MERCUREY. Domaine Faiveleys La Framboisière ligger i Mercurey, Côte Chalonnaise, Bourgogne. Familjen har odlat vin i Côte Challonaise i fyra generationer.
I början hyrde Faiveley odlingar fram till köpet av den första, egna vingården 1962. Sedan dess har egendomen vuxit och idag äger Faiveley 72 hektar i appellation Mercurey. Firman tillverkar även vin från andra bourgogneappellationer.
För många svenska vinkonsumenter är bourgognevinerna från Domaine Faiveley relativt okända, möjligen för att vinerna döljer sig i beställningssortimentet. Men om det är för att namnet klingar bekant eller för producentens goda renommé bland vinälskare visas vinerna ofta som ”slutsålda” på bolagets hemsida.
Kul att känna till
Georges Faiveley tillhörde en av de drivande krafterna bakom grundandet av Confrérie des Chevaliers du Tastevin år 1934. Syftet är att marknadsföra distrikt Bourgogne, dess viner, mat, kultur samt att främja turismen.
För som en doldis, vid sidan av andra namnkunniga hus, har producenten arbetat på och skaffat sig ett grundmurat rykte bland de mest kvalitetsmedvetna vinentusiasterna. Faktum är att Faiveley tillverkar viner av bra kvalitet och med bra prisvärde. Där det senare visade sig med all tydlighet i provningen av husets viner från Côte Chalonnaise.
Vinodlingar och vingårdar hos Domaine Faiveley
Faiveleys odlingarna finns i nästan alla delar av Bourgogne, i Côte de Nuits, Côte de Beaune och i Côtes Challonaise. Sammanlagt täcker odlingarna 120 hektar varav 12 hektar är Grand Cru och 25 hektar Premier Cru betecknade vingårdslägen. Den röda tråden är firmans ambition, som för övrigt hängt med från samma år företaget grundades 1829, att tillverka vin som speglar jordmånen. Den uttalade stilen på vinerna var, precis som i dag, att spegla en kombination av styrka med finess och elegans.
Vi vill göra klassiska viner säger Jerome Flous som är ansvarig för all tillverkning och husets oenolog som vid sin sida har vinmakaren Julien Bordet. Den jäktade Bordet ursäktar sig snart för att som han säger bege sig ut i vingården då, det finns jobb att göra och för att alla måste hjälpa till. När Vinbanken besöker Faiveley i Mercury i mitten av april 2018 berättar Jerome Flous om hur hektiskt odlarna har det för tillfället.
Hur ska man kunna fånga en årgångs karaktär och stil:
Händelser som sker i vingården under ett växt-år påverkar viners smak sammantaget, men inte bara. Året innan kan också inverka. Helt klart är att det oftast är betydligt senare som odlarna och tillverkarna kan referera till specifika händelser som avgörande anledningar till varför ett vin smakar si eller så. Det är komplext och mycket svårt att avgöra, i realtid, om och hur en årgångs väder påverkar ett vins smak.
Anledning till stressen är att den regniga och förvånande kalla våren på bara en dag slagit om till 20-gradig värme och strålande sol. Med det abrupta väderomslaget har odlarnas arbetsuppgifter i vingårdarna ställts på sin spets. Allt arbete måste ske omgående i stället för att som brukligt är, de kan utföra de olika arbetsmomenten exempelvis som att plantera nya vinstockar, binda upp grenar och ansa i vingården i en vedertagen ordning där den ena sysslan vanligtvis avlöser den andra.
Men det är också positivt med ett snabbt väderomslag för med värmen sker en snabb utveckling av knopparna som raskt utvecklas till skira blad, säger Jerome Flous och låter nöjd. Motsatsen är en långdragen vår med risk för angrepp av både skadeinsekter eller till och med sjukdomar. Det slipper vi oroa oss för nu, konstaterar Jerome Flous.
Domaine de la Framboisière i Mercurey
Domaine Faiveleys egendom i Côte Chalonnais heter Domaine de la Framboisière, nu ett modernt och mycket vackert vinhus. De 800 faten i källaren ligger som i en kyrka, sakralt, luftigt och mörkt i de bästa möjliga förutsättningar som finns. Vinkällaren rymmer också 36 tankar om 60 hl vardera och 6 ekfat för vinifiering av Clos du Roy – La Favorit, en Mercurey 1er Cru. Domaine Faiveley arbetar med diamkorkar (kompositmaterial) för vissa viner och egendomen tillverkar 1 miljon vinflaskor per år varav 400 000 buteljer är från Côte Chalonnais. Côte Chalonnaisvinerna från Faiveley är uppskattade bland franska konsumenter för sin stil och typicitet i kombination med överkomliga prisnivå medan husets toppviner är kända på den internationella marknaden.
