Aveleda_folk_1410x165px (1)_banner_vinbanken_juni
Vin-till-renfile-med-svampsas-vinbanken

Vin till renfilé med svampsås

Favoritmarkera

Hösten är här och då är viltkött i säsong. Välj kraftfulla röda viner som kan möta smakrika kötträtter med svamp.

Vin till renfilé. Passa på nu när butikerna har fyllt på och när recept av många slag finns att hämta, på nätet inte minst. Denna bild är från ICA, på deras hemsida kan man hitta många fler recept. Länk längre ner i denna text.

Snabbval

RECEPT | Renfilé med svampsås

4 portioner

1/2 kg innerfilé av ren
osaltat smör att steka i
salt
vitpeppar, nymalen
1/2 kg mandelpotatis
1 glas rönnbärsgelé
1 grön slanggurka
4 tomater

Gör så här
1. Putsa renfilén fri från alla senor. Skär den i fyra lika stora skivor och banka ut den till cirka 05 cm tjock platta.

2. Bryn smör i panna och stek filén 3 min på en sidan utan att salta och peppra. Vänd filén och stek lika länge på andra sidan, men salta och peppra.

RECEPT Kantarellsås

50 g kantareller eller ostronskivling, grovhackade (ursprungsrecept med murklor)
0,5 finhackad lök
3 dl tjock grädde
2 msk vitt, torrt vin
10 droppar pressad citron
0,5 knippe finhackad persilja
osaltat smör att steka i
1 msk mjöl

Gör så här
1. Bryn smör i stekpanna. Lägg i svampen, lök, persilja, salta, peppra och stek tills löken blivit svagt brun. Pressa över några droppar citron.

2. Pudra över lite mjöl, häll på det vita vinet och grädden samt låt det hela puttra en stund under omrörning. Tänk på att du behöver koka ut vätskan lite ur svampen först!

Mandelpotatis.

Tvätta potatisen och koka den med skalet på. Skala och lägg potatisen i en panna med brynt smör. Rulla potatisen i lite skorpmjöl under stekningen till de är gyllenbruna runt om. Salta.

För servering: Garnera med rönnbärsgelé och sallad på gurkan skuren i tunna skivor och tomater i klyftor.

Vin till renfilé med svampsås

1. Crozes Hermitage Domaine de Thalabert 2018 (95325)

Paul Jaboulet, Rhône Frankrike, 279 kr
Druvor: Syrah
Fyllig. Mörk frukt, blommiga, lätt söta drag med inslag av björnbär, skogshallon, örter, kryddor, lagerblad, kakao och choklad. Ekfat ger smaken än mer struktur. Ung. Komplex och nyanserad
Omdöme: Härlig, generös och yvig. Ge lite tid i karaff för att smakerna kan lyfta.
Vinet finns i 74 butiker (när detta inlägg skrivs).
Betyg: 4

BILD: ICA RECEPT, recept för jul – av ren
Fler recept på Vinbanken, med vintips självfallet.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar