Laddar annons
29 Jan, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Ornellaia | Årgång 2016

ORNELLAIA. Årgång 2016 hos Ornellaia i Bolgheri, Toskana rankas i detta tidiga skede som en bra och generös årgång.

Aldrig tidigare har det skördats druvor av högre kvalitet än under 2016 på Ornellaia. Precis som för årgång 2015 förväntas vinerna vara av exceptionellt hög kvalitet.

Växtåret 2016 i Bolgheri

Onsdag den 12 oktober avslutade den 31 skörden på Ornellaia. Vintern hade varit ovanlig varm med intensiv nederbörd och det regnade under merparten av februari. Det var perfekt för grundvattnet vars nivåer stabiliserades vilket gjorde att knoppning (budbreak) inträffade mer än en vecka tidigare. Från och med maj var vädret soligt med medeltemperatur som nederbörd. Bladverket kom igång balanserat varpå följde en snabb blomning som avslutades mellan 23-28 maj, mer än en vecka tidigare än normalt.

Till skillnad från övriga Toskana kom förhållandevis lite regn i Bolgheri under sommarmånaderna juli och augusti. Det bidrog till att dra ned på växt-tempot i vingårdarna för att senare under sista veckan i juli utmynna i en snabb véraison (när druvorna skiftar färg från kartigt gröna till slutlig blå eller grön nyans).

Ornellaias gröna druvor

De tidiga gröna sorterna, sauvignon och viognier, har fått drag av en varm årgång med liten, om någon nederbörd. Som tur är skiftade det ordentligt mellan dag- och nattemperatur varför vinerna kunnat behålla en frisk syra. Sauvignon och viognier skördades mellan 22-31 augusti i perfekt balans, båda generösa i sin smak och med friska syror. När det kommer till sauvignon och druvans aromatiska inslag är dessa något tillbakahållna medan viogner visar mer av de utåtriktade druvtypiska karaktärsdragen typiska för sorten, som inslag av mogen melon, aprikos och vårblommor.

De sent mognande gröna druvsorterna vermentino och verdicchio skördades i mitten av september (efter regnen) när även svalare temperaturer möjliggjorde skörd av hela klasar i optimalt skick.

Ornellaias blå druvor

Skörden av de blå druvorna började den 24 augusti, vilket är ett av de tidigaste startdatumen, någonsin. De äldre vinstockarnas välutvecklade rotsystem fick tillgång till vatten i den ömsom täta och porösa Bolgherijorden (lera och kalksten) fram till dess att regnet kom i mitten av september. En positiv bieffekt blev den växtlighet som täckte vingårdarna efter regnen, något som Ornellaia aktivt arbetat för under de senaste fem åren. Detta tillsammans med sparsamt rensning av bladverket har gynnat vingårdslägen där druvorna mognar sent.

Just nu visar vinerna från 2016 alla karakteristiska drag av en klassisk Bolgheriårgång med bra färg, mogen generös frukt, bra tanniner och en textur som är både silkig och lätt polerad. Alla viner visar tydliga karakteristika med merlot som den generösa och yppiga sorten, tät och driven cabernet sauvignon och petit verdot som druvan med tanninstrukturen.

I detta nu är cabernet franc i helt fantastisk skick, aromatisk av mörka bär och frukt med söta violtoner, karaktärer vilka reflekterar druvsorten till Ornellaias jord, terroir, på ett utsökt korrekt sätt.

Läs gärna artikeln om "Förfalskade viner omsätter miljarder" som nämner bland andra Ornellaia.