Laddar annons
10 Dec, 2016

Champagne och mousserande inför helgerna 2016

De 33 just nu bästa torra mousserande vinerna från 69 till 3 449 kronor, från billig och bra Cava till exklusiv stor prestigechampagne från bra år hittar Du här som köpråd inför helgerna och bubblets stora högtid.

Undvik Prosecco

Det finns ett enormt utbud på Systembolaget av mousserande viner, över 1500 olika. Den stora expansionen under senare år har dessvärre varit en flod av Italienska ofräscha och innehållslösa prosecco. För mig representerar de en grupp viner som alltid är fel. De låtsas att vara torra men smakar halvtorrt ofriskt och mesigt. Klangfärgen är låg och murrig och jag brukar kräva att få lite Aperol i för att kunna stå ut med dem. Att bjuda på Prosecco till nyår är för mig en oförskämdhet mot gästerna. Det finns också numera ett mycket stort utbud av olika mindre lyckade champagner, som bara är dyra och kanske prestigefulla men rätt värdelösa som viner. Mousserande utbudet har blivit en svåröverskådlig djungel där möjligheter till härliga upplevelser bor granne med faror och hemskheter. I tabellen nedan har jag noterat 33 trevliga bra torra gläntor att besöka just nu i mousserande djungeln.

Degorgering och Dozage

Man kan göra mousserade viner på många olika sätt. Alla som jag har med här är gjorda enligt ”champagnemetoden”. De betyder att vinet får jäsa en andra gång på försluten flaska, vilket skapar bubblorna. Sedan lagras det på fällningen en tid. Därefter degorgeras vinet, dvs man tar bort jästfällningen och ger det en dozage (liten sockertillsats) innan kork och grimma sätts på. Brut Natur betyder ingen dozage, Brut några entals gram, Sec lite mer och Demisec en rejäl sockertillsats. Det är först med dozagen som man avgör vinets torrhetsgrad. Huvudregeln är att ju bättre champagne desto mindre socker behövs. Därför använder man sina sämsta basviner för att göra de lite sötare varianterna. Ett bra skäl utöver fräschören att välja torrt bubbel.

Billigt torrt mousserande

Nästa alla bra billiga mousserande viner är Cava från Spanien. De görs alla i Katalonien med en fantastisk effektivitet och produktivitet. De gör dem mycket konkurrenskraftiga. För bara 69 kronor finns fräscha välbalanserade El Miracle Cava Brut som i dagens tappning är det allra bästa riktigt billiga torra mousserande vinet. Campo Viejo Cava Brut Reserva för 75 kronor är en annat just billigt vin med aningen mjukare slut. Det blir förståss mycket mer av intressant vin om man tar sig upp i hundrakronorsklassen.

Torrt mousserande kring 100

Den bästa champagnekopian kring hundringen är fortfarande i min gom sydafrikanska Pongrácz Brut för 120 kronor. Den är gjord på samma sätt med samma druvsorter som äkta champagne, men druvorna har växt på lite svalare vingårdar kring Kapstaden. Ständigt pålitliga årgångsvinet nu 2011 av Rotari Brut Reserva från Trentino i norra Italien görs också på samma druvsorter och med samma metoder som champagne. Lite fruktigare och något mindre mineralisk i stilen. Vinet har också lagrats rätt länge på sin jästfällning efter andra jäsningen vilket bidrar till nyansrikedom och komplexitet. Den nya årgången av Cavan MIM Natura Brut Nature Res. 2014 tycker jag också förtjänar ett omnämnande, som en snyggare balanserad och bra Cava för sina 99 kronor.

Dyrare torrt mousserande

Bland de lite dyrare mousserande vinerna finns numera en stilfull, delikat och lite mer mineralisk äldre variant av Rotari på utvalda chardonnaydruvor. Ren mousserande charonnay brukar kallas Blanc de Blanc, vitt vin på vita druvor. Rotari BdB Extra Brut, 2010 har också som namnet säger lägre dozage. Sammantaget blir det lite mer av ett kännarvin. För sina 129 kronor tycker jag med min smak att det är ett fynd. Finns i ganska få butiker. Ferrari Brut är en annan gammal favorit med fin balans och finess för 159 kronor, också från Trentino. Alla viner blir bättre vid lagring på en magnumbutelj än på en normalflaska. Det gäller speciellt viner som jäst en gång till på sin butelj som champagne. I BS hittar Du en intressant magnum i måttlig prisklass i Clotilde Davenne Crememant de Bourgogne Extra Brut mag för 299 kronor. Ett subtilt bubbel från en liten familjeproducent.

