Laddar annons
6 Dec, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Storartad nästan Chablis

Veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa vin den här veckan innehåller allt från superbillig röd box till lyxig stor majestätisk Pfalzriesling. En delikat Shiraz och bästa billiga pinot noir vinet finns också med bland veckans nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v49 2016 på Röttorps Bästa Vin

Snygg och delikat Shiraz

Allesverloren Shiraz, 2014 för 100 kronor är en ny årgång som jag tycker blivit lite extra bra. Här är det inte mäktig kraft och buller utan mer av finstämda snygga nyanser i fin balans med längd som gäller. Har en liten tuch av den rökighet som druvan är känd för från norra Rhône. Bra till nästan allt.

Seriös billig pinot noir

Casillero del Diablo Reserva Pinot Noir, 2015 för 77 kronor är en frisk och torr pinot noir med rätt bra toner. Är just nu den bästa billiga pinot noiren i sin seriösa och balanserade stil.

Storartad nästan chablis

Bourgogne Blanc Kimmeridgien, 2015, för 109 kronor är till namnet en allmän frisk och lättsam mineralisk chardonnay från bourgogne. I verkligheten växer den på gränsen till Chablis på klassisk chablisjord. Nu i ny och lite ljuvlig årgång. I praktiken en bra chablis till extra bra pris från Brocard.

Liten högklassig sötis

Dr Loosen Riesling Beerenauslese 19cl, 2013 för 115 kronor. Ett riktigt elegant friskt och sött vin med delikata rika toner och redan finesser i eftersmaken. Den säljs på en liten kvartsbutelj och kan trots det gärna lagras en tid. Perfekt när Du vill ha en mindre mängd av ett riktigt stort sött vin. Till en efterrätt kan fyra dela en flaska.

Bästa fuskchampagnen

Pongrácz Brut för 120 kronor är fortfarande bästa champagnekopia kring hundringen med bra komplexitet, syra och struktur. Bra både för mat och skål. Balans mellan mineralitet och fruktighet.

Ovanlig toppaussiblend

Henschke Keyneton Euphonium, 2012 för 399 kronor har länge varit en av mina favoriter från toppfirman Henschke i Eden Valley. Ett ovanligt vin gjort på 2/3 syrah och 1/3 bordeaux druvor. Mycket städat och precist med lång framtid. Jag har själv ett par årgångar av detta vin och försöker nog även få tag i denna.

Majestätisk stor Pfalzriesling

IDIG Riesling GG, A Christmann, 2015 för 399 kronor är en majestätisk stor och mäktig Pfalzriesling med generositeten av en stor chardonnay i kombination med rieslingens finess bakom. Ett både lättbegripligt härligt mäktigt och fräscht vin idag. Kommer att utvecklas i olika stadier och under lång tid förbli härligt på olika sätt i varje stadium.

Superbillig Cab S

Robertson Cabernet Sauvignon 3lbox, 2016 för 169 kronor är trots sin hopplösa prisklass en just liten cab med lite grepp i slutet och bästa superbilliga rödvinet just nu. Ett seriöst matvin som funkar riktigt hyggligt.