Fredagskocken lagar fisk och serverar champagne

Favoritmarkera

Champagne är en av världens mest mytomspunna drycker. De flesta dricker Champagne för att skåla eller som en inledning av måltiden. Men champagne för mig är det perfekta vinet till mat. Med sin höga syra och ofta stora komplexitet, plus kraft, är champagne mycket användbar till mat och passar perfekt till så mycket.

Har ni någonsin prövat matjessill och champagne, eller ost och champagne? en klassiker som anklever och champagne? Mer udda men supergod kombination är kålrabbi och champagne.

Recept | Citronmarinerade räkor med spenat, gurka och äpple samt blomkålscreme, forellrom och krutonger

200 g skalade räkor
75 g gurka
1 litet äpple
20 g bladspenat
3 msk pressad citron
3 msk olivolja
salt

Recept | Blomkålscreme (räcker till fler men är svårt att göra mindre av)

300 g blomkål utan blast
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
salt

Till servering
½ dl krutonger
40 g forellrom
körvel

Gör så här

Skär blomkålen i mindre bitar och koka den mjuk i mjölken och grädden. Mixa den slät, smaka av med salt och kyl ner.
Skala äpple och gurka och tärna i ½ cm stora bitar. Skölj och låt spenaten torka väl. Blanda räkor, gurka, äpple och spenat med citron och olivolja, smaka av med salt.
Lägg upp den marinerade räksalladen i 4 fina skålar, toppa med en tesked av blomkålscremen, ringla runt forellrommen och strö över krutongerna.

Recept | Stekt torsk med citronkokt kål, bryntsmör, ägg, trattkantareller och riven pepparrot

4 bitar torskrygg a 150 g
salt och olja

350 g vitkål
2 vitlöksklyftor
30 g smör
3 msk pressad citron
1 msk finhackad persilja

150 g trattkantareller
2 kokta ägg
50 g smör

Till servering
kokt potatis
riven pepparrot

Gör så här
Finstrimla vitkålen, finhacka vitlöken och lägg alltsammans i en kastrull tillsammans med smör och citron. Koka kålen på medeltemperatur i 45 minuter och spä med lite vatten emellanåt så att den inte kokar torrt.

Värm en stekpanna till högsta temperatur. Lägg ner kantarellerna och smöret, stek tills svampen och smöret är lätt brynt och doftar nötigt. Dra av stekpannan från plattan, tärna och lägg ner äggen, värm upp i en kastrull före servering.

Värm en stekpanna till högsta temperatur. Salta torsken och stek den i olja ca 2-3 minuter på varje sida till fin brynt färg (kärntemperaturen ska vara 42 C).

Servera torsken med nykokt potatis, den brynta svampen och citronkokta kålen. Avsluta med att riva över rikligt med pepparrot.

Trevlig, bubblande alla hjärtans dag,
Mattias
Modern Gastronomi

 
Det finns gott om alternativ till torsk, eller kolla fiskens fångstzon. Läs mer, Sveriges Konsumenter i Samverkan.

.

Kommentera