vin-till-fransk-loksoppa-vinbanken

Vin till fransk löksoppa

Favoritmarkera

VIN TILL MAT. Vin till fransk löksoppa är vitt eller rött. Lök finns året om men fransk löksoppa gör sig möjligen extra bra till ruggiga höst och vintermiddagar.

Att välja vin till fransk löksoppa är ett nöje då jag tycker att urvalet är stort och ett vin i egen smak kan få staka ut riktningen. De vita vinerna från Alsace fungerar givetvis alltid bra, gärna av druvan pinot gris. Men med tanke på kommande spännande nyheter på Systembolaget (2/12) vill jag ta ut svängarna. Smakrikt vitt vin med bra syra sökes eller om rött, ett mjukare vin som också kan vara av pinot noir, givet att syran och ev fat, inte dominerar.

Vin till fransk löksoppa

1. Tyrrell’s Wines Hunter Valley Semillon 2018 (6947)

Tyrrell’s Vineyards Pty Ltd, Hunter Valley Australien, 119 kr
Smaken är torr, medelfyllig, vitfruktig av päron och äpplen, med en touch av persika. Lång, lite blommig och nyanserad.
Omdöme: Nyanserad, välgjord. Vin för matbordet.
Betyg: 4+

Du kan också prova ett enkelt, okomplicerat rött:
Mauro Primitivo Alberello 2018 (32364)
Nordic Sea Winery, Salento Italien, 74 kr
Druvor: Primitivo
SFyllig. Mörkfruktig, bjärnbär med inslag av lakrits, kakao och moreller. Örtkryddig längd. Modernt, enklare vin med viss stil.
Betyg: 3

RECEPT | Fransk löksoppa

4 portioner, tidsåtgång ca 1 tim

1 250 g lök lök
1 fänkål
3-4 msk olivolja
1 msk strösocker (ta ev något mindre, kan tycka att smaken blev väl “söt”)
ca 1 liter grönsaksbuljong
2 dl torr äppelcider eller vitt vin
1 bukett färsk timjan
salt
timjanblad till garnering
nymalen svartpeppar

Gör så här
1. Skala, dela och skär löken i tunna skivor. Använd matberedare eller mandolin. Ansa, dela och skär fänkålen i tunna skivor. Fräs lök och fänkål i oljan, i en kastrull så att de blir mjuka och gyllene. Cirka 30 minuter. Rör om då och då.
2. Strö över socker och fräs under omrörning cirka 3 minuter.
3. Blanda hälften av buljongen och cider. Lägg i timjanbuketten och koka soppan cirka 15 minuter.
4. Späd soppan med resten av buljongen till önskad konsistens. Ge den ett uppkok och koka 2-3 minuter.
5. Smaka av med salt.
6. Garnera soppan med färsk timjan och nymalen svartpeppar.

Den som vill kan ostgratinera soppan.

Servera med ett gott bröd.

För fler eller helt annat recept: Sök i Vinbankens receptdatabas.

Lämna ett svar