Laddar annons
Vin till grillad aubergineburgare med smak av Orienten
6 May, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vin till grillad aubergineburgare med smak av Orienten

Vad sägs om orientalisk harissamarinad och chilidukkah till aubergineburgare som grillas. Vinet är vitt, smakar lätt exotiskt och har sitt ursprung i Kalifornien.

Säger vi Gnarly tänker någon på hamburgare och det med all rätt. Gnarly Burger och Grill är möjligen snart mer kända än vinerna med samma namn. Här har vi kombinerat vita vinet Gnarly Head Viognier till maten som självklart är en burgare, lagad som trendigt vego. Gnarly Viognier var för övrigt utsedd till årets vita vin i januari 2018 av Munskänkarna - och en favorit i repris är ju aldrig fel!

Vi lagade burgaren i köket, i ugnen (av äldre modell) och använde oss av övervärme - i stället för grill. Det fungerde utmärkt! Det enda som kunde gjorts bättre var att vi kunde grillat hamburgerbröden i grillpanna för en knaprigare och finare yta.

Marineringen tar tid, och att förbereda väl är också att rekommendera!

Vin till maten

Gnarly Head Unoaked Viognier 2017 (6381)

Gnarly Head Wines, Kalifornien USA, 89 kr
Druvor: Viognier
Alkoholhalt: 13,5%
Socker: 4 g/l.
Torr medelfylig, solgul fruktig smak av mogen persika, melon, söta apelsiner och kryddor. Bra längd med balanserad syra.
Omdöme: Trevligt, rent, smakrikt soligt vitt vin med kryddig tvist. Utmärkt till mat, gärna buffé med asiatiska smaker eller ljust kött, kyckling som  fläsk.
Passar till: Välj vegorätter eller recept med orientaliska förtecken och aningen söta smaker. Som till receptet nedan - klockren kombination!
Betyg: 4

RECEPT | Grillad harrisa-marinerad aubergineburgare, 6 portioner

med baba ghanoush och chilidukkah

12 mellanstora auberginer, ca 600 g
6 hamburgerbröd, välj surdeg

Harissamarinad
4 msk rapsolja
2 msk harissa
1 knivspets mald spiskummin
1 lime, saft
1 msk rörsocker
1 vitlöksklyfta

Baba ghanoush
2 mellanstora auberginer
2 solovitlökar
Solovitlök är en variant av asiatisk vitlök, med en bollformad klyfta
0,5 citron, saft
1 tsk mild chilipulver
1 dl olivolja + mer till servering
salt

Till servering
Chilidukkah (recept längre ner)
1 lime, zest
6 st hamburgerbröd
1 msk olivolja

Gör så här:
1. Mixa ingredienserna till marinaden med en stavmixer eller i en matberedare.

2. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor, så jämnstora som möjligt. Häll harissamarinaden i en plastpåse och lägg i aubergineskivorna. Gnugga auberginen genom påsen så att marinaden fördelas jämnt. Låt dra i kylskåp i 7-8 timmar. Ta ut några gånger och gnugga auberginen eller skaka påsen.

3. Tänd grillen.

4. Baba ghanoush: Picka några hål i auberginerna med en tandpetare och lägg dem direkt på glöden i grillen (ok - även om kolen fortfarande brinner). Grilla auberginerna tills skalet är helt förkolnat och auberginen är mjuk inuti (ca 15 minuter). Släng på vitlöken (med skal) när cirka 5-10 minuter återstår och grilla tills även den är mjuk inuti. Låt vitlök och aubergine svalna något. Dela sedan auberginen på längden och gröp ur köttet med en sked (försök få med så mycket som möjilgt). Dela vitklök, gröp ur innanmätet. Lägg vitlöl och auberginekött i en stor bunke. Häll i citronsaft, chilipulver och lite oljan och stöt röran med visp. Häll i resten av oljan, lite i taget, samtidigt som du rör om kraftigt. För fastare konsistens, minska på mängden olja. Smaka av med salt.

5. Plocka upp aubergineskivorna ur marinaden. Lägg på hushållspapper och torka snittytorna torra. Trä skivorna på träspett.

6. Grilla aubergineskvorna på gallret, vänd och pensla då och då med lite mer av marinaden. När auberginen börjar få en fin karamelliserad, gyllenröd yta är den färdig. Lägg åt sidan och pensla ännu en gång.

7. Pensla bröden med olivolja på snittygan och grilla dem hastigt på gallret.

8. Lägg 2-3 skivor aubergine i botten på varje bröd, klicka över två generösa matskedar baba ghanoush, zesta över lime och toppa med dukkah.

RECEPT | Chilidukkah

1 dl hasselnötter utan skal
8 st macadamianötter
1 tsk korianderfrön
0,5 tsk spiskummin
1 tsk mild smak av chilipulver
0,5 tsk torkad oregano

Gör så här:
Sätt en torr stekpanna på medelvärme, lägg i nötter och koranderfrön. Rosta dem till gylenbruna, ca 5 minuter. De får inte bränna. Rör om då och då med träslev. Ta av från värmen.
Lägg nötterna i en mixer, häll på chili, oregano och salt och blanda/mixa. Det ska bli mindre bitar, int för finfördelat! Förvara torrt i en burk med lock.

vin-till-grillad-aubergineburgare-med-smak-av-orienten-vinbanken-2

Inspiration och recept:
Bild: egen
Hemköp och bilagan Hemlagat för recept ur Martin Nordins nya kokbok (april 2019), "Eld, rök, grönt" från Bonnier Fakta.