Laddar annons
Förfalskade viner omsätter miljarder
26 Jan, 2017

Förfalskade viner omsätter miljarder

FÖRFALSKADE VINER. Utan konkurrens är Kina världens tummelplats för fina viner. Rudy Kurniawan har nu släppts efter 7 år långt fängelsestraff.

Rudy Kurniawan vinförfalskare. Få andra länder jämte Kina är inne i samma expansiva vin-upptäckar-fas. Lägg till att det inom landet finns enormt kapitalstarka och intresserade vinkonsumenter. Förvisso törstar Asiens vinkonnässörer efter ökad vinkunskap men i Kina och andra länder handlar lyxvin framförallt om makt och status. No matter what the price!

Rudy Kurniawan vinförfalskare

Enligt OECD omsätter världshandeln av vinkopior och falsarier årligen cirka tre miljarder Euro! Och den största handeln av vinplagiat finns troligtvis i Kina.

Numer finns till och med en prislapp, runt 400 Euro, för en tom vinflaska från någon av de berömda franska slottsegendomarna. Mest eftertraktade torde begagnade buteljer från Château Lafite Rothschild och Domaine de La Romanée-Conti vara.

Enligt vinmagasinet Vinum i septemberutgåvan 2016 uppskattar en femstjärnig restaurang i Donguan, Kina att 80 procent av världens lyxigaste viner listade på någon av Kinas topprestauranger bär en Château Lafite Rothschild etikett.

Samma påståendet bekräftas av marknadsanalytiker som konstaterar att ungefär 70 procent av vinerna från något av Bordeauxslotten i Kina, inte är äkta.

Château Lafite Rothschild har till dags datum vunnit sex domstolsfall som handlat om kinesiska vin-förfalskningar. Artikeln redovisar inte hur många gånger slottet vänt sig till domstol eller hur många fall som förlorats.

Varför har handeln med förfalskade viner vuxit till en miljardindustri

Man listar tre anledningar som främsta orsaker. Det finns enormt mycket pengar i omlopp, ett prestigemärkes unika lockelse i kombination med liten, om någon, produktkunskap. Samlare, alla kategorier är just det och bryr sig mer om lyxvinets etikett och namn än om själva vinet i fråga.

Det senare kan i viss mån förklara på det sätt de lyxigaste av viner dricks i Kina. Som makt och statusmarkörer.

Systembolaget

Hur kan vinkonsumenter lita på att vinet som säljs av Systembolaget i butik och förmedlas på auktion är äkta?

Vi är väldigt noga med att köpa från leverantörer som vi vet tar sina varor direkt från producent. Problemen med förfalskningar är förstås störst när man inte känner till en varas fullständiga proveniens och genom att köpa med så få mellanhänder och fördröjningar som möjligt så minimerar man risken.

Vad gäller viner på våra auktioner så eftersträvar vi så långt det är möjligt säkerställa att de objekt vi tar in till auktion är vad det utger sig för att vara. Eftersom det inte går att öppna och sensoriskt eller kemiskt testa ett auktionsobjekt får vi förlita oss på andra tillvägagångssätt. I vissa fall rör det sig om objekt i en kort kedja direkt från licensierad importör eller från inköp hos producenten. Ett originalkvitto från inköpet styrker objektets äkthet.

I vissa fall gör vi hembesök för att inspektera lagringsmiljön objektet har förvarats i och har en dialog med säljaren. Vi försöker få en helhetsbild
av flaskans väg från tillverkaren till inlämningen. Det finns olika metoder och hjälpmedel som vi använder oss av för att kontrollera ett objekts äkthet.

Det är ett antal sammanhängande faktorer som historiken, lagringen, vätskenivå, innehållets färg och fällning, kapsyler, korkar, etiketter, flaskans form och karaktär och dessa ger tillsammans viktig information som kan stärka eller fälla ett objekt. Ju mer unikt ett objekt är desto mer viktig blir dess proveniens.

Liksom på övrig andrahandsmarknad är det köparen som har undersökningsplikt gällande de objekt man vill lägga bud på. Har man intresse för ett specifikt objekt och vill titta närmare så är man välkommen att kontakta oss för att boka in ett besök.

