Laddar annons
13 Dec, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa Vin | Marlborough SB till fynd pris

En mäktig generös fruktig röd chilenare, en sauvignon blanc från Marlborough till fyndpris, några toppviner för källaren och Vintage som julgodis finns bland veckans åtta nya viner på Röttorps Bästa Vin.

Nya viner v50 2016 på Röttorps Bästa Vin

Generös komplex fruktighet

Coyam, 2013 för 169 kronor från Chile är ett mäktigt rödvin i en alldeles egen stil. Ett vin i extremt saftigt svartvinbärsfruktig stil med stor generositet och frånvaro av sträva toner. Ett vin som inte skulle kunna göras i Europa utan kräver de klimat och terroirförhållanden som råder i Colchagua. Ett härligt annorlunda oklassiskt vin och fantastiskt för alla som gillar komplexa fruktiga ekoviner.

Fyndig Marlborough Sauvignon Blanc

Satellite Sauvignon Blanc, 2016 för 79 kronor är något så ovanligt som en riktigt bra uttrycksfull och balanserad Marlborough sauvignon blanc. Denna Nya Zeeländska över hela världen ytterst framgångsrika nya vinstil av SB druvan finns nu till fyndigt pris på bolaget. Är just under årgångsbyte och den nya 2016, är allra bäst. Finns i ganska få butiker men Du kan beställa till Din egen på två dagar.

Generös halvtorr riesling

Ruppertsberger Nussbien Riesling Kabinett, 2015, för 79 kronor är en frisk trevligt aningen mjuk och generös halvtorr riesling från det utmärkta och tidigt öppna året 2015. Pfalz rieslingar är lite rundare och generösare och lite mindre klingande precisa jämfört med Mosel och Rheingau, vilket för många är en fördel.

Vintage är julens främsta godis

Graham's Malvedos Vintage, 2004 för 389 kronor är, trots sin ålder, en nyinkommen årgång i härlig stil av en Quinta Vintage. Bra rik sötma och även så här i sin ungdom, komplext och lite moget. Ett fantastiskt fint ostvin till slutet av den fina middagen. Växer vid lagring i mer än ett decennium. Ett härligt födelsevin för de som är födda 2004 att avnjuta från deras 20-årsdag och framåt. OBS skall dekanteras för att ta bort fällningen och luftas gärna några timmar före konsumtion. En bit av årets stiltonost ett halvt moget päron med ett glas Vintage med lite ålder är julens främsta godis.

Intressant och personligt rosébubbel

Estelado Rosé Sparkling Wine för 95 kronor är både ett intressant och läckert rosébubbel med en riktigt fin tuch av torr beska i slutet som också gör det till ett bra matvin. Görs i huvudsak på den urgamla Paisdruvan, som användes för att tidigt göra nattvardsvin i Amerika. Under de senaste åren har modern odling av gamla pais stockar resulterat i intressanta viner med egen personlighet.

Loirebox på sauvignon blanc

Brochet Facile Sauvignon Blanc 3lbox, 2015 för 239 kronor är en utmärkt SBbox (den bästa just nu) med längd och bra innehåll i lättillgänglig stil med fräschör och balans. Bra både som drink och till lättare rätter av grönsaker, fisk och skaldjur. Bra vit torr allroundbox, helt befriad från det moderna oskicket att köra upp sockerhalten även i viner som låtsas var torra.

Bra billigt källarvin

Dão Rótulo, 2015 för 119 kronor från vinhuset Niepoort. De har blivit lite av mästarna på att riktigt stora lättviner i portvinsdalen. Dessa har som många av portvinerna lång tidshorisont. Detta billigare vin kommer från Dão som ligger alldeles söder om Dourodalen.  Riktigt bra rikt och välbyggt med stor framtid och härlig nutid.

Stor långsiktig bordeauxblend

De Toren Fusion V, 2013 för 289 kronor är tät, komplex och lite saftig bordeauxblend från Stellenbosch.  Den har den lilla extra mustiga och generösa rikedomen av Sydafrika’s klimat och betingelser utan att det knusslas med klassik fin struktur och ungdomlig skärpa och hårdhet. Alla de fem vanligaste rödvinsdruvorna från bordeaux ingår därav namnet ”V”. Bör lagras och gärna i tio år. Det är nästan omöjligt att få tag i äkta bordeauxviner med denna kvalitet till detta pris.