Kall inkokt lax passar torrt vitt vin med syra och sötma
INKOKT LAX. Till inkokt lax förslår Vinbanken att ni väljer ett vitt torrt vin. Gärna med behaglig syra och gärna med tillägg av en knivsudd sötma.
Återigen poppar vinet med den låga alkoholhalten upp som en perfekt match i vår tema-serie, vin och mat i kombination. Inte mig emot, men för att bredda möjligheterna och för trogna Vinbanken-läsare lägger vi till ännu ett vinförslag. Ni kan också leta fler förslag bland tyska rieslingviner med smak av båda, syra och en hint sötma.
Både vin och maträtt är var för sig, men också tillsammans, utmärkta bufféförslag. Njut av våren som, även om det inte verkar så, är på gång!
Vin till kall inkokt lax
1. Saint Clair Vicar's Choice Bright Light Pinot Gris 2016 (2516)
Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 90 kr
Smak: Torr, lätt/medelfyllig. Frisk citrus och limesmak, gröna äpplen och päron med en liten tropisk hint. Sötmogen längd.
Perfekt vin för lunch med moderat alkoholhalt och för många gäster för sin charmiga stil. Socker 6 g/L.
2. Jonty's Ducks Pekin White 2015 (2950)
Avondale, Paarl Sydafrika, 109 kr
Druvor: Chenin blanc, roussanne, muscat de frontignan, viognier, semillon
Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, generös, gula fruktnoter som gula mogna äpplen, hintar av lime och aprikos. Möjligen finns även en lätt touch av sötma som av vanilj. Nyanserat, bra vinval i hyfsat billig prisklass. Vinet är torrt, under 3 g socker/L
Passar också utmärkt till: ugnsstekt kyckling med ljummen sallad på rödbetor, smulad getost, valnötter och citrusdressing
Recept | Kall inkokt lax | 4 portioner
4 skivor lax
några vitpepparkorn
0,5 lagerblad
några sillstjälkar
salt
majonnäs
70 g morötter
50 g rotselleri
1 litet äpple
40 g färsk gurka
Gör så här
- Koka upp lätt saltat vatten. Lägg i pepparkornen, dillstjälkarna och ett lagerblad.
- Lägg i laxen. Koka upp och lägg ett smörat papper över. Låt det hela dra färdigt, inte koka. Slå av värmen och låt laxen kallna i sitt spad.
- Såsen
skär morötterna och selleri i tärningar. Koka dom sedan mjuka. Låt kallna. Skär gurkan och äpplet i tärningar. - Slå av spadet på grönsakerna och blanda dom med gurka och äpple i så mycket majonnäs (ca 5 msk) att det binder ihop.
- Garnera laxen med dill. Servera med dillmajonnäs.
Bild: Norges sjømatråd, NorskFisk.se - utmärkt sida för fiskrecept!
Fotograf: Joel Wåreus