Laddar annons
20 Dec, 2016

Röttorps Bästa Vin | Modern seriös portugis

Modern seriös portugis och en klassisk stor rioja är röda nyheter på Röttorps Bästa Vin denna vecka. Där finns också en delikat torr riesling, stor Chablis och årgångschampagne 2008 bland veckans sju nya viner.

Nya viner v51 2016 på Röttorps Bästa Vin

Modern seriös portugis

Dão Outeiro, 2014 för 79 kronor är en riktigt bra välstrukturerad modernt tillgänglig portugis från området strax söder om Dourodalen. Här finns hygglig nyansrikedom och en aning mognadsutveckling i ett riktigt bra långt rödvin till ett verkligt bra pris. Trakten har utmärkta traditioner av att göra långsiktiga välbyggda viner och har till det gjort dem betydligt tillgängligare för seriös modern svensk vinsmak, den som föredrar torra osötade rödviner. Mästaren bakom detta fynd är Álvaro Castro.

Stor Rioja med bordeauxtycke

La Rioja Alta Gran Reserva 904, 2005 för 299 kronor är stor klassisk elegant både spänstig och mogen rioja. Även som elvaåring har den betydande framtid vid lagring. 904 betyder att vinet gjordes första gången 1904. Det är starkt influerat av vin stilen i Bordeaux, som vid den tiden var Riojas främsta exportmarknad.

Delikat torr riesling

Von Winning Win Win Riesling Trocken, 2015, för 129 kronor är en snygg, delikat, finstämd och lite generös ung riesling från stora och generösa året 2015. Fint klingande eftersmak, rikt slut redan nu och växer med lagring. Härligt till mat och även som ett glas vin rakt upp och ner.

Chablis även för framtiden

Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire, 2015 för 189 kronor. Även i Chablis är 2015 en utmärkt årgång efter mer ojämna 13 och 14. Denna utmärkta chablis, lite av vinhuset Brocard’s adelsmärke på Systembolaget, gjord på druvor från gamla stockar i en speciell vingård är som vanligt utsökt vin. Idag med stor ung fräschör och syra och redan betydande komplexitet och stor framtid. Stoppa gärna ner en låda i källaren också. Den kommer att växa i komplexitet och fetma till en stor bourgogne.

2008 champagne till jul och nyår

Palmer & Co Vintage Brut, 2008 för 329 kronor. För sitt i champagnesammanhang låga pris är denna balanserade årgångschampagne från toppåret 2008 ett lysande val till de kommande helgernas champagnefester.  Kombinerar en delikat mineralitet med lite härlig rund lättillgänglig fruktighet i denna ålder.

Bra billig torr vit box

Casas Patronales Chardonnay/Sauvignon Blanc 3lbox, 2016 för 189 kronor är ett friskt torrt vitt vin med hygglig rikedom och fräschör. Det gör vinet till ett billigt och bra allmän alternativ i många sammanhang. Viss fruktighet, men inget socker, gör det till ett seriöst lågprisvin.