VIN TILL RIMMAD LAX. Få rätter är lika lyxiga, lätta och goda som rimmad lax med dillstuvad potatis. Till festligare tillfällen passar ett glas vitt vin. Vin från Alsace visar återigen hur väl de, generellt, passar till mat.
Här är ett vin av druvan pinot blanc i en kombinationen som inte kan sägas vara annat än mitt i prick.
Om rimmad eller gravad lax är en smaksak. När man tar emot besök från utlandet är båda tillagningarna goda att bjuda på och som jag tycker, rätter som fångar upp Sverige maten vi äter mycket väl.
Dessutom fungerar både rimmad och gravad lax lika bra som husmanskost alternativt "fest" om du serverar ett glas vin till.
Vinet till maten
L'ami des Crustacés 2016 (78506)
Gustave Lorentz, Alsace Frankrike, 89 kr
Finns i BS, beställningssortimentet.
Druvor: Pinot blanc
Smak: Torr, medelfyllig och tydlig smak av gul frukt, mogna päron och äpplen med en knivsudd sötma som en tropisk twist, lätt krydda samt inslag av mineral. Munkänslan är rund, eftersmaken tydlig, balanserad och lång.
I kombination till den rimmade laxen med dillstuvad potatis satt kombinationen "som en smäck". Perfekt!
Betyg: 4+
Recept: Rimmad lax
Recept dillstuvad potatis | 4 portioner
900 gram kokt potatis, fast sort
2 msk vetemjöl
2 msk smör alt. flytande margarin
4 dl mjölk
1 dl hackad dill
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar
Gör så här
- Skala potatisarna eller putsa och skrubba dem bara om de har fint tunt skal.
- Koka potatisarna. Dela dem om de är stora.
- Häll av potatisen och låt de svalna något.
- Dela potatisarna i grova skivor eller tärningar.
- Smält smör i en kastrull. Lyft av från plattan och rör i vetemjölet. Sätt tillbaka på värmen och tillsätt mjölken under omrörning. Låt såsen småkoka i 10-15 minuter.
- Vänd i potatisarna samt dillen, vänd runt.
- Smaka av med salt och peppar.
- Den dillstuvade potatisen är klar att servera.