dryck-till-chokladmousse-diplomatico-rom-vinbanken

Rom till mörk chokladmousse

Favoritmarkera

Mörk chokladmousse med extra allt är en omtyckt och festlig dessert. Enkel att göra och utmärkt att förbereda dagen innan kalaset. En skvätt rom i moussen ger extra knorr på smakerna eller som här en fin rom serverad för sig.

Brända mandlar på toppen ger extra crunch, smakar dessutom extra bra med ett glas rom.

Rom till mörk chokladmousse

Diplomático (389), 199 kr för 350 ml.

Ljust gyllenbrun färg,  finstämd doft av arrak, apelsin och fat. Smaken är kryddig med inslag av torkade frukter som apelsin, russin, mandelsöt twist och av mörk choklad.

TIPS
Ställ in moussen 10 min i frysen innan den portioneras upp så hinner luftbubblorna stelna och moussen blir luftigare.

Recept | Chokladmousse, 4 portioner

100 g mörk choklad
2½ dl Arla Köket® vispgrädde
vispgrädde 40%
2 äggulor
2 msk strösocker
1 msk vatten

Brända mandlar:
1 tsk rivet skal av 1 apelsin
¾ dl strösocker
½ dl mandel

Gör så här
Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en bunke.

Vispa 1.5 dl av grädden löst och ställ kallt.

Koka upp resten av grädden och slå över den hackade chokladen, rör till en jämn smet.

Koka upp socker och vatten och häll i en jämn stråle över äggulorna under kraftig vispning till ett fint skum.

Blanda i chokladsmeten i äggskummet och vänd sedan i den vispade grädden. Fördela moussen i glas. Låt moussen stelna i kyl minst en tim.

Brända mandlar:
Skala en tunn bit apelsinskal med potatisskalare. Finstrimla skalet. Smörj en bit bakplåtspapper med olja.

Smält sockret i en liten kastrull. Rör ner apelsinskal och mandel med en träsked. Häll upp blandningen på papperet.

Låt stelna cirka 30 minuter. Hacka med en stor vass kniv. Strö den hackade mandeln över moussen.

FOTO OCH RECEPT: Tack och kred. Arla

Kommentera