VIN OCH MAT. Vin till grekisk linsssoppa. Den milda grekiska linssoppan värmer fint, perfekt en ruggig dag. Vitt vin av sauvignon blancdruvan lyfter fram örtiga smaker.
Vin till grekisk linssoppa. Soppan passar den gråmulna, ruggiga och kalla årstiden vilket smakar bra de sista skälvande vinterdagarna.
Vinet är vitt, torrt av druvan sauvignon blanc med en smak som andas lite vår, det skira och gröna. Tillsammans är vin och mat en intressant och god kombination. Vin passar bättre än öl och annars väljer du vatten.
Snabbval till vintipset
RECEPT | Grekisk linssoppa
4 portioner
250 g puylinser
1 gul lök, finhackad
2 små morötter, tärnade
1 stjälk stjälkselleri, hackad
1 stor knippe persilja, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk milt paprikapulver
1 msk vegeta kryddmix (jag använde koncentrerad vegobuljong-därav mörkare färg på soppan)
1,5 msk grekisk rödvinsvinäger
salt och peppar
olivolja extr virgin
Gör så här
1) Skölj linserna och koka i 10 minuter, häll bort vattnet.
2) Lägg linserna i en kastrull med morötterna, sellerin, vegeta, paprikapulver, vinäger. Lite salt och peppar. Häll på 1,5 liter vatten.
3) Koka i cirka 17 minuter.
4) Lägg i persiljan och vitlöken och låt koka i 3-4 minuter.
5) Ringla över lite olivolja till servering. Och gärna lite extra vinäger för den som vill.
Vin till grekisk linssoppa
1.Brochet Facile Sauvignon Blanc 2018 (2267)
Ampelidae, Frankrike Frankrike, 94 kr
Druvor: Sauvignon blanc
Alkohol: 12%
Socker: <3 g/l
Torr, medelfyllig, aromatisk smak av krusbär, lime och melon. Bra längd.
En lätt förnimmelse av en blommigare längd pekar ut stilen som vardagstrevlig och användbar.
Betyg: 4
För fler recept - Vinbankens receptbank.
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag) ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.
Grekland är ett lika spännande vinland som för den goda, medelhavsinspirerande maten.