Vinlandet Portugal

Favoritmarkera

PORTUGAL. Vinlandet Portugal med sina varierande vinstilar är ”hett” när man läser internationell vinpress. Portugisiska viner lockar även många konsumenter med ursprung, unika druvor, typicitet och karaktär i mängder, lägg till priser som står sig väl i jämförelse. Det verkar bara vara i Sverige vinlandets popularitet segar sig fram.

På mässan Prowein som hölls i Düsseldorf i mars 2017 var en av få (den andra var naturvinerna) återkommande samtal bland besökare, ”Wow, har du provat vinerna från Portugal”. Att den svenska vinförsäljningen via monopolet inte är en rättvis barometer över vad konsumenter efterfrågar, på riktigt, är alltså återigen ett faktum.

En utmärkt sida att konsultera när ni är på väg till Portugal, planerar en vinutflykt eller för alla som bara vill veta och lära mer om landet med de många vinstilarna  rekommenderas: Wines of Portugal

Portugisiska viners kvalitetscertifiering följer EU regler

DOP
DOP är EUs nya beteckning (fasar ut tidigare DOC) som står för Protected Designation of Origin , på portugisiska, Denominação de Origem Protegida. Sammantaget har Portugal (per idag 2017-06-19) 31 klassificerade DOP,  vilket är landets högsta rang inom den officiella kvalitetscertifieringen för vin.

IG eller IGP
På nivå två betecknas vinerna IG eller IGP (i Portugal, Vinho Regional)
Portugal är indelad i 14 regionala vindistrikt. Även här har EU lagstiftningen uppgraderats och nu namnges distrikten som IG eller IGP, Geographical Indication eller som IGP vilket står för Protected Geographical Indication.

Vinhos
Den lägsta klassificeringen, men på inget sätt alltid lika med enkla viner, är beteckningen, Vinhos (vin helt enkelt)
Varför man inte kan utgå från att det är enkla viner är för att denna kategori lämnar utrymme till vinmakare som vill göra det oväntade. Som att använda druvor som ej hör till en specifik region eller är inhemska alternativt att de använder tekniker som inte räknas in som vedertagna eller klassiska (certade) för området. Ibland kan man faktiskt hitta de bästa vinerna bland, Vinhos.

Bild: Joao Portugal Ramos, med populära rödvinerna Ramos Reserva i box och flaska, som får representera alla Portugals producenter med detta inlägg

Lämna ett svar