Vin till vårlig Waldorfsallad med kyckling
Det är vår och dags för vita viner. Vi letar efter buffévin och har fallit för ett pinot blancvin från Alsace. Den vårliga Waldorfsalladen med kyckling är lika matig som god!
Vin till vårlig Waldorfsallad med kyckling
1. Pinot Blanc d'Alsace 2016 (83414)
Domaine Paul Blanck, Alsace Frankrike, 159 kr
Torrt, medelfyllig, frisk smak av blandade frukter, äpplen och päron, balanserad lätt nötig, örtig eftersmak. Bra längd
Betyg: 4
Alsacevin är som skapta till mat. Och vita viner av pinot blancdruvan fungerar strålande bra som buffévin, till kallskuret men också till lax och sallader.
RECEPT | Vårlig Waldorfsallad med kyckling, 4 portioner
1 liter vatten
2 kycklingbröstfiléer (utan skinn)
1 tsk fänkålsfråön
fänkålsfästet (det som blir över av själva knölen som används i salladen)
rivet citronskal från en halv citron
1 dl vitt vin
0,5 tsk salt
1 fänkål (ca 300 g) tunt hyvlad och placerad i kallt vatten
1 stor endive, delad i tre bitr tvär över1dl bladpersilja
1 granny Smith äpple, med kärnhuset borttaget och tunt hyvlad
120 g gröna vindruvor, tvättade och halverade0,75 dl majonnäs
0,75 dl yoghurt
rivet citronskal från en halv citron
saft från en halv citron
0,25 tsk salten näve valnötter
Gör så här
1. Lägg salt, vatten, fänkålsfrön, vin, fänkålsfästet och kycklingbröst i en liten kastrull. Vätskan ska täcka filéerna. Koka upp på medelvärme. Sänk sedan värmen och låt sjuda i cirka 10 minuter. Kycklingen är klar innertemperaturen på den tjockaste delen är 75 grader. Ta upp filéerna, salta och låt svalna i ett par minuter. Lägg i en fryspåse eller plastpåse och stoppa in i frysen till de är kalla.
2. Gör dressingen genom att blanda alla ingredienser i en skål.
3. Ta ut kycklingen och skär filéerna i tunna skivor.
4. Hyvla fänkålen tunt och lägg i kallt vatten. Dela endiven i tre bitar tvärs över. Ta bort kärnhuset och hyvla äpplet tunt. Halvera de sköljda vindruvorna.
Skölj alla grönsaker. Torka i en kökshanduk eller i en salladsslunga. Blanda dressingen med fänkål, endive, äpple, persilja, kyckling och vindruvor. Strö över hackade valnötter och havssalt.