Vinbanken-annons-Brochet-Reserve-art-nr78967-systembolagetBrochet-Reserve-art-nr-78967-systembolaget-vinbanken
Bourgogne Cuvée Madame-vintips-till-vinkokt-kyckling-med-citron-och-rosmarin-recept-vinbanken

Vin till vinkokt kyckling med citron och rosmarin

Favoritmarkera

VIN OCH MAT. Den vinkokta kycklingen är en härlig rätt till vårfest eller Valborgsmiddag. Vinet är vitt och passar lika bra till vårlig sparrisrätt.

Bourgogne Cuvée Madame – nytt vitt vin i beställningssortimentet
Den vinkokta kycklingen andas vår, lätthet och skir grönska. Helt enkelt en perfekt rätt att fira in våren med. Maten kan förberedas i god tid.

Serveras stekt sparris med balsamvinäger och parmesan bör vinet inte vara beskt, därför undviker jag franska roséviner, bara för att vara säker.

Serverar ni bara vinkokt kyckling kan även ett rosévin smaka bra, exempelvis Perfect Day 2018 (71770), 89 kr.  Rosévinet finns dessutom i butik och är helt nyligen provat med betyg 4.

Snabbval

RECEPT | Vinkokt kyckling med citron och rosmarin

8 portioner på buffé

1 kg majskycklingbröst, cirka 4 stycken
5 dl vatten
3 dl torrt vitt vin
1 msk salt
15 svartpepparkorn
1 kvist färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor, skivade

CITRONOLJA

2 citroner, eko
1,5 dl olivolja
2 kvistar rosmarin
ev flingsalt

GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp vatten, vin, salt, svartpeppar, rosamrin och vitlök.

2. Stick in en termometer i det tjockaste bröstet. Lägg ner kycklingbrösten i den kokande buljongen. Sjud under lock cirka 15 minuter tills innertemperaturen är 68 grader. Kyl grytan i vattenbad. Ta bort skinnet från kycklingbrösten. Lägg sedan ner dem i lagen igen och förvara i kylen.

3. Ta upp och skiva kycklingbrösten.
OBS! spara buljongen till en soppa, ett förslag är en grön ärtssoppa.

4. Lägg kycklingskivorna på ett serveringsfat.

5. Citronolja.
Tvätta citronerna väl. Strimla det yttersta, gula skalet. Blanda ner i olivoljan. Ta loss några bladrosetter av rosamrin och spara till garneringen. Tillsätt de andra bladen i oljan. Häll oljan över kycklingen.

HIT KAN FÖRBEREDAS.

Servera: Garnera med rosmarin och strö eventuellt över lite flingsalt vid serveringen.

Vintips till vinkokt kyckling med citron och rosmarin

1.Bourgogne Cuvée Madame  2018 (70303)

Contemporary Wines AB, Bourgogne Frankrike, 119 kr
Torr, medelfyllig smak av gula äpplen, mogen citron med en touch av mineral.

RECEPT OCH FOTO: Lättlagade Buffér av Maud Onnermark. Vinbankens bokrecension, betyg 4+.

Roséviner tillverkas över hela världen medan rosévinerna från Provence har unik smak av sitt ursprung

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (vanligtvis måndagar), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar