VEGETARISKT. Mat från havet är inte bara fisk och skaldjur. Alger eller tång konsumeras frekvent i många andra länder, framförallt i Japan där den bruna havsalgen hiziki växer. Vegetarianer lagar gärna denna goda alg-rätt och serverar med ett mousserande vin.
Den bruna havsalgen hiziki växer på klippor längs kusten i östra Japan. När hiziki som behöver kokas i cirka 12 timmar blir svart läggs den i solen för att torka, innan den förpackas. Smaken är kraftfull. Algen används i matlagning tillsammans med andra råvaror.
Ett torrt, mousserande vin från Sydafrika passar bra då frukten i vinet smakar generöst men fortfarande stramt.
Vinet till maten, vegetarisk Hizikipuck
Pongrácz Brut (7628)
Bergkelder, Western Cape Sydafrika, 125 kr
Druvor: 63% pinot noir, 37% chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig, gul fruktig smak, inslag av gröna och röda äpplen, bröd och nougat. Bra längd.
Supertrevligt bubbel med stil!
[dryck id="57741"]
Recept | Hizikipuck med groddar, bönor, pumpakärnor och dadlar | 4 portioner
2 dl mandlar
0,5 dl Hiziki
2 ägg
1 dl bovete
rapsolja/smör
salt och svartpeppar
Gör så här
- Lägg mandlarna i blöt cirka 6 timmar.
- Lägg algen i blöt enligt anvisningarna på påsen.
- Mixa mandlarna och blanda med övriga ingredienser.
- Forma till puckar och stek varsamt i rapsolja/smör.
Recept sallad | 4 portioner
2 dl böngroddar
20 stora vita bönor, kokta
1 rödbeta
6 färska dadlar
1 dl pumpakärnor
2 msk olivolja
1 msk citron, pressad
Recept och foto ur boken: Vego och vin av Peter Streijffert. Foto: Lasse Hallström
[artikel id="57275" titel="Läs vår recension av Vego & Vin-rätt vin till vegetarisk mat"]
[artikel id="57275" titel="Här hittar du fler vegetariska recept och vin och mat-matcher"]