vin-till-raksoppa-vinbanken

Vin till Räksoppa, gärna av druvan sauvignon blanc

Favoritmarkera

VIN TILL RÄKSOPPA. Här är soppan som tar tillvara hela räkan. Godaste vinet till räksoppa är vitt.

Räksoppan är god, fräsch med en smak som kommer med en föraning om vår. Man kan faktiskt laga soppan utan att använda räkköttet. Och gör du på det sättet har du middag för två tillfällen.

vin-till-raksoppa-vinbanken

Vinet

Vicar’s Choice Sauvignon Blanc 2016 (12000), Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 99 kr
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig av päron, fläder och lime. En rundare, möjligen mer saftig smak än tidigare annars.
Till räksoppans lilla, lilla sötma gör sig smaken perfekt.

Recept| Räksoppa | 4-5 portioner

500 g räkor
2 tsk olja
2 stora gula lökar, halverade och skivade
1 rive morot
1 skivad selleristjälk
1-2 finhackade eller krossade vitlöksklyftor
1,5 L vatten
1 lagerblad
1 tsk smör
1 dl ris
1 msk tomatpuré
nypressad citron
salt och peppar
klippt dill eller hackad persilja till garnering

Gör så här

  • Skala räkorna och spara skalen till soppan. Spara räkköttet övertäckt i kylskåpet.
  • Hetta upp oljan i en stor kastrull. Lägg i räkskalen och fräs på stark värme under omrörning tills de börjar få färg. Sänk värmen och lägg i en fjärdedel av löken samt moroten, sellerin, vitlöken. Fräs under lock i 4-5 minuter tills löken mjuknar. Rör om med jämna mellanrum. Tillsätt vatten och lagerblad och lite salt. Koka upp och sänk sedan värmen, lägg på lock och småkoka försiktigt i 25 minuter. Sila räkbuljongen.
  • Hetta upp smöret i en stor kastrull på medelvarm platta och lägg i resten av löken. Fräs under lock i 5-6 minuter till löken mjuknat och precis börjar få färg. Rör om då och då. Tillsätt räkbuljong, ris och tomatpuré. Koka upp. Sänk värmen, lägg på lock och småkoka i 30 minuter eller tills riset är riktigt mjukt.
  • Låt soppansvalna något, häll över den i mixer eller matberedare och kör den slät, i omgångar om det behövs. Använder du matberedare sila bort kokspade och spara det. Kör soppans fasta ingredienser till puré med lite vätska och blanda sedan purén med kokspadet.
  • Häll tillbaka soppan i kastrullen och ställ den på medelvarm platta. Blanda i de sparade räkorna och några droppar pressad citron, eller efter smak. Låt sjuda i omkring 8 minuter tills soppan är riktigt varm. Rör om då och då. Smaka av och krydda eventuellt lite till. Häll upp i varma soppskålar, strö på dill eller persilja och servera.

Bild och recept ur boken: Laga lätt – Soppor, av Carole Clements. Prisma förlag.
Foto: Colin Bowling, Paul Forrester och Stephen Brayne

Kommentera