Laddar annons
Diplomático – rom med tydlig avsändare
28 Oct, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Diplomático – rom med tydlig avsändare

ROM. Reglering av romtillverkning är ovanligt, nästan unikt. Venezuela är ett av få länder som utfärdat en DOC-klassning av just rom, något som garanterar romsorten Diplomáticos höga kvalitet.

Det finns egentligen bara ett krav på rom: den ursprungliga råvaran ska vara sockerrör.

I Venezuela går man betydligt längre än så och har, som ett av få romproducerande länder i världen, instiftat tydliga regler för romtillverkning och dessutom en DOC (Denomination of Origin Controlled) för sin rom.

För att få beteckningen ”Ron de Venezuela” krävs minst två års lagring på fat. Dessa fat får under lagringstiden inte öppnas för att blandas eller fyllas på. Färre än 20 producenter i Venezuela får använda beteckningen. Diplomático är en av dessa.

Kunniga entreprenörer tog över Diplomático

Destilerias Unidas, heter den familjeägda romproducent som producerar Diplomático. Historien inleds 1959 när destilleriet grundades. Då ägdes det av Licorerías Unidas S.A., LUSA, vars majoritetsägare var Seagram’s, ett av världens största vin- och spritföretag.

När LUSA blev till salu 2002 fanns det tre dryckeskunniga entreprenörer från Venezuela som såg en möjlighet att vidareutveckla företaget. I försäljningen ingick både destilleriet och varumärket Diplomático.

Företaget döptes om till Destilerías Unidas S.A. och från att enbart ha sålt Diplomático på den lokala marknaden finns rommen nu tillgänglig i 70 länder. Försäljningsframgångar och utmärkelser har följt som ett kvitto på ett hårt arbete med kvalitet och utveckling.

Rom börjar med sockerrör

Basen till rom är alltså sockerrör, och antingen används juicen direkt eller så kokas den till melass.

För att tillverka Diplomático används bästa sortens melass som blandas med jäst och vatten. Därefter sker jäsningen i enorma kar som rymmer 100 000 liter. Vatten fylls på under jäsningsprocessen för att den söta blandningen ska ”orka” jäsa vidare.

När jäsningen är avklarad har man en mycket söt alkoholhaltig brygd redo att destilleras. En del av denna läggs direkt på fat för att senare användas för att reglera sötman i rommen.


Stor andel till änglarna

När rommen destillerats - i olika typer av kopparpannor beroende på sort - hälls den på 250 liters fat. Faten importeras till Venezuela i delar och sätts ihop på plats. Det är en arbetskrävande hantering och mängden fat som behövs är enorm. I runda slängar är det 200 000 fat som ständigt hanteras; byggs ihop, lagras, töms och fylls på på nytt. Faten har tidigare rymt whisky, bourbon och cognac och varje Diplomáticosort har förstås sitt eget ”recept”.

Faten lagras i enorma lagringshus med plats för upp emot 20 000 fat vardera. På området finns ungefär tio sådana hus försedda med lås. Nycklarna finns hos producenten och hos den statliga kontrollfunktion som har till uppgift att se till att DOC-reglerna följs.

– Det är en ruff miljö i lagringshusen med hög värme och tryckande fuktighet. På väggarna växer mögel. Men doften är magisk, helt otroligt intensiv, säger Måns Lundeberg, delägare i Handpicked Wines som importerar och säljer Diplomáticos rom i Norden och tillägger:

– Avdunstningen från faten är hög på grund av det tropiska klimatet. I Skottland säger man att ungefär 1 procent av whiskyn i faten avdunstar, det man brukar kalla ”angels share”. Här rör det sig snarare om 8-10 procent.

Avdunstning inte bara negativt

Rom som går till änglarna kostar förstås mycket pengar men är ändå inte bara negativt. Det gör att lagringen har stor effekt på smaken. Koncentrationen blir mycket hög som en följd av avdunstningen.

Under årens lopp har man även konstaterat att en del placeringar i lagringshusen är extra fördelaktiga.

– Vissa fat blir fantastiska och får en alldeles speciell stil. Av dessa fat gör man särskilt exklusiva produkter, berättar Måns Lundeberg.

Efter fatlagringen blandas rommen, olika årgångar enligt specifika recept för varje sort. Några får en tillsats av den söta, odestillerade brygden, eftersom spriten är naturligt torr efter destilleringen och vissa sorters rom kräver lite sötma.

Rom - en genuin produkt som kräver omfattande hantverk

Trots att Diplomático tillverkas i en modern anläggning är det många moment som måste göras för hand. Fathanteringen är både omständlig och tidskrävande. Lagringen är kostsam och tar sina modiga år. Trots det är Diplomáticos priser fortfarande humana och i många fall lägre än andra spritsorters premiumprodukter.

Bästsäljaren på Systembolaget är Diplomatico Reserva Exclusiva som finns i olika storlekar. Det är en rom med lite sötma, en stil som är populär.

– Om man har provat den och tycker om den så vill jag gärna uppmuntra till att våga prova en annan av Diplomáticos romsorter. Det finns mycket spännande att upptäcka, som exempelvis årgångsrom, säger Måns Lundeberg.


Diplomatico på Systembolaget

Diplomático Liqueur De Rhum (86227), romlikör, 419 kr för 700 ml (BS)
Diplomático Mantuano (389) mörk rom, 399 kr för 700 ml (BS), 199 kr för 350 ml
Diplomático Reserva Exclusiva (356), mörk rom, 525 kr för 700 ml, 265 kr för 350 ml (BS) och 625 kr för 12 flaskor à 5 cl (BS)
Diplomático Single Vintage 2004 (86715), mörk rom, 1269 kr för 700 ml
Diplomático Ambassador (86463), mörk rom, 2369 kr för 700 ml (BS)