Värderingsman och vinkällare

Johan Magnusson, grundare till vinlagringskällaren Magnusson Fine Wine i Stockholm samt av Sveriges Handelskamrar förordnad värderingsman för vin och destillat,

Bör svenska vinkonsumenter vara oroliga för vinkopior?
Man ska alltid vara orolig för kopior men så länge du köper dina flaskor via kanaler vars källor är angivna behöver du inte vara det. En väl dokumenterad lagringshistorik är alltid det bästa. Det gäller inte bara platsen där vinerna lagrats utan också under vilka betingelser. För trovärdig källangivelse syftar jag främst på internationella vinhandlare (våra kunder köper ofta vin på auktion), som är företag vilka funnits med ett tag och som har ett rykte om sig vad gäller tillförlitlighet.

Ornellaia

Hur arbetar Ornellaia, vars vin på några få år seglat upp som samlarvin?

Från 2001 har vi, oavsett flaskstorlek, präglat in ORNELLAIA i nederkant på flaskan. Från årgång 2011 försluts Ornellaia med en förseglad ID-tagg med information om varje enskild flaska. Sigillet är utformat av Prooftag™ och innehåller en mängd data om ursprung och autencitet, bland annat.

Ägaren kan med hjälp av ID-taggen logga in på en databas för att få uppgifter ned på detaljnivå. Det finns givetvis flera kontrollpunkter, bland annat en Bubble Tag™ som innehåller genomskinliga polymerer som döljer en unik algoritm bubblor, ungefär som ett mänskligt fingeravtryck. Algoritmen är kopplad till en alfanumerisk kod samt en QR-kod.

Har du en flaska Ornellaia av senare årgång kan du alltså själv kontrollera att flaskan är äkta, direkt på producentens hemsida under "kontrollera äkthet". Är man det minsta osäker är man välkommen att kontakta Ornellaia direkt.

Domaine de La Romanée-Conti

Kan producenten säkra autencitet. Det vill säga garantera att flaskan innehåller vin som vuxit på och tillverkats av egendomen?

Sedan 1990-talet har DRC (förkortning för Domaine de La Romanée-Conti) successivt försvårat möjligheten att förfalska egendomens viner. De senaste 7-8 åren har man infört allt mer sofistikerade kontroller. Idag finns mer än 5 olika system på varje enskild flaska, vilka så gott som garanterat avslöjar förfalskningar, under förutsättning att köpare och auktionshus kontaktar importören i respektive land innan de köper vinerna.

I dag bör alla köpare av DRC:s viner enbart köpa dem genom DRC:s distributörer. Det ska finnas en utförlig proveniens om vinerna köps in via auktionshus. Är man det minsta tveksam över flaskans äkthet, bör man kontakta den svenska importören Vinunic.

För mer bakgrundsinformation om Rudy Kurniawan vinförfalskare

Se filmen om vinsvindlaren Rudy Kurniawan, på svenska Bittra Druvor (av Jerry Rothwell), som SVT dokumentär visade under slutet av 2016. Den engelska titeln på filmen är Sour grapes.

Sunt förnuft när du handlar med vin

Världens mest prestigefulla varumärken, oavsett om det är klockor, kläder, väskor eller smycken till choklad (har själv råkat ut för förfalskning vid köp av Valrhonachoklad på en mässa - en plats där man kan förvänta dig billigare inköpspris - men som senare klarades upp som kopior med hjälp av streckkoderna på förpackningarna) eller numer även vin är utsatta för bedrägerier. Tänk alltid på att om något är för billigt för att vara sant är det troligtvis inte äkta!!

Problemet i dag är att kopior närmar sig samma prisnivå som äkta vara. Finns i alla prisklasser. Varken ser ut eller smakar speciellt 'udda' alternativt som inom konstvärlden, att kopian är mer 'äkta' än originalet!

Senaste nytt om Rudy Kurniawan

Rudy Kurniawan vinförfalskare. Kurniawan har släppts från fängelset (november 2020) i Texas där han avtjänat ett 7 år långt fängelsestraff. Ryktet gör gällande att han är direkt, back to business.

 

Foto av Karolina Grabowska från Pexels