vin-till-kramig-potatissallad-vinbanken

Vin till krämig potatissallad

Favoritmarkera

VINTIPS. Rubriken är möjligen aningen missvisande. Det är många viner som passar till krämig potatissallad, frågan är vad du serverar till. Med två vintips kan du själv välja att servera kött eller fisk.

Tillbehören till råvaran spelar stor roll för hela smakupplevelsen. Oavsett om man väljer “följsam backup” eller komplementet som ska vara pricken över i är middagsplaneringen lika spännande som matlagningen. Vinet till maten fungerar på samma sätt. Ibland vill man gå “safe” med väl beprövade vinval, för att nästa gång ta ut svängarna. Att våga prova det oväntade ska inte underskattas. Det värsta som kan hända? God mat och utmärkt vin är alltid det, fungerar det inte klockrent en gång gör det garanterat det vid nästa tillfälle.

Bryggan till vinet i denna potatissallad är den smakrika osten. Gott till smakar den grillad röding med hackad pesto, prova!

Recept | Krämig potatissallad | 4 portioner

600 g färskpotatis
200 g grön sparris
6 rädisor, skivade
0,5 rödlök, tunt skivad
3 msk kapris
0,5 dl körvel eller gräslök, finhackad
3 dl turkisk yoghurt
150 g smakrik hårdost som Västerbottensost, små tärningar
Salt och vitpeppar

Gör så här

  • Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten cirka 15 minuter, låt svalna.
  • Klyfta potatisen i mindre bitar.
  • Dela sparrisen i 2 cm bitar. Koka upp lättsaltat vatten och blanchera sparrisen mjuk genom att lägga ned bitarna i kokande vatten cirka 1 minut och sedan ner i en skål med iskallt vatten.
  • Blanda alla ingredienser till potatissalladen i en stor skål, smaka av med salt och vitpeppar.
  • Servera salladen rumsvarm.
  • Gott till fisk eller kött. Gärna grillad röding eller fläskkött, båda serverade med hackad pesto.

Vin till krämig potatissallad

Vitt:

Côtes du Jura Chardonnay 2013 (2327)
Maison Rijckaert, Côtes du Jura Frankrike, 149 kr

Smak: Torr, medelfyllig. Fruktig, lite nötig smak med mjuk rondör och smak av fat.
Omdöme: Mjuk och gulfruktig, modern från ursprung.
Sockerhalt: < 3 g/L
Betyg: 3

Rosé:

Conde Valdemar Rosé 2016 (79470)
Bodegas Valdemar, rioja Spanien, 82 kr

Rött:

Valpolicella Superiore 2014 (6010)
Allegrini, Valpolicella Italien, 119 kr

Druvor: 70% corvina veronese, 25% rondinella och 5% oseleta.
Smak: Medelfyllig. Mörk frukt med bra spänst och syra, smak av moreller, körsbär med kryddig ton, rondör av lakrits, viol och fat. Friskfruktig längd.
Omdöme: Supertrevlig och drickvänlig Valpolicella Superiore.
Sockerhalt: 3 g/L
Betyg: 4

Kommentera