Vin till grekisk kyckling-vinbanken

Vin till grekisk kyckling

Favoritmarkera

Vinbanken väljer ett rött, friskt och fruktigt vin från Grekland till receptet med grekisk kyckling.

Receptet är inte svårlagat och passar lika bra som bättre hemmamiddag som för att bjuda vänner på något gott att äta.

Vinförslag till grekisk kyckling

1. Ramnista Xinomavro 2015 (2070)

Kir-Yianni, Naoussa Makedonien, Grekland, 129 kr
Alkoholhalt: 14%
Druvor: Xinomavro
Fyllig, frisk, mediumsträv och balanserad smak av röd frukt som körsbär och slånbär, inslag av söta bär, fat, kryddor, oliver, lagerblad. Tanninerna är påtagligt mjuka medan syran är tydlig varför en kombination till mat gör sig extra bra.
Betyg: 4

Här är en direktlänk till producentens hemsida, Kir-Yianni som är en spännande egendom i grekiska, norra Makedonien.

RECEPT | Grekisk kyckling

4 portioner

4 stora kycklingklubbor
2 krm nymald svartpeppar
12 skivor bacon

Bulgur
100 g färska champinjoner
2 finhackade vitlöksklyftor
3 msk kallpressad rapsolja
3 dl buglur
1 tsk salt
1 msk olivolja
12 körsbärstomater på kvist
40 g ruccola
2 dl svarta, urkärnade kalamateoliver
1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör
4 tsk vincotto (kokt druvmust, kan ersättas av en dekokt på 1 del balsamvinäger, 1 del ljus sirap och 2 delar koncentrerad jordgubbssaft).
myntatsasiki

Gör så här
1. Sätt ugnen på grill och 250 grader.

2. Krydda kycklingklubborna och linda in dem med bacon som fästs med tandpetare. Lägg klubborna i en ugnssäker forma och grilla dem mitt i ugnen cirka 15 minuter med undersidan upp. Sänk värmen till 200 grader, vänd klubborna och grilla ytterligare 15-20 minuter.

3. Skiva champinjonerna och marinera dem med vitlöken i rapsolja.

4. Koka bulguren enligt anvisningen på förpackningen med salt och olivolja.

5. Dela tomaterna i vardera sex klyftor som läggs i bulguren tillsammans med ruccola, oliver och den marinerade svampen. Låt allt bli genomvarmt och smak av med svartpeppar.

6. Lägg upp bulguren på varma tallrikar, toppa med kyckling och droppa den söta vinsåsen (vincotto) över tallriken. Servera med myntatsatsiki.

RECEPT | Tsatsiki

1. Låt 2 dl naturell grekisk yoghurt rinna av minst 1 timme genom en ren handduk eller ett kaffefilter.

2. Dela, kärna ur och riv en gurkka grovt.

3. Lägg den rivna gurkan i en trädsil, blanda med 1 msk salt och låt den rinna av i 10 minuter.

4. Skölj i kallt vatten och pressa ur vätskan.

5. Blanda gurkan med yoghurten.

6. Krydda med 1 krm nymald svartpeppar och 2 pressade vitlöksklyftor. Låt allt dra i minst 30 minuter i kylen. Smaka av med salt.

RECEPT hämtad från utmärkta boken – försök få tag på! – “Smakens magi – det underbara samspelet mellan vin och mat” av Bengt-Göran Kronstam. Matfoto Björn Lindberg

För fler recept och andra vin- och matkombinationer, gå direkt till Vinbankens recept.

Kommentera