DH-banner-1bDH-banner-2b

Röttorps Bästa Vin | Klassisk Barolo

Favoritmarkera

Det billigaste bra rödvinet, klassisk Barolo, fräsch Chablis, årgångschampagne till budgetpris och ett par bra premiumboxar är veckans nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v45 2016 på Röttorps Bästa Vin

Det billigaste bra rödvinet

Dão Casal Mor Reserva, 2014 för 53 kronor är trots sitt låga pris ett riktigt seriöst välbyggt matvin med bra innehåll. Ett fynd som dessutom växer en del med lagring, vilket inte är vanligt i detta prisläge, men tonar också riktigt bra redan idag. Det billigaste flaskvinet som jag rekommenderar för medvetna vinkonsumenter.

Klassisk Barolo

Barolo Serralunga d’Alba, Fontanafredda, 2011 för 239 kronor är den allra största privata Barolo producentens klassiska basbarolo på en blandning av viner från många av deras olika barolovingårdar. Rikt och mulligt kraftfullt med bra längd och lovande framtid för denna både innehållsrika och begripliga Barolo till i sammanhanget mycket trevligt prisläge. Bra för konsumtion idag och har visat sig växa mycket med lagring. Minns en fantastisk 1961:a på magnum.

Fräsch Chablis

Chablis Sainte Claire, Brocard, 2015, för 149 kronor är en frisk ganska mineralisk trevlig lättsam Chablis med allt på rätt ställe och stor fräschör i lite lättare stil, främst för konsumtion som ung. (För den som vill ha en mäktigare och kraftfullare chablis med längre tidshorisont hänvisas till samma firmas Vielles Vignes för 189 kronor.) 2015 är ett utmärkt år i Chablis med både bra kvalitet och hygglig mängd. 2016 är skörden långt mindre än hälften av normal, så man kan redan förutse att det kommer att bli knepigt med tillgång och priser framöver. Brocard har lyckligtvis bestämt sig för att prioritera den svenska marknaden i detta kommande bristläge.

Årgångschampagne till budgetpris

Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut, 2004 för 289 kronor är den charmiga ganska mogna fräscha årgångschampagnen, som kostar ca en hundring mindre en de stora husens standardchampagner. Årgångschampagne gör man på de bästa druvorna från bättre år. Komplext långt och genomklingande med en egen personlighet. 2004 är känt som ett charmigt intagande lättsamt och lättdrucket år och denna champagne är trevligt typisk för sitt år med härlig balans mellan mineralitet och frukt. Bästa champagnevalet under tre hundra kronor.

Röd premiumbox

Ramos Reserva 3lbox, 2016 för 239 kronor är en utmärkt röd premiumbox. Rikt och komplext seriöst vin med bra längd och lite mustigt slut. Bra klangfärg med en tuch av svarta frukter.  Ritk oc hkomplext seriöst vin med bra längd och lite mustigt slut i bra klangfärg med tuch av svartfruktiga toner. Passar till allt och alla.

Tysk torr rielsing på box

Euegen Altschuh Pfalz Riesling Dry 3lbox, 2015 för 249 kronor är en riktigt hygglig torr rieslingbox med längd i bra stil med måttligt hård syra i slutet. Här finns lite eftersmak och viss generositet och klassiska rieslingtoner, även om vinet inte är så koncentrerat. Bra till både drick och måttlig kraftig mat.

Lämna ett svar