Topp 10 - vin | Grüner Veltliner

Prova sauvignon blancvin med ursprung från världen

Favoritmarkera

Den här artikeln tillägnas alla läsare som vill upptäcka och lära känna sauvignon blancvin från olika länder och växtplatser. Prova sauvignon blancvin från hela världen.

Smakar vinerna olika och vad är i så fall skillnaden. Häng med på provning som du enkelt ordnar hemma för dina vinvänner.

Inspiration kommer från ett av fyra viner i en nyligen genomförd provning där Saint Clair Pioneer Block 3 årgång 2017 (3577) för 129 kr visade sig vara bland det mest omtyckta vinet. Varför, jo för att sauvignon blancvinet från Nya Zeeland smakade bra på egen hand precis som det gjorde sig utmärkt i kombination till många ostar. Färskost inte minst.

Frågan som väcktes: kan du ge oss förslag på fler viner av sauvignon blancdruvan som vi kan prova hemma?

Så, till Anki, Carina och Charlotte och alla som var på vin- och ostprovningen den 26 januari – här kommer provningsförslag på sauvignon blancviner från många ursprung!

Druvor har en unik arom

Aromprofilen hos en unik druva gör att sorten särskiljer sig från andra. Det kan vara dofter av frukter i gröna eller yppigt gula nyanser. Av bär eller balsamiska noter eller örter och kryddor är några av många fina nyanser. Till hjälp för att pricka in en druvas doft kan man ex använda sig av ett aromhjul – fungerar ungefär som ett cirkeldiagram.

Det purunga vinet och den nyligen pressade musten lyfter fram aromer som bäst.

Tillverkningssätt, vinifikation, eller om vinet är gammalt (har ålder och är moget) doftar och smakar av fat eller moget med drag av torkade frukter.

Växtplats eller hur vädret är en specifik årgång inverka på vinets smak. Aromprofilen byggs på, doft och smak breddas.

Bakgrund och mer om sauvignon blanc

Sauvignon blanc är en tydlig aromatisk sort. Andra liknande aromdrivna druvor är riesling och grekiska assyrtiko.

Unga sauvignon blancviner är enkla att känna igen. Utan fatlagring är doften grön och påminner om äpplen, citrus, krusbär, vinbär och fläder.

De unga vinerna är omtyckta för sin fräschör och friskhet och vinerna buteljers ofta i flaskor med skruvkapsyl.

Sauvignon blanc passar till skaldjur eller lättare mat som till fisk eller sallader och är utmärkta törstsläckare på sommaren. Vita bordeauxviner kan med lång eller kortare lagring smaka och dofta mer utvecklat av en mix gula frukter. Lagad mat av fisk eller skaldjur passar till de fatlagrade vinerna.

Sauvignon blancdruvans ursprung

Ursprunget för druvan är i franska distriktet Bordeaux. I Bordeaux blandar vintillverkarna sauvignon blanc med sémillon men även med muskatdruvan. Smaken blir bredare och dessa viner lagras ofta. I norra Frankrike odlas sauvignon blanc i Loiredalen, främst i den östra delen, vanligtvis dricks de som unga viner.

Appellationerna (ursprungsbeteckning) Pouilly-Fumé och Sancerre är väl kända precis som Menetou-Salon. Pouilly-Fumé står för den mest aromatiska stilen av alla. Givetvis spelar tillverkaren stor roll för vilken smak ett vin får.

Nya världen vanligtvis en anledning till generösare smaker

Är växtplatsen på södra halvklotet får druvorna en något annan smakprofil. Klimatet är mer stabilt och gynnar druvors mognadsutveckling.

Exempel på aromskillnader i sauvignon blancvin från Nya Världen i jämförelse med Gamla Världen: nya världensauvignon doftar vanligtvis av lime i stället för citron och av fläder i stället för vinbär. Frukterna är generellt mer gula, smaken bred, solig och större i nya världenvinet och alkoholhalten är i regel högre.

Vad vinet passar till

Friska, tydligt krispiga och torra viner passar som fördrink, till krämiga ostar av get eller allmänt till färskost. Vinerna passar till skaldjur, sallader och lätta fiskrätter som lagats med syrliga ingredienser, citron, är utmärkt.

Om ursprunget är södra halvklotet kan man förvänta sig en bredare, gulare smak i vinet varför valet av mat anpassar sig. Rekommendationen är att servera skaldjur i recept med asiatiska smaker som citrongräs eller lime.

Vintips -prova sauvignon blancvin från hela världen, börja med klassisk, fransk stil

Sancerre

Les Pierris (2259), 173 kr eller vin i halvflaska, Domaine des Vieux Pruniers (5494), 89 kr för 375 ml.

Pouilly-Fumé

Les Deux Cailloux (2227), 169 kr

Bordeaux

Château Bonnet (4151), 89 kr eller Coucheroy (4136), 129 kr

Franska vardags-vin-alternativ

Brochet Facile (2267), 94 kr eller Brochet Réserve (78967), 118 kr
Les Fumées Blanches (22139), 89 kr

Prova sauvignon blancvin från övriga Europa

Italien

Vette di San Leonardo 2017 (79329), 159 kr

Österrike

Berghausener 2015 (96001), Tement, 179 kr

Spanien

Taleia (99395), Castell D’Encús, Costers del Segre, 249 kr (jämför vit Bordeaux)

Slovenien

Verus Vineyards Sauvignon Blanc 2018 (2720), 119 kr

Prova sauvignon blancvin från Nya Världen

Nya Zeeland

Vicars Choice (12000), 99 kr
Origin (6382), 109 kr
Pioneer Block 3 (3577), 129 kr
Hunters (6202), 116 kr

Australien

Paracombe (95620), 149 kr

Chile

Tabalí Talinay (99173), 139 kr
Coralillo (2157), 99 kr

USA

Hedges CSM (99575), 149 kr

Sydafrika

Spier Signature (2234), 79 kr (jämför med vit Bordeaux)

Lämna ett svar