Laddar annons
Nya viner TS-lanseringen 20 okt - recenserade
19 Oct, 2020
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Nya viner TS-lanseringen 20 okt - recenserade

Mycket vin-skojigt på gång in när det är dags för Systembolagets tredje oktoberlansering 20 okt i tillfälligt sortiment (TS).

Nya viner TS-lanseringen. Först ut är röda Côtes du Rhône från Font de Courtedune – potentiellt årets mest prisvärda vin! Men missa inte heller vita vinet, Westhofener Rielsing från Wittman för 249 kronor. Röda Lala från Ribera Sacra i Spanien förtjänar också ett extra omnämnande. Men var beredd, dessa tre är bara smakprov för det finns riktigt många bra viner den 20 okt.

Snabbval

Nya viner TS-lanseringen - CHAMPAGNE OCH MOUSSERANDE

1. Ferrari Perlé 2015 (97714), Italien, Trentodoc 219 kronor

Trevlig doft med inslag av äpplen, vita blommor, ingefära och citrus. Bra balanserad smak med citrusskalstoner, persika och lite rustika toner av kalk och mineral
Servera till pasta med pesto och stekt lax.

2. Deutz Blanc de Blancs 2014 (92308), Champagne, 759 kronor

Stor, elegant doft med snygga, toner av färska persikor, lätt rökta mandlar, gula plommon och citrus. I smaken finns gröna äpplen, vitpeppar, citrusskal, mineral och en fin sälta.
Servera till snabbt stekta och östa pilgrimsmusslor med ruccola, rostade pinjenötter och riven parmesan. Ringla din bästa olivolja på detta. Pricken på det hela är lite hyvlad parmesan.

VITA VINER

3. Meursault Narvaux 2018 (90297, Bourgogne, 529 kronor

Domaine Louis Jadot. Stor, trevlig och balanserad doft med toner av, gula äpplen, ny ek, kalk, päron och hasselnötter. Stor, ung,frisk smak med gula stenfrukter, ny men balanserad ek, kalk, mineraler, rökta aromer, fin sälta i eftersmaken och bra syra. Servera till en vegetarisk lasagne med t ex haloumi och zucchini.

4. Pierre Gaillard Le Cairn 2018 (92323), Frankrike Faugères, 159 kronor

Stor, bussig och varm doft med mogen ananas, aprikos, grape, mandlar och örter med en lätt nötig bitterhet i den långa balanserade smaken. Bra!

Två utomordenltigt bra tyskar

5. Westhofener Riesling Trocken 2019 (92881), Rheinhessen, 249 kronor EKO

Weingut Wittmanns riesling Westhofener har en bra mogen, aromatisk doft av gula äpplen, vita persikor, ananas och kalk. Smaken är knivskarpt balanserad och trevlig med snygga drag av varm mogen frukt, physalis, kalk och en bra lång eftersmak med mineral och sälta.

Ett supersnyggt, bra vin från en producent som kommer med fler viner under vintern. Min spaning är att priserna kommer att skjuta i höjden – det här är verkligen bra! Mat till detta vin: En sallad med skaldjur stekta med vitlök, olja och chili

6. Rüdesheimer Berg Schlossberg 2018 (95226), Rheingau Josef Leitz, 349 kronor

Trevlig, balanserad doft med inslag av gula äpplen, aprikoser, päron, fläderblommor och en smak med fin mineraltoner och en lätt sälta.

Nya viner TS-lanseringen - Spanien

7. 1583 Albariño de Fefinanes 2019 (90103), Rias Baixas, 210 kronor

Bra djup doft med gula äpplen, persikor, mint, lime och en aromatisk havsbris. Smaken är mogen med mycket extrakt och toner av krusbär, mineral och lite charktoner. Palacio de Fefiñanes när som bäst. Här passar en blandning av det svenska och spanska: Tortilla de patatas serverat med lätt rimmad stekt lax.

8. Quinta de Couselo Selección 2015 (95295), Rias Baixas, 259 kronor

Stor doft med persika, gula äpplen, ananas, rökta aromer, tydliga citrusskal och mandarin. Ett vin med begynnande mognadstoner som passar till kraftigare fiskrätter och ljust kött.

9. Capellania 2015 (9255), Rioja, 229 kronor

Ren, snygg och aromatisk Marques de Murrieta-vin som doftar av massor av ny ek, gula äpplen, vita persikor, rökta aromer och brynt smör. Smaken är stor och välbalanserad med fint integrerad, rökig ek och stenfrukter. Bra och smakrikt, lätt att gilla men möjligen mer inspirerad av ek än spännande frukt. Här passar en vältempererad ugnstekt fläskfilé med rostade rotsaker.

RÖDA VINER

Nya viner TS-lanseringen - Frankrike

10. Domaine Font de Courtedune Vieilles Vignes 2018 (90061), Côtes du Rhône, 139 kronor

OJ! Här poppar den supermogna, härliga grenachefrukten ur glaset. Varmt mogna aromer av smultronmarmelad, jordgubbar och vibrerande intensitet. Mycket koncentration av vildhallon, smultron, viol och provencalska örter och en lång, snygg eftersmak som bara ligger kvar. Lika bra eller t o m bättre än många Chateauneufer till en tredjedel av priset

11. Crozes Hermitage Domaine de Thalabert 2018 (95325), Rhône, 279 kronor

Ungt, imponerande kraftigt vin från Paul Jaboulet. I doften finns viol, kaffe och choklad kompletterat med mer busiga halm och stalltoner. Smaken är koncentrerad med lakrits och varma provencalska örter. En riktigt bra Crozes från en kanonårgång!

