch kan se sig alltmer distanserad av välgjorda viner. De ”nya” tillverkas av en generation vinmakare som brinner för att göra vin under eget namn, ofta är personerna så unga som i tidig 20-årsålder. Ungdomarna har gedigen kunskap med sig in i jobbet.
Men trots alla nymodigheter, vissa ting är som tidigare och vinerna från Rheinhessen kommer, i dag som tidigare, i många olika smaker och stilar. De kan vara mousserande enkla eller tillverkade enligt den traditionella metoden (som champagne), torra till söta eller vita, rosé och röda viner.
Exempel är vinerna så ultratorra som hos Axel May på Weingut Steinmühle i Osthofen eller banbrytande som hos ambitiösa ultraperfektionisten Kai Schätzel i Nierstein vars nya projekt är vin av Kabinett-status med lätt restsötma.
En lustig detalj är att Liebfraumilch, som är ett välkänt begrepp i hela världen, är ett totalt okänt vin för tyska konsumenter. Att åka till Tyskland för att dricka Liebfraumilch är alltså inte en bra idé. Och varför ska man?
Tyska viners etiketter
Så, hur är det med Tyska viners ”krångliga etiketter”. Är etiketten fortfarande lika svår att förstå? I grunden bygger den tyska klassificeringen på snarlik indelning som Frankrikes AOP, samtidigt som klassificeringen särskiljer sig. Ursprungsangivelsen ( i Sverige, skyddad ursprungsbeteckning, SUB) har båda länderna har gemensamt vilken följer EU-regler.
I Tyskland utgår rankingen av de bättre vinerna, upp från land och bordsvinsstatus, från druvors mustvikt vid skörd. Enkelt förklarat, mogna druvor har hög mustvikt, och de kan vara mer eller mindre söta. Så även vinet. Att kolla efter ”trocken” på etiketten i det fall man söker ett torrt vin är att rekommendera. Men det kanske inte räcker. Notera helheten, kolla därför både restsocker samt syranivå för att få en hyfsat god uppfattning om vinet verkligen är torrt. Många tyska vinetiketter visar dessa uppgifter idag.
Krångligare blir det såklart när bynamn anges, speciellt i Rheinhessen som har ungefär 160 vinbyar, varav 120 har ändelsen ”heim” i namnet. Så svar ja, det är inte enkelt och den som vill göra det enklare för sig (som jag gör) och tar helt enkelt rygg på vinproducenterna man gillar.
Dessutom, fler viner får etiketter med allt från fyndiga fantasimotiv till rent sexistiska budskap och på gränsen till supervulgära antydningar. De två senare trenderna får mig att tro att producenten inte vill sälja vin till Sverige då speciellt Systembolagets etik och moralavdelning skulle gå fullständigt bananas.
Kvalitetsklassificering Rheinhessen
Rheinhessen består av, Tre Bereiche, som är större övergripande områden:
- Bereich Nierstein, täcker östra, syd-centrala delen av Rheinhessen
- Bereich Bingen, västra, nord-centrala delen
- Bereich Wonnegau, mindre känd Bereich runt staden Worms vid Rheinhessens södra gräns
Rheinterasse, norr och söder om staden Nierstein rankas som (beroende på exakt läge, bättre eller bäst) topplägen (Einzellagen) i Rheinhessen. Här hittar man flera av distriktets bästa viner.
Direkt norr om Nierstein ligger området som kallas Roter Hang med Grosslage (klassificerat område) Rehbach, som hör till Bereich Nierstein. Rehbach är i sin tur uppdelat i Einzellage Hipping (70% lutning), Pettenthal (85% lutning) och Brudersberg med 100% lutning.
Einzellage kan ni jämföra med vingård, ett avgränsat läge. I Tyskland är det vanligt förekommande att flera producenter samsas i samma vingård (jämför till Bourgognes Clos de Vougeot). I Rheinhessen finns sammanlagt flera hundra Einzellagen och ett antal Grosslagen.
Som tipset ovan, att följa producenten till vinerna man fattat tycke för kan därför vara både smart och en nog så bra början.
Viktiga druvor i Rheinhessen
Müller Thurgau
Riesling
Dornfelder
Silvaner
Portugieser
Spätburgunder
Historia
Vingårdar anlades redan under Romartiden. Rheinhessen är således ett historiskt vindistrikt med anor som är 2 000 år eller äldre.
Klimat i Rheinhessen
Rheinhessen är ett av Tysklands varmaste och torraste vinområden. Klimatet ligger nära Medelhavsklimat och både citrus, fikon och olivträd kan ses växa på vissa platser.
Topografi och jordmån
Trånga dalgångar och skiftande topografi, med eller utan närhet till naturlig vegetation samt lägets väderstreck och lutning borgar för olika mikroklimat. Rheinhessen skyddas av de omgivande bergskedjorna och nederbörden är Tysklands lägsta (vanligtvis, men förmodligen inte ett år som 2016).
Beroende på var man befinner sig i regionen skiftar landskap från böljande kulligt till de branta sluttningarna som följer floden Rhen runt Oppenheim och Nierstein. Dalgångarna ger, tillsammans med varierande jordmån, flera distinkt olika odlingsförutsättningar. Jordmånen varierar mellan skiffer, sandblandad lera, loess och mineral samt sedimenterade jordlager. Utmärkande är den på vissa platser, som i Roter Hang, röda skifferjorden.