Beroende på etiketten är vinet antingen av druvor från egna odlingar, Domaine Faiveley, alternativt om druvor köpts in från andra odlare etiketteras vinet som ”Joseph Faiveley”. På Domaine de la Framboisière är gästbesök sällsynta och till skillnad mot en del andra vinhus tar man aldrig emot oanmälda vinturister. Anledningen är att de helt enkelt är för få för att hinna med.
Mercury är en stor appellation med många olika jordar och unika förutsättningar som på vinspråk sammataget kallas, terroir. Mercureys många dalar strålar ut som från en central mittpunkt är alla mycket olika. Domaine Faiveley tillverkar ungefär en tredjedel vitt vin, resterande del är rött.
Jerome Flous säger att de röda mercuryvinerna har sauvage, det vill säga att vinerna har energi, bra syra och klar smak av frukt som kan påminna om jordgubbar med inslag av vilda kryddörter. De vita chardonnayvinerna från Mercury vill han beskriva med ord som - en mix av gula trädgårdsfrukter i kombination med exotisk frukt - då Côte Chalonnaise är en generellt, något varmare appellation än övriga Bourgogne.
Vinprovning med Domaine Faiveley "La Framboisière", Mercurey
Montagny 2016
Trevligt, torr vitt vin som smakar läckert av vitgul frukt med balanserad bredd. Utmärkt som aperitif.
Rully 2016
Ett saltstänkt vitt vin med stor doft, stenig gulgrön och vit fruktsmak, generös längd och örtkryddig smak. Strukturerad.
La Framboisière 2016, Monopol
Färgen är blåröd, doften har bett och motsägelsefull, stram generositet. Fyllig smak, bärig, generös och nyanserat lång, lätt rötig smak. Elegant!
Betyg: 4
Premier Cru Clos des Myglands 2016
Enskild vingård, s k ”clos”
Färgen är mörk, rödblå. Koncentrerad, nyanserad och elegant fruktig doft. Medel/fyllig, rödbärig och fruktig smka med inslag av lakrits och örter samt balanserade fat.
Betyg: 3+
Premier Cru Clos de Roy 2012
Röd, uppseendeväckande transparent färg med bruna noter. Utvecklad smak av medelfyllig, mogen frukt, inslag av kakao, utvecklade noter av lätt torkad frukt.
Betyg: 3
Gevrey Chambertin Lavaux St Jaques 2016
(flaskan som provades buteljerades i mars 2018 och öppnades för tre veckor sedan med Coravin).
Domaine Faiveley äger 1 hektar i Lavaux varifrån de tillverkar 3 000 buteljer.
Stor, fin och fruktig doft. Medel/fyllig, elegant, örtigt nyanserad, röd mogen frukt och en örtig nerv av precisa noter. Distinkt mineralton, balanserade fat. Nyanserad och komplex. Enastående vin!
Betyg: 5
I Vinbankens serie "På jakt efter Bourgognes dolda pärlor" kommer vi presentera nya namn och välkända hus som lagt om kurs för att bättre möta utmaningar i vingård som att de vill ta plats på en allt mer konkurrensutsatt marknad. Inte kunde vi tro att det var så mycket på "G" i ett av vinvärldens mest traditionsbundna distrikt.
Alla artiklar i serien: På jakt efter Bourgognes dolda pärlor
Domaine Ninot i Rully, Côte Chalonnaise
Domaine Faiveley "La Framboisière" i Mercurey, Côte Chalonnaise
Domaine Chanzy i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine les Champs de Thémis i Bouzeron, Côte Chalonnaise
Domaine Jean-Claude et Nathalie Theulot i Mercurey, Côte Chalonnaise
Domaine Chevrot et Fils i Côte de Beaune
Domaine Liger-Belair i Nuits-Saint-Georges
Maison Louis Max i Nuits-Saint-Georges
Domaine de la Vougeraie i Premeaux-Prissey