Billig torr champagne

Det görs mycket bra moussernade viner, men alla de bästa är Champagne. Det görs massor av rätt usel champagne i alla prislägen, men det finns också riktigt bra champagne även i måttliga prislägen. Huschampagnerna görs vanligen på en blandning av basviner, mest från ett år, uppblandade med äldre årgångar för att ge vinet en konsistent kvalitet och smak år från år. Det blir ändå ganska stora variationer. Därför har dessa viner ingen årgång på etiketten. Numera finns det en hel del årgångslösa champagner långt ned i prislägena, ofta med klent innehåll. Jag tycker de tre som finns i tabellen däremot är riktigt bra billig champagne och väl i klass med de stora berömda champagnehusens baschampagner som kostar 100-200 kronor mer per flaska. Michel Turgy Grand Cru Brut är en liten odlarchampagne från toppbyn Mesnil som för ”bara” 299 kronor gör en snygg mineralisk delikat och frisk chardonnay champagne med verklig Mesnil elegans. Bara i BS och i liten skala. Beaumont des Crayérers Brut för 209 kronor är en riktigt bra exponent för motsatsen. Lite mer åt det lättillgängliga fruktiga hållet och en hel del pinot meunier och samtidigt en riktigt bra champagne som finns i alla butiker. Palmer & Co Brut Reserv är för sina 259 kronor ett bra mellanalternativ.

Dyrare champagne utan årgång

De stora husens vanliga prisläge för sina torra årgångslösa baschampagner har succesivt ökat till ca 320 - 420 kronor. Förr låg hela försäljningen här. Pierre Peters Cuvée de Réserv för 329 kronor en riktigt bra standard champagne med allt på rätt ställe och långa fina subtila fräscha toner.  I BS hittar man en betydande Blanc de Blanc i Delamotte BdB Brut för 409 kronor. Bland de stora berömda champagnehusen är Louis Roederer Brut Premier för 409 kronor i en klass för sig. För den som vill pröva en riktigt storslagen expertchampagne utan årgång så rekommenderas Egly-Ouriet GC VP Extra Brut för 699 kronor i BS.

Årgångschampagne

Av utvalda druvor från champagne år av lite bättre kvalitet gör champagnehusen årgångschampagner. Numera är det många som gör dem nästan varje år, även om man undviker de allra värsta. På den basen gör man viner av högre kvalitet och låter dem ligga längre på jästfällningen och släpper dem senare för försäljning. Priserna har normalt inget med årets kvalitet att göra, vilket gör det riktigt attraktivt att köpa de bästa årgångarna och hoppa över de andra. Det ger mer kvalitet för pengarna. Sedan 2002 gäller att jämna år är bättre än udda. Särskilt bra är 2002 och 2008, även om det finns individuella undantag. Årgångschampagner är också vanligen viner som med fördel kan få utvecklas länge i källaren, även om inte alla personer gillar gamla champagner. Jag har provat en Pol Roger 1921 år 1999, som då kändes som den behövde lagras ett bra tag till.

Champagne av hög kvalitet från bra år är ett bra födelsevin. Ett vin att ta fram på 20-årsdagen och senare från egen årgång. Du hittar några bra uppslag för viner från 2002, 2004 och 2008 i tabellen.

Billig årgångschampagne

Det finns några riktigt hyggliga och samtidigt billiga årgångschampagner. Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut, 2004 för 289 kronor är bäst bland de riktigt billiga. En härlig 2008 är Serge Jume Millésime BdB för 344 kronor. Palmer & Co Vintage Brut, 2008 för 329 kronor är en annan överkomlig champagne från detta toppår. Palmer säljer också en riktigt bra magnum Palmer & Co BdB Brut , 2005 för 799 kronor, som annars inte är något riktigt toppår.

Dyrare årgångschampagne

En riktigt härlig 2002 champagne på magnum som kan köpas för rätt måttliga pengar är Palmer & Co Brut mag för 829 kronor. Storslagen mycket rik och rund mäktig mogen champagne med stor komplexitet för samma literpris som de stora husens standardchampagne.  Finns i 60 butiker i Sverige. En delikat lite finare odlarchampagne från 2008 är Fresnet-Juillet Special Club GC för 449 kronor.  Bör gärna lagras ytterligare och ett bra födelsevin. Taittinger Brut Millésimé, 2008 för 489 kronor är en utsökt finessig årgångschampagne med rostade hasselnötter och mycket annat delikat, kul nu, växer länge. Jag tycker också Louis Roederer Brut Vintage, 2009 för 559 kronor är en helt ljuvligt lovande champagne, den bästa jag provat från året.  Systembolagets bästa champagne, om man inte bryr sig om vad det kostar, är Salon, 2004 för 3449 kronor. Det är en ren chardonnaychampagne från Mesnil, som bara görs de bästa åren. Stor framtid. Cuvée Sir Winston Churchill, 2004 är en annan stor prestigechampagne som finns tillgänglig nu.

