Vinbanken-annons-Brochet-Reserve-art-nr78967-systembolagetBrochet-Reserve-art-nr-78967-systembolaget-vinbanken

Välj rätt vinkyl eller vinlagringsskåp

Hur väljer man rätt vinförvaring som passar ens egna behov nu men också i framtiden. Ska man satsa på ett vinserveringsskåp, så kallad vinkyl, eller är ett vinlagringsskåp bättre. Och vilken storlek bör skåpet ha är bara några av många frågor. Med en kort checklista fattar du rätt beslut.

Checklista – välj rätt vinkyl eller vinförvaringsskåp

Vinserveringsskåp, ofta kallad vinkyl

Ett vinserveringsskåp/vinkyl för vin har två eller fler temperaturzoner. Serveringskylskåpet säkerställer att dina drycker som vin, öl eller vatten, alltid håller rätt serveringstemperatur.
En vinkyl kommer ofta med glasdörr som har UV-skydd för att vin bör lagras så mörkt som möjligt. Solljus skadar vin och andra alkoholdrycker. Glasdörren isolerar inte lika bra som en täckt dörr varför skåpets kompressorer är igång mer. Kolla produktfakta för elförbrukning samt decibel-nivå. En traditionell vinkyl passar alla som sparar vin under kort tid, säg upp till fem år. Och för dig som alltid vill ha dina drycker korrekt tempererade.

Vinlagringsskåp

Temperaturen i vinförvaringsskåpet har en zon. Temperaturen ligger vanligtvis mellan 12-14 grader Celsius vilket passar alla viner från röda, vita, mousserande, söta eller starkviner. Vinförvaringsskåpet påminner om miljön i en vinkällare.

I ett vinlagringsskåp sparar du viner under kort tid eller lagrar dem upp till 20 år. Skåpen kan väljas med massiv dörr vilket gör skåpet mer energieffektivt eftersom isoleringen är bättre. Den täckta dörren skyddar även mot skadliga ljusinsläpp.

Alla skåp, både vinserveringsskåp samt vinlagringsskåp, har silikonupphängda kompressorer som minskar vibrationer. Viner som lagras länge ska ligga stilla då skakningar forcerar viners mognadsutveckling.

Jämför fyra kriterier: energiåtgång, temperatur, UV-skydd och vibrationer.

Extra funktioner i vissa skåp och kylar
Det finns vinkylar och skåp med aktiva luftfuktare. Väljer du ett skåp med denna funktion, eller utrustar din förvaring med en luftfuktare, är det en extra åtgärd för att garantera lång lagring. Dock är denna extra funktion svårreglerad precis som att den över tid kan variera. Ett enklare sätt för att kompensera torr luft, under vissa perioder, är att placera ett kärl med vatten i skåpet.
Anledningen till varför man har en luftfuktare är för att korkarna inte ska torka. Om korkarna krymper kommer luft till vinet, som då kommer börja oxidera.

Olika skåp för att lagra vin under bästa förutsättningar.Wineandbarrels A/S
Förutsättningar som skåpen bör uppfylla:
Konstant temperatur, mellan 10-16 grader Celcius.
Luftfuktighet mellan 50-80 procent.
God ventilation.
Mörkt.
Vibrationsfritt.

Storlek, hur många flaskor rymmer skåpen

Många väljer för små vinskåp, oavsett om det är serverings- eller vinlagringsskåp! Samlare upptäcker ofta att utrymmet inte räcker då det går förvånansvärt snabbt att fylla ett skåp med plats för 200 flaskor. Tänk också på att tillverkare presenterar skåpens lagringskapacitet med hur många flaskor de rymmer, utan hyllplan.

Tips: Gör en plan över din vinkonsumtion, nu och i framtiden. Hur många flaskor bör du lägga undan, för dina behov? Sätt ditt samlande i en planerad tidshorisont och fundera över i vilka sammanhang du vill servera dina viner.

Om ni är två personer eller om sällskapen är stora svarar på frågan hur många flaskor av varje vin du bör lägga undan. Fundera även på när du vill dricka vinerna. Är drickfönstret om fem eller kanske först om 20 år har stor betydelse för vilka viner du ska satsa på, likaså när på året du helst vill korka upp dina viner.

Rätt plats för ditt skåp

Många vill placera sin vinserveringskyl i köket. Det är trevligt att se vinflaskorna bakom den mörka rutan men köket är inte alltid bästa platsen. En anledning är att köket ofta är den ljusaste men också den varmaste platsen i bostaden.

Om skåpet står varmt går det åt mer energi till att kyla. Det gör att kompressorn går igång oftare (hög energiförbrukning), som leder till ökad ljudnivå och långsiktigt att materialen i skåpen slits ut snabbare. En vinserveringskyl eller ett vinlagringsskåp som är placerat i ett mörkt och kanske även svalare utrymme förbrukar mindre energi, och låter mindre.

Tre val: inbyggd, fristående eller integrerad. Alla förutsätter god luftcirkulation. Frisk luft sugs in under skåpet och varm luft går ut bakom och ovanpå skåpet.

Tänk på eventuell akustik. Skapar platsen där du vill ha ditt skåp ett eko eller förstärks alternativt minskar ljud?

Ljud och energiförbrukning

En kompressor som måste jobba hårt låter mer. För alla vitvaror finns produktfakta där decibel anges. Hur mycket och högt låter din vinserveringskyl eller ditt vinlagringsskåp – jämför fakta. Ett välisolerat skåp drar mindre ström, kanske på bekostnad av utrymmet i skåpet som eventuellt rymmer ett mindre antal buteljer. En massiv dörr, i stället för glas, isolerar bättre med följd att energiförbrukningen minskar.

Att tänka på: Ett skåp som placerats med god tillgång på luft har även möjlighet att göra sig av med varm luft, vilket kräver mindre energi. Jämför olika skåps energiförbrukning med hjälp av produktfakta som antal kWh. Tänk på att ditt skåp alltid drar ström.

Jämför priser

Att lagra vin är en investering. Det finns billiga skåp till dem som kostar betydligt mer. Vissa har extra funktioner som dimljus eller utdragbara hyllplan. Bestäm vilken nivå som passar dig bäst.

Sveriges största urval av vinkylar och vinförvaringsskåp
Wineandbarrels A/S 

Detta är en annons.
Artikeln är inte skriven av journalisterna på Vinbankens redaktion.