Laddar annons
11 May, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vinregion Carnuntum i Österrike

CARNUNTUM. Städerna, eller bättre, byarna Göttlesbrunn, Arbesthal, Höflein, Petronell och Prellenkirchen ligger i den 910 ha stora Österrikiska vinregionen Carnuntum. Vinerna är företrädesvis röda av druvorna blaufränkisch och blauer zweigelt.

Man tar sig till Carnuntum från Wien på cirka 40 minuter med bil, i färdriktning sydöst. På plats är landskapet lite lätt böljande, vinfält bryts av med åkrar för andra grödor. Av tradition är Carnuntum ett jordbruksområde. Precis innan man når Göttlesbrunn har man en fantastisk horisontvy mot norr och den vidsträckta dalen som är en bred, bördig strandremsa gränsande till Donau. Floden avgränsar Carnuntum i norr mot vindistrikt Weinviertel. På specifika platser är läget på vingårdarna mot norr och då kan man se Donau i horisonten.

Området Carnuntum är historiskt. Här grundade Romarna provinsen Pannonien som idag kan sägas vara delar av Ungern, Serbien och Kroatien. Att Romarna förde med sig kunskap om vinframställning är dokumenterat eftersom arkeologiska utgrävningar på plats funnit Vitis Vinifera plantor av en tidig, ur-modell.

Det blåser mycket i Carnuntum och förutom att området är perfekt förjordbruk med stor produktion av grönsaker och rotfrukter, odlas även aprikoser och druvor. Största business är annars vindkraftparken med 300 (eller fler) vindkraftverk modell större vilka bidrar med en ganska festlig prägel till å ena sidan en bygd med välbevarade spår från Romartiden till å andra sidan en påminnelse om en modern tidsålder där vindenergi är hårdvaluta.

Klimatet i Carnuntum

Klimatet är kontinentalt, eller som de säger i Österrike mer platsspecifikt, ”Pannonian-climate”. Det senare är med betoning på vinden. Det blåser minst 320 dagar per år vilket är både till fördel som mindre positivt för vinodlingarna. Under våren kan vindkraftverken bidra till att sänka temperaturer, vilket är kritiskt precis när stockarna öppnar sina knoppar.

Vinden innebär å andra sidan att Carnuntumodlarna sällan har problem med olika angrepp av mögel, och botrytis (ädelröta) är så gott som en ickefråga. Kalla vintrar och heta somrar är utmärkande för det kontinentala vädret och här får man alltså lägga till vinden. Och inte att glömma, influenser från Donau samt närbelägna Neusiedlersee.

Jordmån och topografi i Carnuntum

Mestadels lera och löss med inblandning av sand och småsten. De steniga partierna hittar man främst på högt belägna vingårdar.

Druvor i Carnuntum

Blauer zweigelt trivs utmärkt i lera-lössjord precis som blaufränkisch och merlot. Bland de gröna druvorna är det framförallt grüner veltliner, pinot blanc och pinot gris som utmärker sig. Med det sagt ska man inte glömma att som i alla vinregioner odlas många andra sorter.

Producenter i Carnuntum

I fri ordning utan jämförelse eller ranking hittar ni producenter som, Oppelmayer, Frans och Christine Netzl, Lukas Markowitsch, Glatzer, Taferner, Gerhard Pimpel, Gerhard Markowitsch, Artner, Payer, Grassl, Taferner, Muhr van der Niepoort, Hans och Martin Netzl, Johannes Trapl och Böheim.

- Carnuntum har ett 40-tal vinproducenter säger Gerhard Markowitsch. Han berättar att alla odlare har ett tight samarbete och att de träffas ofta.

Rubin Carnuntum är ett vin, en specialitet från regionen som ska spegla ursprung och druva, det är företrädesvis ett vin av druvan zweigelt.

Huvudbild: från vänster, tillika Ordförande för vinmakareföreningen i Carnuntum Robert Payr, Martin Netzl, Gerhard Markowitsch, Grassl