Mousserande rosé

Stilla roséviner har ett problem. De skall helst upplevas som fräscha och lätta samtidigt. Det går bara att åstadkomma om man dricker dem mycket unga och att man undviker att ha någon struktur som gör att vinet kan utvecklas med tiden. Mousserande rosé saknar det problemet. Här kan man göra ett mycket fräscht och spänstigt vin med många år på nacken och betydande balanserat friskt innehåll. Det beror på en högre syra och att bubblorna i sig bevarar fräschören och lättsamheten. Ett lysande exempel på det är Rotari Rosé, 2011 för 109 kronor. I min smak bättre än stilla rosé i alla sammanhang.  Du har också tre andra bra mousserande roséer i olika prislägen i tabellen.

Roséchampagne

Michel Turgy i Mesnil, se ovan, har gjort en fantastisk rosé på 2008 som basår i årgångslösa Michel Turgy Brut Rosé GC för 379 kronor i BS. Det finns bara en liten post kvar från det basåret. Supersnygg rosé. Du hittar också två andra riktigt bra rosechampagner i BS i tabellen. Just nu har jag ingen roséchampagne i topp i ordinarie sortiment.

TABELL  De 33 bästa mousserande och champagnerna dec 2016








































































































































































































































































































































































































































































































Nr År Namn Land Pris Bäst Kv. Bet Mat
Billigt Torrt Mosserande
7700 El Miracle Cava Brut Spanien 69 16-17 13,5 4,2 0-1
7782 Campo Viejo Cava Brut Res. Spanien 75 16-17 14,0 4,0 0-1
Torrt Mousserande kring 100
7628 Pongrácz Brut Sydafrika 120 16-19 16,0 4,4 0-2
7567 2011 Rotari Brut Riserva Italien 109 16-18 15,5 4,3 0-1
7740 2014 MIM Natura Brut Nature Res. Spanien 99 16-17 15,5 4,2 0-1
Dyrare torrt Mousserande
77152O 2010 Rotari BdB Extra Brut Italien 129 16-19 16,5 4,5 0-1,5
7721 Ferrari Brut Italien 155 16-18 16,5 4,4 0-2
7404 Langlois Crém. de Loire Brut Frankrike 139 16-19 16,0 4,2 0-1,5
77741BS Clotilde Davenne Crem. de Bourgogne Extra Brut mag Frankrike 299 16-20 16,5 4,2 0-1,5
Billig torr champagne
77990 Michel Turgy GC BdB Brut Frankrike 299 16-18 18,0 4,4 0-1,5
7891 Beaumont des Crayères Brut Frankrike 209 16-17 17,0 4,2 0-2
7372 Palmer & Co Brut Reserve Frankrike 259 16-17 17,5 4,2 0-2
Dyrare champagne u. årgång
7350 Pierre Peters Cuvée de Rés. Frankrike 329 16-18 18,5 4,2 0-2
77736BS Delamotte BdB Brut Frankrike 409 16-19 18,5 4,2 0-2
7602 Louis Roederer Brut Premier Frankrike 409 16-22 18,6 4,2 0-2
77552BS Egly-Ouriet GC VP Extra Brut Frankrike 699 18-24 19,0 4,0 0-2
Billig årgångschampagne
72474O 2004 Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut Frankrike 289 16-20 18,0 4,4 0-1,5
95231 2008 Serge Jume Millésime BdB Frankrike 344 16-25 18,5 4,4 0-2
7867 2008 Palmer & Co Vintage Brut Frankrike 329 16-22 18,5 4,2 0-2
7553 2005 Palmer & Co BdB Brut mag Frankrike 799 16-22 18,5 4,2 0-2
Dyrare årgångschampagne
7867 2002 Palmer & Co Brut mag Frankrike 829 16-24 19,0 4,4 0-2
91137 2008 Fresnet-Juillet Special Club GC Frankrike 449 18-28 19,0 4,2 0-2
7871 2008 Taittinger Brut Millésimé Frankrike 489 16-26 19,0 4,2 0-2
76510O 2009 Louis Roederer Brut Vintage Frankrike 559 19-29 19,2 4,2 0-2
Lyxchampagne
90591 2004 Salon Frankrike 3449 18-28 19,8 4,4 0-2
7548 2004 Cuvée Sir Winston Churchill Frankrike 1350 16-26 19,5 4,0 0-2
Mousserande rosé
7701 2011 Rotari Rosé Italien 109 16-18 16,0 4,5 0-1
7676 Pata Negra Rosado Brut Spanien 69 16-17 13,5 4,0 0-1
7475 Estelado Rosé Sparkling Wine Chile 95 16-17 15,0 4,0 0-2
76293BS Ferrari Rosé Italien 179 16-17 16,5 4,0 0-1
Roséchampagne
77795BS Michel Turgy Brut Rosé GC Frankrike 379 16-19 18,5 4,2 0-2
77068BS André Bergere Rosé Brut Frankrike 369 16-18 18,0 4,0 0-1
77071BS 2008 Pol Roger Brut Rosé Frankrike 570 17-27 19,0 4,0 0-2


Fler recensioner av årets champagne

Bästa champagnerna 2016, upp till 409 kr 

https://vinbanken.se/2016/11/23/basta-champagnen-2016-bland-de-exklusiva-champagnerna/