vinbanken
vinbanken
vinbanken
vinbanken
Vinbanken
Home Mat och middag Måndagsmatchen Vin till ramslök och citronzucchini i vegetariskt recept| Måndagsmatchen

pasta-med-ramslök-citronzucchini-vinbanken-mandagsmatchen

RAMSLÖK. En av vårens goda primörer är ramslök. Laga i vegetariskt recept med smak av citron och till zucchini och som pricken över i, ett glas vin.

Passa på att njuta av den goda och sällsynta ramslöken när det är vår. Smaken påminner om gräslök, vitlök eller lök. Naturligt då alla hör till samma familj, inklusive ramslök.

Ramslöken växer i lövskogar, blir cirka 20 cm hög och har en vita blomma, som med sin bolliknande form av flera små blommor ger ett intryck av en solitär. Ska du plocka ramslök läs på – ramslök förväxlas lätt med liljekonvalj som är giftig. I Sverige växer ramslök så långt norrut som ekträden trivs. Ramslök förekommer mest i Skåne.

dourthe-sauvignon-blanc-74932-vinbanken-mandagsmatchen

Vinet till

Dourthe No 1 Sauvignon Blanc 2015 (74932)
Vins et Vignobles Dourthe, Bordeaux Frankrike, 109 kr

Här ett, vitt medelfylligt och torrt bordeauxvin som smakar lite bredare (jämf till Loire) med anledning av ursprunget. Smaken är fruktig av päron, kiwi och krusbär med inslag av örter. Eftersmak och munkänsla ger ett smakrikt intryck.
Betyg: 4

Vinet är listat i BS, beställningssortimentet. Väljer denna för sitt ursprung och druva framför liknande vin när området är Loire vilket ger viner med än lättare struktur och ofta, finess. Vill ha och söker ett vin (av druvan) med mer jordnära smak. Man kan söka alternativ i norra Italien.

Recept | Pasta med ramslök och citronzucchini | 4 portioner

Salt och peppar
500 g zucchini, grön eller gul
1 knippe ramslök
1 citron, EKO
400 g pasta, valfri sort
2 msk olivolja
75 ml grönsaksbuljong
200 g matlagningsgrädde
Ost, för garnering

Gör så här:
Tidsåtgång: cirka 25 min, enkel tillagning

  • Koka upp 3-4 L, saltat vatten för pastan.
  • Skala och tvätta zucchinin. Halvera. Skär upp i tunna stavar. Skölj ramslök och torka av. Grovhacka. Skölj av citronen i varmt vatten, torka och riv sedan skalet i fina strimlor.
  • Pressa ur citronsaft, i en separat skål
  • Koka upp pastan, enligt anvisning.
  • Stek zucchinistrimlorna i olivolja, i en het panna, cirka 5 minuter. Tillsätt buljongen. Koka upp.
  • Koka sedan, snabbt upp matlagningsgrädde, 1 msk citronsaft och det rivna citronskalet.
  • Blanda med ramslök.
  • Smaka av med salt och peppar och ost efter egen smak, gärna grovt riven getost.

Lämna svar