Plockmat till vodka

Favoritmarkera

PLOCKMAT. Våga prova något nytt till plockmaten och tilltuggen. Iskall vodka passar utmärkt till ryska potatispiroger eller till blinier med rom eller laxröra. Faktum är att vodka passar till det mesta som är salt eller rökt.

På många håll i världen är vodka framför allt en drinkingrediens, men i slaviska länder dricker man vodka till maten. Om det var i Ryssland eller Polen som den första vodkan tillverkades tvistar man om, men ända sedan 700-talet har den i alla fall funnits.

Vodka härstammar från det ryska ordet för vatten; voda, och många sorter smakar heller inte så mycket. Välj gärna en premium vodka, exempelvis ekologiska Purity Vodka, producerad av ett mikrodestilleri utanför Eslöv i Skåne.

Lchf plockmat till vodka

En röra med rökt makrill passar bra till vodka som inte innehåller några kolhydrater till skillnad från öl och vin.

1 rökt makrillfilé
4 msk crème fraiche
1 tsk citronsaft
rejält med finhackad dill

Gör så här

Bena ur och finfördela makrillen. Blanda alla ingredienser och låt stå kallt i en timme före servering. Servera röran på fröknäcke.

Rysk plockmat

Vodka passar bra till rätter från det ryska nationalköket. Testa traditionella potatispiroger som plockmat och komplettera med klassikern saltgurka, smetana och honung. Att använda färdig smördeg gör tillagningen så mycket lättare.

Recept | Potatispiroger | Cirka 8 stycken

1 rulle smördeg
1 ägg
lite kallt vatten

Fyllning
knappt 300 g potatis
1 gul lök
2 msk rapsolja
1 klick smör
salt och peppar

Gör så här

• Starta med fyllningen. Koka potatisen, låt den svalna och skala den. Mosa den fint med en gaffel.
• Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i oljan på medelvärme.
• Blanda potatis och lök. Tillsätt en smörklick och smaka av med salt och peppar. Låt fyllningen kallna.
• Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen något. Ta ut rundlar, 10–12 cm. En rulle smördeg räcker till cirka 8 piroger. Lägg ca 1,5 msk fyllning i mitten på varje pirog.
• Fukta kanterna med kallt vatten och vik ihop pirogerna. Pressa ihop degkanterna och tryck till med en gaffel. Nagga pirogerna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med lättvispat ägg.
• Grädda pirogerna i mitten av ugnen tills de fått färg, cirka 10-12 minuter. Låt dem vila på ett galler utan bakduk, i minst 15 minuter före servering.

Plockmat till fest

Enkel och uppskattad plockmat till fest är olika sorters caviar och rom. Servera på kokt potatishalva, på potatischips av god kvalitet eller liten toast med en klick smetana och hackad gräs- eller rödlök. Eller lyxa till det genom att göra blinier. Det finns även färdiga blinier att köpa om man vill ta en genväg. Prova att toppa några av blinierna med laxröra istället för rom.

Recept | Blinier med laxröra | 4 portioner eller plockmat för 8

3 dl mjöl
25 g jäst
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
2 ägg
salt
50 gram smör

Laxröra
150 g varmrökt lax
100 g färskost, typ philadelphia
2 msk grädde, visp eller mellan
1 tsk citronsaft
2 msk hackad gräslök
2 msk hackad dill
salt och svartpeppar

Gör så här

• Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om jästen.
• Tillsätt allt mjöl och rör tills smeten är jämn. Dela äggen i gula och vita. Vispa ner enbart gulorna och salt i mjölblandningen.
• Låt smeten jäsa under bakduk i en timme.
• Smält under tiden smöret och låt det svalna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda sedan ner smör och äggvitor i den jästa smeten.
• Stek i smör på medelvärme. Anpassa storleken efter om du serverar som plockmat eller som förrätt. Vänd och grädda andra sidan. Godast nystekta, men går att steka innan och värma försiktigt i ugn under ugnsfolie inför servering.

Laxröran
• Rör ihop alla ingredienser i god tid så att smakerna hinner mogna. Lägg en klick på blinin och dekorera eventuellt med lite rom och citronklyfta.

Kommentera