Röttorps Bästa Vin | Alejandro’s Dehsa La Granja

Favoritmarkera

Alejandro Fernández Dehesa La Granja, bästa Marlborough sauvignon blanc, elegant champagnekopia, bästa röda boxen och ett kultvin för källaren är nya vinerna på Röttorps Bästa Vin denna vecka.

Nya viner v16 2017 på Röttorps Bästa Vin

Alejandro Fernández

Dehesa La Granja, 2011 för 119 kronor. Det moderna Ribera del Dueros stora vinodlare Alejandro Fernández har även utvecklat denna vingård västerut i Zamoradistriktet. Ren tempranillo med mognadsutveckling och rejäl struktur med grepp i slutet. Ett spännande lite stort modernt spanskt rödvin till riktigt trevligt pris på Systemet i det tillfälliga sortimentet. Avsevärt dyrare i Spanien, även på nätet. Försvinner nog ganska snabbt från hyllorna.

Bästa Marlborough SB

Hunter’s Sauvignon Blanc, 2015 för 114 kronor är i prisläget nu den allra bästa av Marlborough SB. Lite mindre överdriven och mer subtil med stor fräschör och bra långt rikt friskt slut. Drar lite i stilen mot Loirevinerna.

Elegant champagnekopia

Rotari Blanc de Blancs Extra Brut, 2010 för 139 kronor är en de allra bästa mousserande vinerna vid sidan av äkta champagne idag på Systembolaget. Stilfull, delikat, lite mineraliskt och mindre fruktigt med elegans, längd och finess. Aningen mer krävande än samma firmas vanliga mousserande för 30 kronor mindre. Trots ökat pris ändå fyndigt bra i min gom med sin fina långa eftersmak. Gjord på ren chardonnay med mycket låg dozage (sockertillsats vid degorgeringen) och många år med lagring på jästfällningen.

Bästa röda boxen

Vila Santa Reserva 3lbox, 2014 för 300 kronor är ett verkligt seriöst box vin även för lite finare sammanhang. Bolagets bästa röda box. I BS.

Kultvin med lagringspotential

Jacobsdal Pinotage, 2013 för 129 kronor är ett litet konstverk på pinotage druvan med läckra komplexa och ganska milda toner och fin komplexitet. Idag i lovande ungdomlig stil, vid långlagring utvecklas den till ett riktigt delikat stort vin under något eller några decennier. Druvorna till detta kultvin kommer från mycket gamla stockar från en av de tidiga pinotage vingårdarna strax efter att man odlat fram denna då nya druvsort. Vineriet är K-märkt med jäsning i öppna cement lagarer. Vinet görs på samma sätt idag som för 50 år sedan. Jag har själv upplevt många fantastiska 10-30 åriga Jacobsdal.

Lämna ett svar