St. Vincents firas främst runt om i Europas vindistrikt som skyddshelgon för vinodlare och vinmakare. Under senare år refereras dagen allmänt till vinet vi dricker.
Vinets dag är i kontexten, vinstock och vingård. Inte som många kanske tror, det vin vi dricker. Under januari summerar vinbönderna förra årets skörd, nu vet de mer om hur kvaliteten på vinet blev från den sista skörden (i år är det vin från skörden 2018). Varför det kan dröja fram till nu är att en del viner "uppfostras" det vill säga lagras i ekfat, i en tempererad källare, under några månader. Mycket vanligt förekommande är 4 månaders ekfatslagring, vilket är precis (eller historiskt var tiden från skörd till fat och under januari en första check av kvalitet. Hur blev egentligen vinet?
St. Vincents dag är också ett startdatum för när kommande vinår säter igång. Nu börjar vinodlarna återigen ta upp arbetet i vingården. Beskärningen är kanske det viktigaste och mest tidsödande arbetet som görs på vinfälten.
Att fira ett skyddshelgon som vakar över alla moment som sker på vinfälten är något människor gjort sedan länge, men att dagen skulle vara just exakt i dag den 22 januari har varit mer "flytande". Under hela januari firas "vin, det vill säga vinstockarna på fälten" i många av Europas vindistrikt och områden.
I Sverige kan vinintresserade välja att fira vinets dag tillsammans med Munskänkarna vilka dagen till ära anordnar en mini-vinmässa samtidigt som man arrangerar SM i blindprovning.
Att som Munskänkarna sprida kunskap om olika viner, stilar, ursprung och mycket mer är bra för alla. För branschen men också för konsumenter generellt. Ju mer man kan och känner till desto bättre filtrerar man fram egna guldkorn.
Läser på ena kvällstidningslöpet att vinet vi dricker är bra för hälsan. Tja vad säger man, en gissning - vad tror du?