faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt
vin-till-färgglad-betsallad-och-kyckling-vinbanken-recept

Vin till färgglad betsallad med citronbakad kyckling

Favoritmarkera

VIN TILL MAT. Dagens recept är en lättlagad rätt, med förslag på vin: Färgglad betsallad med citronbakad kyckling.

Passande vinförslag kan vara vitt, mousserande eller rött av svalare snitt.

Råvarorna till maten finns i överflöd när det är höst. Middagen är också mycket lättlagad bara du planerar för tiden i ugnen.

Passande vin till färgglad betsallad, citronbakad kyckling

1. Bourgogne Les Ursulines Chardonnay 2016 (70131)

Jean-Claude Boisset, Nuits-Saint-Georges Frankrike, 139 kr
Druvor: Chardonnay.
Smaken är torr, medelfyllig, balanserat fatrostad, lätt nötig och gulfruktig samt blommig. Gulgenerös, gärna till mat.
Betyg: 4

Du kanske också vill prova med ett mousserande vin.
Vintips: Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Vin Biologique Brut (77702), 149 kr. Vinet har en liten, lätt knäckighet i smaken som sitter fint till kycklingen. Bubblorna blir kopplingen till betsalladen.

RECEPT | Färgglad betsallad med citronbakad kyckling

4 port, tidsåtgång ca 1,5 tim

  • 1 hel kyckling
  • 1 citron
  • 3 msk smör
  • 500 g potatis
  • 100 g grönkål
  • 2-3 betor, trevligt med olika sorter
  • 1 knippe dill
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • salt och peppar

Dressing

  • 3 msk olja
  • 1 msk vinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • salt och peppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Blanda smör med salt och peppar. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och peta in smöret under skinnet. Tvätta och skiva halva citronen. Lägg skivorna på hela kycklingen. Lägg andra halvan i kycklingen. Stek mitt i ugnen till en innertemperatur på 82 grader. Ta ut och låt vila.

3. Dressing: Vispa ihop ingredienserna till dressingen.

4. Koka potatisen mjuk. Dela medan den fortfarande är varm och lägg i en skål med grönkålen. Häll på dressingen, blanda ordentligt. Kålen ska bli lite slak av värmen från potatisen.

5. Skalaochskiva betorna tunt, gärna på mandolin.

6. Hacka dillen.

7. Dekorera salladen med betor, sesamfrön och dill. Servra till kycklingen.

Smaklig spis!

För fler eller helt andra recept, sök i Vinbankens receptdatabas.

Producentens röda vin, av pinot noir, på Youtube i Dagens Vintips. Även det vita vinet har varit med i Dagens Vintips, på Youtube.

Lämna ett svar