vin-till-rimmad-lax

Lax rimmad

Favoritmarkera

RIMMAD LAX. Skillnaden mellan rimmad och gravad lax är att den rimmade ska ha mer salt och mindre socker.

För den gravade är det tvärtom. Sockret gör att gravad lax blir klar fortare, efter cirka ett dygn. Den rimmade laxen behöver 2-3 dygn i kylen.

Recept | Rimmad lax | 6 portioner

1 kg filead lax, fri från ben
3 msk salt
1 msk socker
några dillstjälkar
1 msk krossad vitpeppar

Gör så här

  • Blanda socker och salt. Hacka dillstjälkarna och blanda. Strö salt-socker-dill-blandningen över laxen.
  • Lägg laxhalvorna med köttsidorna mot varandra. Placera insidan av ryggen mot insidan av buken. Det hela ska bli som ett jämntjockt-brett paket.
  • Ställ laxen i kylen i en form med kant. Täck med tallrik. Låt stå i 2-3 dygn. Vänd efter cirka halva tiden.
  • Skär den rimmade laxen i tunna och breda skivor, tvärs emot laxens längd. Servera med stuvad potatis.

Bild är från Korshags hemsida, där ni kan hämta fler recept för fisk.

God kombination, pinot blanc: Vin till rimmad lax med dillstuvad potatis

Kommentera