12. Côte-Rôtie Château d´Ampuis 2016 (90083), Rhône, 995 kronor

E. Guigal. En superblanserad mogen, koncentrerad fruktdoft som har drag av viol, björnbär, vildhallon, lagerblad och varma provencalska örter i balans med välintegrerad ek. Smaken är fokuserad av björnbär, viol, engelsk lakrits, kaffe och lite slån.

Allt paketerat i en lång, sagolik eftersmak som ligger kvar i en liten evighet. 995 kronor är mycket pengar men vinet är ändå inte dyrt. Årgång 2016 är dessutom ett sagolikt bra år i hela Rhônedalen.

Guigal misslyckas praktiskt taget aldrig och definitivt inte här. Drick nu eller om 30 år – vinet kommer vara lysande vad du än väljer. Tar du fram denna till dina gäster är det vinet som styr maten, inte tvärtom. En försiktigt behandlad oxfilé med fin stekyta serverad med en väl reducerad sås av karljohansvamp kommer sitta som en smäck!

13. Beaune 1er Cru Boucherottes 2018 (90541), Bourgogne, 429 kronor

Maison Louis Jadot. Djup, mogen doft av hallon, jordgubbar, björnbär, lavendel och snygga fattoner. Smaken är medelfyllig och välbalanserad med mörka körsbär och bra intensitet. BRA!
Servera till en Burgundisk, långkokt köttgryta med ugnsbakad potatis

Nya viner TS-lanseringen - Italien<h/4>

14. I Fabbri Chianti Classico Lamole 2018 (95364), Chianti, 179 kronor EKO

Mogen fin, bärig frukt med hallon, jordgubbar, plommon och körsbär. Välbalanserad smak med fin rödbärig körsbärsfrukt. Allt detta, dessutom i den klassiska bastflaskan, lär ta slut på några dagar.

15. Taurasi Riserva 2014 (95900), Kampanien, 399 kronor

Djup varmt mogen frukt med mogna hallon, mörka körsbär, plommon och lite kaffe. I smaken är vinet koncentrerat med djupt mogen frukt, kaffe, varma örter och plommon.
Till detta vin från välkända tillverkaren Mastroberardino har uttalade tanniner och syra vilket kräver något som kan möta smakerna, vad sägs om: Älgfärsbiffar med hasselbackspotatis och kantarellsås.

16. Massolino Barolo DOCG 2016 (92391), Piemonte Massolino, 339 kronor

Trevlig doft med mogen, varm lite örtig frukt med salvia, mynta och vildhallon. Smaken är balanserad med fina mogna toner av bigarråer, kaffe och varma mogna örter. Lång, fin eftersmak. En klassisk Barolo som har allt. Drick 20-30.

Bjud på en krämig svamprisotto med mycket Parmigiano Reggiano och ett stänk tryffel från rivjärnet direkt innan servering

Nya viner TS-lanseringen - Spanien

17. Lalama 2016 (95221), Ribera Sacra, 189 kronor

Dominio do Bibei. Djupt mogen och koncentrerad doft med inslag av björnbär, vildhallon, lakrits och varma örter. Smaken är syltigt koncentrerad med björnbär, blåbär, vildhallon och fina lakritstoner. Bra örtiga mogna toner med salvia och oregano i eftersmaken. BRA!

18. Malleolus 2017 (92470), Ribera del Duero, 298 kronor

Djup, koncentrerad, mörk körsbärsfrukt med vildhallon, viol, kakao, kaffe, ek och charkuterier. Ett kraftigt vin med bra balans och fin längd i smaken. Emilio Moro vet hur man får till kraftiga viner.
Här krävs något som väger upp tanninerna något: grillat lamm med en potatisgratäng med grädde och muskot blir en bra kombo. Krydda gärna lammet men inte med hetta, hellre rosmarin och lite honung.

Nya viner TS-lanseringen - Portugal, Libanon och USA

19. Pedra Cancela 2018 (95714), Dao Lusovin, 149 kronor

Djup mogen, stor doft med plommon, björnbär, smultron, balsamvinäger och örter. Smaken är full med koncentrerade röda körsbärstoner, vildhallon och varma mogna örter. Bra eftersmak med en nyans av kryddig engelsk lakrits.

20. Chateau Musar 2001 (92503), Libanon Bekaa, 429 kronor

Stor doft med Rhôniga toner av vingummi, soja, varm jord, piptobak, läder och balsamvinäger. Ett 19 år gammalt vin som fortfarande ger liv ifrån sig men börjar få lite intorkad frukt och har lite bångstyriga syror.

Nya viner TS-lanseringen kanske mest intressanta vin att prova, men inte för att spara.

21. Orin Swift Palermo 2016 (92973), USA Kalifornien, 599 kronor

Djupt mogen frukt med inslag av hallon, jordgubbar och kryddiga smultrontoner. I smaken är vinet koncentrerat med kaffe, lakrits, ek och lite juliga örttoner. Ett häftigt smakrikt vin men med lite för mycket övertoner.

UTGÅR I RECENSIONEN
Vèrtebra de la Figuera 18 2018 (90069) Spanien Monssant Terroir Sense Fronteres EKO 299 kronor (tyvärr var detta vin defekt vid vår provning)

Tabell

[drinklist id="88591"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar